Ortodontik tedaviye bağlı kök rezorpsiyonu ve alveoler kemik seviyesi ilişkisi: Retrospektif bir değerlendirme
Relationship between orthodontically induced root resorption and alveolar bone level: A retrospective evaluation
- Tez No: 1008484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL TARKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: alveoler kemik kaybı, OIIRR, periodontal ligament, rezorpsiyon şiddeti, sabit ortodontik tedavi, Alveolar kemik kaybı, Diş rezorpsiyonu, alveolar bone loss, fixed orthodontic treatment, OIIRR, periodontal ligament, resorption severity, Tooth resorption
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ortodontik tedavi sürecinde gözlenen iki temel biyolojik yanıt olan ortodontiye bağlı iltihabi kök rezorpsiyonu (OIIRR) ile alveoler kemik kaybı arasındaki ilişkinin, diş düzeyinde kantitatif ölçümlerle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sabit ortodontik apareylerle tedavi edilmiş ve çalışma kriterlerini karşılayan 62 birey retrospektif olarak incelenmiştir (31 kişi: OIIRR + kemik kaybı; 31 kişi: yalnız kemik kaybı). Tedavi öncesi ve sonrası panoramik radyografilerdeki ölçümler OsiriX yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Alveoler kemik yüksekliği, mine–sement sınırı ile alveoler kret mesafesinden türetilen standart oranlarla hesaplanmış ve değişim Δ = T₁ − T₀ (negatif değerler kemik kaybını göstermektedir) olarak tanımlanmıştır. Kök rezorpsiyonu Levander–Malmgren G0–G4 ölçeğine göre derecelendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde Shapiro–Wilk, bağımsız örneklem t testi/Mann–Whitney U, Wilcoxon, Spearman ve Kruskal–Wallis testleri kullanılmış; ölçüm güvenirliği ICC ile değerlendirilmiştir. OIIRR grubunda ortalama Δ (−0,091 ± 0,024), yalnız kemik kaybı grubuna göre (−0,068 ± 0,030) anlamlı olarak daha negatiftir (t = −3,244; p = 0,002; d ≈ 0,69). Grup 1'de posterior bölgelerdeki kayıp anteriora göre yüksektir (p = 0,003), Grup 2'de fark yoktur (p = 0,090). Rezorpsiyon şiddeti anterior dişlerde yüksek, alveoler kemik kaybı ise posterior bölgede belirgindir. Δ ile rezorpsiyon skoru arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır (p = 0,146). Kök rezorpsiyonu ve alveoler kemik kaybı, ortak bir osteoklastik mekanizmayı paylaşmakla birlikte farklı mikroçevrelerde ve zamanlamalarda gelişir. Klinik olarak, bireyselleştirilmiş kuvvet planlaması ve düzenli radyografik takip, rezorpsiyon riskini azaltarak alveoler dokuların korunmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between two key biological responses observed during orthodontic treatment—orthodontically induced inflammatory root resorption (OIIRR) and alveolar bone loss—using tooth-level quantitative measurements. A total of 62 individuals treated with fixed orthodontic appliances and meeting the inclusion criteria were retrospectively analyzed (31 with OIIRR + bone loss; 31 with bone loss only). Measurements from pre- and post-treatment panoramic radiographs were performed using OsiriX software. Alveolar bone height was calculated from standardized ratios derived from the cementoenamel junction–alveolar crest distance, and the change was defined as Δ = T₁ − T₀ (negative values indicate bone loss). Root resorption was scored according to the Levander–Malmgren G0–G4 scale. Statistical analyses included the Shapiro–Wilk, independent samples t test/Mann–Whitney U, Wilcoxon, Spearman, and Kruskal–Wallis tests, while measurement reliability was assessed using the ICC. The mean Δ value in the OIIRR group (−0.091 ± 0.024) was significantly more negative than in the bone-loss-only group (−0.068 ± 0.030) (t = −3.244; p = 0.002; d ≈ 0.69). Posterior loss was greater than anterior loss in Group 1 (p = 0.003), while no difference was found in Group 2 (p = 0.090). Resorption severity was higher in anterior teeth, whereas alveolar bone loss was more pronounced in posterior regions. No significant correlation was observed between Δ and root resorption scores (p = 0.146). Although root resorption and alveolar bone loss share a common osteoclastic mechanism, they develop in different microenvironments and at different time points. Clinically, individualized force planning and regular radiographic monitoring may help reduce resorption risk and preserve alveolar tissues.