Reaper Oral Mukoza Basınç Yaralanması Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliği: Gözlemciler arası uyum çalışması
Validity and reliability of the Turkish version of the Reaper Oral Mucosal Pressure Injury Scale: An inter-rater agreement study
- Tez No: 1008613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜN ÖZDEMİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağız mukozası, mukozal basınç yaralanması, yoğun bakım ünitesi, mekanik ventilasyon, geçerlilik ve güvenirlik, hemşirelik bakımı, Oral mucosa, oral mucosal pressure ulcer, intensive care unit, respiration, artificial, reproducibility of results
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Reaper Oral Mukoza Basınç Yaralanması Ölçeği'nin (ROMPIS) Türkçe geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla metodolojik türde planlandı. Araştırma, Ekim 2024-Kasım 2025 tarihleri arasında İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinin yoğun bakım ünitesinde yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, mekanik ventilasyon uygulanan ve oral mukozal basınç yaralanması gelişen 45 entübe hasta oluşturdu. Hastaların bireysel ve klinik özellikleri Hasta Bilgi Formu ile kaydedilmiş; klinik durumları Richmond Ajitasyon-Sedasyon Skalası, Glasgow Koma Skalası, Ardışık Organ Yetmezliği Değerlendirmesi ve Braden Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Oral mukozada gözlenen basınç yaralanmaları iki bağımsız gözlemci tarafından ROMPIS kullanılarak değerlendirildi, ilk değerlendirmeden 15 gün sonra test-tekrar test analizi yapıldı. Ölçüt bağımlı (eş zamanlı) geçerlik kapsamında, Reaper Oral Mukoza Basınç Yaralanması Ölçeği ile Braden Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği arasında, güçlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (ρ = −0,757; p < 0,001). Gözlemciler arası uyum analizinde, birinci gözlemde Cohen'in ağırlıklandırılmış Kappa katsayısı 0,923, ikinci gözlemde ise 0,808 olarak hesaplanmış olup, her iki değerlendirme için de istatistiksel olarak anlamlı ve mükemmel düzeyde uyum belirlendi (p < 0,001). Test-tekrar test analizinde, birinci gözlemcinin iki ölçümü arasındaki uyum kappa katsayısı 0,842, ikinci gözlemcinin ölçümleri arasındaki uyum ise kappa katsayısı 0,731 ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,001). Bu bulgular, ölçeğin yüksek düzeyde güvenirliğe ve zamana karşı değişmezliğe sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
This methodological study was designed to determine the Turkish validity and reliability of the Reaper Oral Mucosal Pressure Injury Scale (ROMPIS). The study was conducted between October 2024 and November 2025 in the Reanimation Intensive Care Unit of Health Sciences University Bağcılar Training and Research Hospital. The sample consisted of 45 intubated patients receiving mechanical ventilation who developed oral mucosal pressure injuries. Patients' individual and clinical characteristics were recorded using a Patient Information Form, and their clinical status was assessed using the Richmond Agitation-Sedation Scale, Glasgow Coma Scale, Sequential Organ Failure Assessment, and the Braden Pressure Injury Risk Assessment Scale. Oral mucosal pressure injuries were independently evaluated by two observers using ROMPIS, and test–retest analyses were performed 15 days after the initial assessment. Within the scope of criterion-related (concurrent) validity, a strong, and statistically significant correlation was found between the Reaper Oral Mucosal Pressure Injury Scale and the Braden Pressure Injury Risk Assessment Scale (ρ = −0.757; p < 0.001). Inter-rater reliability analysis revealed weighted Cohen's Kappa coefficients of κ = 0.923 for the first observation and κ = 0.808 for the second observation, indicating statistically significant and excellent agreement (p < 0.001). In the test–retest analysis, the agreement between the first and second assessments of the first observer was κ = 0.842, while the agreement for the second observer was κ = 0.731; both results were statistically significant (p < 0.001). These finding demonstrate that the scale has a high level of reliability and temporal stability.