Tiroid disfonksiyonu olan hastalarda trigliserid glukoz indeksinin değerlendirilmesi
Evaluation of the triglyceride-glucose index in patients with thyroid dysfunction
  1. Tez No: 1008549
  2. Yazar: ÖZLEM ÇAMDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN DAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dislipidemi, insülin direnci, tiroid disfonksiyonu, trigliserid glukoz indeksi, Dyslipidemia, insulin resistance, thyroid dysfunction, triglyceride glucose index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmada, aile hekimliği polikliniğine başvuran tiroid disfonksiyonu olan ve olmayan bireyler arasında, insülin direncinin bir göstergesi olan Trigliserid Glukoz (TyG) indeksi yönünden fark olup olmadığı ve tiroid disfonksiyonunun TyG indekse olan etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif ve kesitsel olarak tasarlanan bu çalışmaya, bir aile sağlığı merkezine 01/05/2023 ile 01/05/2024 tarihleri arasında başvuran 644 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılar, tiroid disfonksiyonu olan (n=167) ve tiroid disfonksiyonu olmayan (n=477) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Hastaların demografik, antropometrik ve laboratuvar verileri dosya kayıtlarından elde edilmiştir. TyG indeksi, Ln[açlık trigliseridi (mg/dl) × açlık kan şekeri (mg/dl)]/2 formülü ile hesaplanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklem T testi ve Mann-Whitney U testi, TyG indeksinin ayırt edici gücünü belirlemede ROC analizi ve bağımsız değişkenlerin TyG index üzerine etkisini değerlendirmek için Genelleştirilmiş Lineer Modeller (GLM) kullanılmıştır. Bulgular: Tiroid disfonksiyonu olan grubun TyG indeksi ortalaması (3,76±0,21), kontrol grubuna (3,69±0,23) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p=0,001). Ayrıca, tiroid disfonksiyonu grubunda yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), tiroid uyarıcı hormon (TSH), total kolesterol ve trigliserid (TG) düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır (sırasıyla p<0,001, p=0,026, p<0,001, p=0,046, p=0,001). ROC analizi sonucunda, TyG indeksinin tiroid disfonksiyonunu ayırt etmede istatistiksel olarak anlamlı bir belirteç olduğu (AUC=0,591, p<0,001) ve kesim noktasının 3,691 olduğu belirlenmiştir (duyarlılık %64,70, seçicilik %52,60). Yaş, LDL, HDL kolesterol ve tiroid disfonksiyonu varlığı xi değişkenleri ile oluşturulan GLM analizi modelinde tiroid disfonksiyonu varlığı TyG indeksini istatistiksel olarak anlamlı yordamıştır (p=0,007). Sonuç: Tiroid disfonksiyonu, artmış TyG indeksi ile ilişkilidir; bu durum, bu hasta grubunda insülin direncinin ve dislipideminin varlığına işaret etmektedir. TyG indeksi, tiroid disfonksiyonu için tanısal bir araç olmaktan ziyade, bu hastalarda altta yatan metabolik riski değerlendirmek ve takip etmek için birinci basamak sağlık hizmetlerinde kullanılabilecek basit fakat etkin bir gösterge olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the difference in the Triglyceride Glucose (TyG) index, an indicator of insulin resistance, between individuals with and without thyroid dysfunction presenting to a family medicine outpatient clinic, and to evaluate the effect of thyroid dysfunction on the TyG index. Materials and Methods: This single-center, retrospective, and cross-sectional study included 644 patients who presented to a family health center between 01/05/2023 and 01/05/2024. The participants were divided into two groups: those with thyroid dysfunction (n=167) and those without thyroid dysfunction (n=477). Demographic, anthropometric, and laboratory data of the patients were obtained from medical records. The TyG index was calculated using the formula Ln[fasting triglyceride (mg/dl) × fasting glucose (mg/dl)]/2. For comparisons between groups, the Independent Samples t-test and Mann-Whitney U test were used. For comparisons between groups, the Independent Samples t-test and the Mann-Whitney U test were used; ROC analysis was employed to determine the discriminatory power of the TyG index; and Generalized Linear Models (GLM) were used to assess the effect of independent variables on the TyG index. Results: The mean TyG index of the thyroid dysfunction group (3.76±0.21) was found to be statistically significantly higher compared to the control group (3.69±0.23) (p=0.001). Additionally, age, body mass index (BMI), thyroid-stimulating hormone (TSH), total cholesterol, and triglyceride (TG) levels were significantly higher in the thyroid dysfunction group compared to the control group (p<0.001, p=0.026, p<0.001, p=0.046, p=0.001, respectively). According to the ROC analysis, the TyG index was determined to be a statistically significant marker in discriminating thyroid dysfunction (AUC=0.591, p<0.001) with a cut-off point of 3.691 (sensitivity 64.70%, xiii specificity 52.60%). In the GLM analysis model created with the variables of age, LDL, HDL cholesterol, and the presence of thyroid dysfunction, the presence of thyroid dysfunction statistically significantly predicted the TyG index (p=0.007). Conclusion: Thyroid dysfunction is associated with an increased TyG index, which indicates the presence of insulin resistance and dyslipidemia in this patient group. Rather than serving as a diagnostic tool for thyroid dysfunction, the TyG index can be a simple yet effective indicator that can be utilized in primary healthcare settings to evaluate and monitor the underlying metabolic risk in these patients.