Bir okuduğunu anlama problemi olarak papağan okurluk
Parrot reading as a reading comprehension problem
- Tez No: 880259
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZAY KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okuma, akıcı okuma, okuduğunu anlama, papağan okur, papağan okuma, reading, fluent reading, reading comprehension, parrot reader, parrot reading
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Okuma, anlamaya dayalı bir süreçtir. Akıcı ve sesli yapılan fakat yeterli düzeyde anlamanın gerçekleşmediği okumadır. Akıcı okuma gerçekleştiren fakat okuduğunu yeterli düzeyde anlamayan öğrenciler papağan okurlardır. Bu çalışmada papağan okur olan öğrencilerin akıcı okurların içindeki oranlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama çalışması deseni kullanılmıştır. Akıcı okurluk öğrencilerin doğruluk, hız ve prozodi düzeylerinin tespit edilmesiyle belirlenmiştir. Öğrencilerin okuma hızı bir dakikada okudukları doğru kelime sayısı, okuma doğrulukları ise metnin tamamında okunan doğru kelime sayısının yüzdesi hesaplanarak tespit edilmiştir. Okuma hızı ve doğruluğu belirlenirken Yanlış Analiz Envanteri'nden yararlanılmıştır. Prozodik okuma becerileri için Çok Boyutlu Akıcılık Ölçeği kullanılmıştır. Okuduğunu anlama durumlarının belirlenmesi için metne yönelik oluşturulan okuduğunu anlama soruları kullanılmıştır. Verilerin analizinde Office365 programından yararlanılmıştır. Çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul'da bulunan bir ilkokulda eğitim gören 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmaya 311 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. İkinci sınıfta 62 akıcı okur olan öğrenciden 50'sinin (%80,64), üçüncü sınıfta 67 akıcı okur olan öğrenciden 22'sinin (%32,84), dördüncü sınıfta ise 63 akıcı okur olan öğrenciden 36'sının papağan okur öğrencinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır (%57,81). Her sınıf düzeyinde akıcı okurların en az %32,84'ünün papağan okur olduğu tespit edilmiştir. Papağan okurlara en çok ikinci sınıfta (%80,64) rastlanırken en az üçüncü (%32,84) sınıfta rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Reading is a comprehension-based process. Parroting refers to reading fluently and aloud but without adequate comprehension. Students who read fluently but do not have adequate comprehension are parrots. The purpose of this study was to determine the proportion of parrots among fluent readers. A survey research design, which is one of the quantitative research methods, was used. Reading fluency was assessed by evaluating students' accuracy, speed, and prosody levels. Students' reading speed was determined by counting the number of words read correctly in one minute, and reading accuracy was determined by calculating the percentage of words read correctly to the entire text. Error analysis checklists were used to determine reading speed and accuracy. The Multidimensional Fluency Scale was used for prosodic reading skills. Reading comprehension questions were created to determine reading comprehension. Office365 program was used to analyze the data. The study group consisted of 2nd, 3rd, and 4th-grade students studying in a primary school in Istanbul in the 2022-2023 academic year. A total of 311 students participated in the study voluntarily. It was concluded that 50 out of 62 fluent readers in the second grade (80.64%), 22 out of 67 fluent readers in the third grade (32.84%), and 36 out of 63 fluent readers in the fourth grade (57.81%) were parrot readers. It was determined that at least 32.84% of fluent readers at each grade level were parrot readers. Parrot readers were most common in the second grade (80.64%) and least common in the third grade (32.84%).