Direkt restorasyonlarda sekonder çürük oluşumuna etki eden etiyolojik faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of etiological factors contributing to secondary caries formation in direct restorations
  1. Tez No: 1008550
  2. Yazar: KADRİYE FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİD KARABEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sekonder çürük, direkt restorasyonlar, oral hijyen, karyojenik diyet, restorasyon özellikleri, Secondary caries, direct restorations, oral hygiene, cariogenic diet, restoration-related factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sekonder çürük varlığı ile ilişkili olabilecek demografik özellikler, oral hijyen ve beslenme alışkanlıkları, klinik ve periodontal parametreler ile restorasyona ait faktörleri retrospektif olarak değerlendirmek ve sekonder çürüğe etki eden risk faktörlerini ortaya koymaktır. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 143 hastaya ait toplam 960 restorasyon değerlendirilmiştir. Sekonder çürük varlığı, mevcut klinik ve radyografik kayıtlar doğrultusunda CARS kriterleri ve ICDAS radyografik kriterlerine göre sınıflandırılmıştır. Hastalara ait demografik bilgiler ile oral hijyen ve beslenme alışkanlıkları anket verilerinden elde edilmiştir. Klinik ve periodontal değerlendirmede plak indeksi, gingival indeks, gingival konum ve mine–sement sınırı skoru kaydedilmiştir. Restorasyona ait değişkenler olarak restorasyon materyali, kavite tipi, restorasyon yaşı, restorasyon yüzü sayısı, restorasyonu yapan kişi, dişin vitalitesi, bulunduğu çene, diş grubu, black sınıflaması, çapraşıklık durumu, restorasyonun aproksimalindeki dişin durumu ve restorasyonun kontak uyumu değerlendirilmiştir. Sekonder çürük lezyonlarının çürük aktivitesi ve lezyonların planlanan tedavisi kaydedilmiştir. Hastalara ait demografik bilgiler, oral hijyen ve beslenme alışkanlıkları, diş hekimine başvuru sıklığı, sigara kullanımı, ortodontik tedavi öyküsü ve bruksizm durumu anket ve hasta kayıtları aracılığıyla elde edilmiştir. Klinik ve periodontal değerlendirmede plak indeksi, gingival indeks, restorasyonun diş eti konumu, mine–sement sınırı ilişkisi, restoratif materyal, kavite tipi, restorasyon yaşı, restorasyon yüzü sayısı, restorasyonu yapan kişi, dişin vitalitesi, bulunduğu çene, diş grubu, black sınıflaması, çapraşıklık durumu, aproksimal komşu diş durumu, kontak uyumu kaydedilmiştir. Sekonder çürük saptanan restorasyonlarda lezyon aktivitesi ve planlanan tedavi yaklaşımı ayrıca değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare testi, sekonder çürüğe etki eden risk faktörlerinin belirlenmesinde univariate lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Toplam 960 restorasyonun 357'sinde sekonder çürük saptanmıştır. Ki-kare analizine göre sekonder çürük varlığı; diş fırçalama sıklığı, yatmadan önce diş fırçalama, diş ipi kullanımı, şekerli gıda tüketim sıklığı, karyojenik diyet riski ve yatmadan önce yemek yeme ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermiştir (p<0,05). Klinik ve periodontal değerlendirmede plak indeksi, gingival indeks ve gingival konum sekonder çürük ile anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca ortodontik tedavi geçmişi ve çapraşıklık varlığı sekonder çürük görülme oranını anlamlı düzeyde artırmıştır (p<0,05). Restorasyona ait faktörler açısından restorasyon materyali, kavite tipi, restorasyon yaşı, restorasyon yüzü sayısı, Black sınıflaması ve restorasyonu yapan kişi ile sekonder çürük arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Kontak uyumu ve aproksimal komşu diş durumu, sekonder çürük ile en güçlü ilişki gösteren parametreler olmuştur (p<0,001). Buna karşılık cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, diş hekimine gitme sıklığı, sigara kullanımı, bruksizm, periodontal teşhis, DMFT, diş grubu, diş vitalitesi ve gargara kullanımı ile sekonder çürük arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, sekonder çürüğün gelişiminde demografik özelliklerden ziyade oral hijyen ve beslenme alışkanlıkları, biyofilmle ilişkili klinik ve periodontal göstergeler ile restorasyona ait yapısal özelliklerin daha belirgin rol oynadığını göstermektedir. Sekonder çürüğün önlenmesi ve restorasyonların uzun dönem başarısının artırılması için hastaya yönelik risk faktörlerinin kontrolü ile restorasyonların yapım kalitesi ve lokal faktörlerin dikkate alınması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study was to evaluate the association between secondary caries and demographic characteristics, oral hygiene and dietary habits, clinical and periodontal parameters, and restoration-related factors, and to identify risk factors associated with secondary caries. Method: In this retrospective study, a total of 960 restorations belonging to 143 patients were evaluated. The presence of secondary caries was classified based on existing clinical and radiographic records according to the CARS criteria and ICDAS radiographic criteria. Demographic data as well as oral hygiene and dietary habits were obtained from questionnaires and patient records. Clinical and periodontal assessments included the recording of plaque index, gingival index, gingival position, and cementoenamel junction score. Restoration-related variables such as restorative material, cavity type, restoration age, number of restored surfaces, operator, tooth vitality, jaw location, tooth group, Black classification, presence of crowding, status of the proximal adjacent tooth, and proximal contact quality were evaluated. For restorations diagnosed with secondary caries, lesion activity and the planned treatment approach were additionally recorded. Statistical analyses included the chi-square test for the comparison of categorical variables and univariate logistic regression analysis to identify risk factors associated with secondary caries. Statistical significance was set at p<0.05. Results: Secondary caries was detected in 357 of the 960 restorations. According to chi-square analysis, the presence of secondary caries was significantly associated with toothbrushing frequency, toothbrushing before bedtime, use of dental floss, frequency of sugary food consumption, cariogenic diet risk, and eating before bedtime (p<0.05). Among clinical and periodontal parameters, plaque index, gingival index, and gingival position showed significant associations with secondary caries (p<0.05). In addition, a history of orthodontic treatmentand the presence of tooth crowding were associated with a significantly higher prevalence of secondary caries (p<0.05). Regarding restoration-related factors, restorative material, cavity type, restoration age, number of restored surfaces, Black classification, and operator were significantly associated with secondary caries (p<0.05). Proximal contact quality and the status of the proximal adjacent tooth showed the strongest associations with secondary caries (p<0.001). In contrast, no significant associations were found between secondary caries and sex, age, educational level, frequency of dental visits, smoking, bruxism, periodontal diagnosis, DMFT index, tooth group, tooth vitality, or use of mouthwash (p>0.05). Conclusion: The findings of this study indicate that secondary caries is more strongly associated with oral hygiene and dietary habits, biofilm-related clinical and periodontal parameters, and restoration-related structural factors rather than demographic characteristics. Effective control of patient-related risk factors, along with careful consideration of restoration quality and local clinical factors, may contribute to the prevention of secondary caries and improve the long-term success of dental restorations.