Ceza hukukunda af
Amnesty in criminal law
- Tez No: 1008580
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk ceza hukuku, Turkish criminal law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
“Ceza Hukukunda Af”isimli tez çalışmasının temel konusu; fail hakkındaki dava ya da cezanın düşürülmesini gerektiren nedenlerden birisi olan ceza hukukunun cezalandırma özelliği ile birlikte gündemdeki yerini koruyan, en eski ve en köklü kurumlardan olan af kurumudur. Af, Türk Ceza Kanunu madde 65'te üç fıkra halinde düzenlenmiş, genel af ve özel af olarak çeşitlerine yer verilmiş ve kısaca etkilerine değinilmiştir. Her ne kadar TCK'daki düzenlemesi kısa ve temel hususlara yer verici şekilde olsa da uzun süreli tartışmalara sebep olan bir kurumdur. Çalışmada öncelikli olarak TCK'da düşme sebepleri arasında sayılan af kurumunun hukuki niteliği belirlenmeye çalışılmıştır. Doktrinde bu hususta affın, maddi ceza hukuku mu, usul hukuku mu konusu olduğu üzerinde çeşitli tartışmalar olmakla birlikte çift yönlü olduğu, her iki alan bakımından da çeşitli özellikleri bünyesinde barındırdığı görüşü de dile getirilmektedir. Daha sonra ise, cezanın amacı ile af ilişkisi üzerinde durularak, mahkemelerin bağımsızlığı ilkesi, mahkemelerin vermiş olduğu kararların affın çeşidine göre yasama ya da yürütme organı tarafından çıkarılan af kanununca etkisiz kılınması hususu ile Anayasa m.138/son uyarınca yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarını değiştiremeyeceği ve uygulanmasını geciktiremeyeceği hükmü birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise hukuk sistemimizde günümüze kadar kabul edilmiş olan af kanunları ve benzer nitelikteki kanunlara yer verilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda genel af ve özel af kanunları önemli maddeleri bakımından değerlendirilmiştir. Doğrudan af kanunlarının yanı sıra kanun koyucunun düzenlemenin isminde af kelimesine yer vermemekle birlikte sonuçları açısından af niteliği taşıyan diğer kanunlar da af bağlamında incelenmiştir. Ele alınmış olan bir diğer önemli husus ise; af çeşitlerinden olan özel af ve erteleme, koşullu salıverilme gibi kurumların birlikte değerlendirilmesi ve etkileri bakımından tartışılmasıdır. Bu kurumların özel af olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceği tartışılmış, ayrıca cezada indirim sağlayan lehe kanun değişikliklerinin de aynı kategoride kabul edilip edilemeyeceği değerlendirilmiştir. Af kanunları bakımından mecliste aranan nitelikli çoğunluğun diğer düzenlemeler bakımından aranmaması, Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesi, af kanununun çıkarılamadığı durumlarda koşullu salıverilme ve erteleme adı altında kanunların çıkarılması gibi hususlar da ele alınarak bir karşılaştırma yapılarak ve uygulamada Anayasa'yı dolanmak şeklinde sıklıkla başvurulan bu yöntemler çeşitli açılardan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis study, titled 'Amnesty in Criminal Law', discusses the institution of amnesty. This is one of the oldest and most established institutions that remains a prominent feature of criminal law. It is often used as a means of reducing the punishment of a perpetrator. Article 65 of the TPC regulates amnesty in three paragraphs, including its types as general and special amnesty, and briefly mentioning its effects. The regulation of amnesty in the TPC is concise and covers basic issues, but it is an institution that sparks long-term debates. This study aims to determine the legal nature of the institution of amnesty, which is listed among the grounds for dismissal in the TPC. Although there are debates in the doctrine on whether amnesty falls under substantive criminal law or procedural law, it is generally agreed that it contains features of both fields. The language used in the original text is clear and objective, and the sentence structure is logical. Therefore, no changes were made to the text. The article will emphasise the relationship between the purpose of punishment and amnesty. It will evaluate the principle of independence of the courts, the ineffectiveness of court decisions by amnesty laws enacted by the legislative or executive body (depending on the type of amnesty), and the provision that legislative and executive bodies and the administration cannot change court decisions or delay their implementation in accordance with Article 138/son of the Constitution. In the second part of our study, efforts have been made to include the amnesty laws and other similar laws that have been accepted in our legal system up to the present day. In this context, general amnesty and special amnesty laws have been evaluated in terms of their key provisions. In addition to direct amnesty laws, other laws that do not explicitly use the term 'amnesty' in their titles but have effects equivalent to amnesty have also been examined within the framework of amnesty." The evaluation of special amnesty and institutions such as postponement and conditional release, which are among the types of amnesty, has been discussed. It has been evaluated whether these institutions can be characterized as special amnesty, and whether favorable law amendments that provide a reduction in punishment can be accepted in the same category. The text discusses issues such as the qualified majority required in parliament for amnesty laws, as well as other regulations. It also examines the Constitutional Court's supervision and the enactment of laws under the name of conditional release and postponement in cases where the amnesty law cannot be enacted. The text evaluates these methods, which are frequently used in practice to circumvent the Constitution, from various perspectives.