Dermoskopik özellikler eşliğinde malign melanom ve displastik nevüslerde CD276, PRAME ekspresyonlarının tanısal ve prognostik önemi
Diagnostic and prognostic significance of CD276 and PRAME expression in malignant melanoma and dysplastic nevi accompanied by dermoscopic features
- Tez No: 1008543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE YASAK GÜNER, DOÇ. DR. RAMAZAN OĞUZ YÜCEER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Displastik nevüs, Malign Melanom, CD276, PRAME, Dermoskopi, Klinikopatolojik bulgular, Melanom, Dysplastic nevus, Malignant melanoma, CD276, PRAME, Dermoscopy, Clinicopathological features, Melanoma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, malign melanom ve displastik nevüs olgularının histopatolojik materyallerinde CD276 ve PRAME ekspresyonlarının klinikopatolojik ve dermoskopik değişkenlerle olan ilişkisini araştırmayı hedeflemektedir. PRAME sıklıkla malign melanom tanısına katkı sağlamak gayesiyle immünhistokimyasal metotta kullanılan kanser testis antijeni olarak anılırken; CD276, immün yanıtın regülasyonunda görev alan ve tümör hücrelerinde aşırı ekspresyonu izlenen bir moleküldür. Bu belirteçlerin ekspresyon seviyelerinin, displastik nevüs ve malign melanomların klinik özellikleri, dermoskopik bulguları ve histopatolojik parametrelerle olan farklılığını gösteren literatürde sınırlı sayıda inceleme yapılmıştır. Malign melanom ve displastik nevüs tanısı almış olgular bu çalışmada retrospektif olarak değerlendirilmiş; hastaların demografik bilgileri, lezyon yerleşim yerleri ve dermoskopik değerlendirmeleri ayrıntılı bir biçimde yorumlanmıştır. Bununla birlikte CD276 ve PRAME'in immünohistokimyasal ekspresyon seviyeleri ile ortaya konulan bulgular klinikopatolojik verilerle mukayese edilmiştir. Lezyonların dermoskopik bulguları ağ yapıları ve vasküler paternleri yönünden detaylandırılmış, histopatolojik incelemelerdeyse pT evresi, clark düzeyi, ülserasyon gibi parametreler yönünden değerlendirilmiştir. Araştırmamız sonucunda elde ettiğimiz bulgulara göre yüksek PRAME ve CD276 ekspresyonunun malign melanomlarda displastik nevüs olgularına göre anlamlı olarak daha sık izlendiği görülmüştür. Bu anlamlı farklılığın tanısal aşamalar esnasında melanomlar ile atipik nevüslerin ayrımında kolaylık sağlayabileceği düşünülmektedir. Gri-mavi yapılar, atipik ağ yapısı, beyaz çizgiler, açılanan çizgiler veya poligonlar, düzensiz çigiler/psödopodlar, regresyon, mavi-beyaz tül ve düzensiz leke varlığı gibi dermoskopik özelliklere malign melanomlarda displastik nevüslere oranla anlamlı olarak daha sık rastlanmıştır, bu bulgulara sahip pigmente melanositik lezyonların ayırıcı tanısının yapılması sürecinde melanom yönünden şüphe düzeyini artırması gerektiği düşünülmektedir. PRAME ekspresyon seviyeleri pT3-4 grubunda belirgin şekilde artmış, eş zamanlı olarak dermoskopik kalın melanom kriterlerinden mavi-beyaz tüle sahip olgularda CD276 ve PRAME ekspresyon düzeyleri belirgin olarak yüksek izlenmiştir. Bu çalışma malign melanom ve displastik nevüslerin teşhis süreçlerinde yararlanılabilecek PRAME ve CD276 belirteçlerinin immünohistokimyasal ekspresyonlarının, lezyonun klinikopatolojik ve dermoskopik bulguları ile anlamlı bir değişkenlik gösterdiğini de ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, bu belirteçleri yüksek düzeyde eksprese eden tümörlerin invazyonunun daha agresif ilerleyebileceğini ele almakta ve bu belirteçlerin ekspresyon düzeylerinin tümörlerin davranışı hakkında bilgi verebileceğini düşündürmektedir. Ancak CD276 ve PRAME belirteçlerinin kullanım alanlarının ve prognostik değerlerinin net olarak ortaya konulabilmesi için daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between CD276 and PRAME expression and clinicopathological and dermoscopic variables in histopathological specimens of malignant melanoma and dysplastic nevi. PRAME is a cancer-testis antigen commonly used in immunohistochemistry to support the diagnosis of malignant melanoma, whereas CD276 is a molecule involved in immune regulation and reported to be overexpressed in tumor cells. Studies evaluating the relationship between these markers and clinical, dermoscopic, and histopathological parameters in melanocytic lesions are limited in the literature. In this study, patients diagnosed with malignant melanoma and dysplastic nevi were retrospectively evaluated. Demographic data, lesion localization, and dermoscopic findings were analyzed in detail. In addition, immunohistochemical expression levels of CD276 and PRAME were compared with clinicopathological variables. Dermoscopic features were assessed in terms of pigment network structures and vascular patterns, while histopathological evaluation included parameters such as pT stage, Clark level, and ulceration. According to the findings of our study, high PRAME and CD276 expression levels were observed significantly more frequently in malignant melanoma compared to dysplastic nevi. This difference suggests that these markers may contribute to the differentiation of melanoma from atypical nevi in the diagnostic process. Dermoscopic features such as gray-blue structures, atypical pigment network, white lines, angulated lines or polygons, irregular streaks/pseudopods, regression, blue-white veil, and irregular blotches were more frequently observed in malignant melanoma. PRAME expression levels were found to be higher in the pT3–4 group, and higher expression levels of CD276 and PRAME were also observed in lesions exhibiting blue-white veil, a dermoscopic feature associated with thicker melanomas. These findings suggest a possible association between marker expression and certain dermoscopic and histopathological characteristics. Overall, the findings indicate that CD276 and PRAME expression may be associated with clinicopathological and dermoscopic features of melanocytic lesions. However, further studies with larger sample sizes are needed to clarify their potential clinical utility and prognostic significance.