Ofis çalışanlarında bel bölgesine uygulanan HVLA teknikleri ve Mulligan tekniklerinin bel bölgesi normal eklem hareket açıklığı ve ağrı şiddetine etkisi
The effects of HVLA techniques and Mulligan techniques applied to the lumbar region on lumbar joint range of motion and pain intensity in office workers
- Tez No: 1008554
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Manipulasyon-spinal, Manipülasyon-kayropraktik, spinal mobilizasyon, Manipulation-spinal, Manipulation-chiropractic, Spinal mobilization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ofis çalışanlarında mekanik bel ağrısının yönetiminde yüksek hız–düşük amplitüd (HVLA) manipülasyonu ile Mulligan mobilizasyon tekniklerinin ağrı şiddeti ve lomber hareket açıklığı üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya belirlenen dahil edilme kriterlerini sağlayan ofis çalışanları dâhil edilmiş ve katılımcılar HVLA ve Mulligan gruplarına ayrılmıştır. Ağrı şiddeti Görsel Analog Skala (VAS) ile, lomber hareket açıklığı ise Modifiye Schober Testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Uygulamalar tek seans olarak gerçekleştirilmiş ve uygulama öncesi ve sonrası ölçümler karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular, her iki manuel terapi yönteminin de ağrı şiddetini azalttığını ve lomber hareket açıklığını artırdığını göstermiştir. Mulligan tekniğinin, ağrısız mobilizasyon ilkesi doğrultusunda, hareket açıklığı artışı açısından daha belirgin bir etki sağladığı; HVLA manipülasyonunun ise özellikle kısa sürede ağrı azalması üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda, her iki grupta da tedavi sonrası VAS skorlarında anlamlı azalma (p<0,05) ve lomber hareket açıklığında anlamlı artış (p<0,05) saptanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmada Mulligan tekniğinin lomber hareket açıklığı artışı açısından daha belirgin bir etki sağladığı (p<0,05), HVLA manipülasyonunun ise kısa sürede ağrı şiddetini azaltmada etkili olduğu görülmüştür p<0,05. Çalışma sonuçları, manuel terapi uygulamalarının ofis çalışanlarında bel ağrısına yönelik fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarında etkili ve uygulanabilir yöntemler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the effects of high-velocity low-amplitude (HVLA) manipulation and Mulligan mobilization techniques on pain intensity and lumbar range of motion in office workers with mechanical low back pain. Office workers who met the inclusion criteria were enrolled in the study and divided into HVLA and Mulligan groups. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), and lumbar range of motion was evaluated with the Modified Schober Test. Both interventions were applied in a single session, and pre- and post-treatment measurements were compared. The findings demonstrated that both manual therapy techniques effectively reduced pain intensity and increased lumbar range of motion. Mulligan mobilization, based on the principle of pain-free movement, showed a more pronounced improvement in range of motion, whereas HVLA manipulation was particularly effective in achieving rapid pain reduction. Statistical analyses revealed that both groups demonstrated a significant reduction in VAS scores after treatment (p<0.05) as well as a significant increase in lumbar range of motion (p<0.05). In the between-group comparison, the Mulligan technique showed a more pronounced effect in improving lumbar range of motion (p<0.05), whereas HVLA manipulation was found to be effective in reducing pain intensity in the short term p<0.05. The results indicate that manual therapy techniques are effective and practical approaches for inclusion in physiotherapy and rehabilitation programs aimed at managing low back pain among office workers.