Erişkin başlangıçlı still hastalarında tanı ve takipte klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and laboratory findings at diagnosisand during follow-up in adult-onset still's disease
- Tez No: 1008548
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇEFLE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Erişkin Başlangıçlı Still Hastalığı, sistemik inflamatuvar hastalık, ferritin, remisyon, nüks, Adult-onset Still's disease, systemic inflammatory disease, ferritin, remission, relaps
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Erişkin başlangıçlı Still hastalığı (ESH), sistemik inflamasyonla seyreden nadir bir inflamatuvar hastalıktır. Bu çalışmada ESH'li olguların tanı anındaki klinik ve laboratuvar özellikleri ile takip sürecindeki değişimlerinin ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2005–Mayıs 2024 döneminde Kocaeli Üniversitesi Romatoloji Polikliniği'nde 1992 Yamaguchi kriterlerine göre ESH tanısı konulan, ≥18 yaş ve ≥1 yıl izlenen 56 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Tanı anı ve takip dönemindeki klinik bulgular, komplikasyonlar, inflamatuvar belirteçler ve remisyon/relaps sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 46,0±14,8 yıl olup olguların %64,3'ü kadındı. Klinik seyir monosiklik sistemik %51,8, polisiklik sistemik %39,3 ve kronik artiküler %8,9 olarak saptandı. Tanı anında ateş %98,2, artralji %92,9, artrit %55,4 ve tipik döküntü %57,1 iken takipte ateş %1,8'e, artralji %26,8'e ve artrit %7,1'e geriledi; döküntü izlenmedi. Hepatomegali/KCFT bozukluğu %69,6'dan %7,1'e düştü; MAS tanı anında %17,9 olup takipte yeni olgu gelişmedi. Ortalama lökosit 15.524/mm³'ten 8.355/mm³'e, ferritin 5.557,5 ng/mL'den 123,9 ng/mL'ye, CRP 169,5 mg/L'den 9,0 mg/L'ye ve eritrosit sedimentasyon hızı 77,9 mm/saatten 12,1 mm/saat'e geriledi. Başlangıç tedavisi sonrası tam remisyon %58,9, kısmi remisyon %25 ve yanıtsızlık %16,1 idi; relaps %51,8 olup relapsa kadar medyan süre 6 aydı. Sonuç: Kohortumuzda izlemle birlikte klinik bulgular ve inflamatuvar belirteçlerde belirgin iyileşme gözlenmiştir. Bununla birlikte relaps oranının yüksek olması, yakın izlem ve tedavinin bireyselleştirilmesi gereğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Adult-onset Still's disease (AOSD) is a rare inflammatory disease characterized by systemic inflammation. This study aimed to evaluate the clinical and laboratory characteristics of patients with AOSD at diagnosis, their changes during follow-up, and treatment outcomes. Materials and Methods: The data of 56 patients diagnosed with AOSD according to the 1992 Yamaguchi criteria and followed for ≥1 year at the Kocaeli University Rheumatology Outpatient Clinic between January 2005 and May 2024 were retrospectively reviewed. Clinical findings at diagnosis and during follow-up, complications, inflammatory markers, and remission/relapse outcomes were compared. Results: The mean age was 46.0±14.8 years, and 64.3% of the patients were female. The clinical course was classified as monocyclic systemic in 51.8%, polycyclic systemic in 39.3%, and chronic articular in 8.9%. At diagnosis, fever, arthralgia, arthritis, and typical rash were present in 98.2%, 92.9%, 55.4%, and 57.1% of patients, respectively; during follow-up, fever decreased to 1.8%, arthralgia to 26.8%, and arthritis to 7.1%, and rash was not observed. Hepatomegaly/liver function test abnormality decreased from 69.6% to 7.1%. Macrophage activation syndrome (MAS) was present in 17.9% at diagnosis, and no new cases developed during follow-up. Mean leukocyte count decreased from 15,524/mm³ to 8,355/mm³; ferritin from 5,557.5 ng/mL to 123.9 ng/mL; CRP from 169.5 mg/L to 9.0 mg/L; and erythrocyte sedimentation rate from 77.9 mm/h to 12.1 mm/h. After initial treatment, complete remission was achieved in 58.9%, partial remission in 25%, and nonresponse in 16.1%. The relapse rate was 51.8%, and the median time to relapse was 6 months. Conclusion: Marked improvement in clinical manifestations and inflammatory markers was observed during follow-up in our cohort. However, the high relapse rate supports the need for close monitoring and individualized treatment.