Cengizli Devleti'nin inanç tutumu
The religious attitude of the Genghisid State
  1. Tez No: 1008635
  2. Yazar: GAYE DOMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA YAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cengiz Han, Dinler, Orta Asya, Cengiz Han, Religions, Central Asia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Cengizli Devleti'nin XIII. yüzyıldaki yükselişini, salt askerî bir istila hareketi olarak değil; kökleri binlerce yıllık bozkır devlet geleneğine uzanan rasyonel ve kurumsal bir imparatorluk projesi olarak ele almaktadır. Tezin temel odağını, Moğol öncesi Orta Asya'nın maddi ve kültürel mirasının Cengizli meşruiyet mekanizmaları (Tengri, Kut, Nirun efsaneleri) üzerindeki etkileri ile bu meşruiyetin Cengiz Han ve ardılları döneminde nasıl birer idari enstrümana dönüştüğü oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, bozkırın sözlü töresinden yazılı bir hukuk nizamına evrilen Yassa sistemi, kabile asabiyetini yıkan meritokratik yapı ve ruhani otoritelerin seküler devlet aklına tabi kılınma süreçleri analiz edilmektedir. Ayrıca, imparatorluğun genişleme sürecinde İslam, Hristiyanlık ve Budizm gibi evrensel dinlerle kurduğu ilişkiler; teolojik bir arayıştan ziyade devletin bekasını ve“Pax Mongolica”düzenini korumayı amaçlayan pragmatik bir inanç tutumu olarak değerlendirilmektedir. Sonuç olarak tez, Cengizli tecrübesinin, kadim bozkır geleneklerini yerleşik dünyanın idari ve hukuki dinamikleriyle sentezleyerek Avrasya coğrafyasında kalıcı bir siyasi miras bıraktığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the rise of the Mongol Empire in the 13th century not merely as a military conquest, but as a rational and institutional imperial project whose roots extend back to a millennia-old tradition of steppe states. The thesis focuses primarily on the influence of the material and cultural heritage of pre-Mongol Central Asia on the Mongol legitimacy mechanisms (the legends of Tengri, Kut, and Nirun) and how this legitimacy was transformed into administrative instruments during the reign of Genghis Khan and his successors. Within the scope of the research, the Yassa system -which evolved from the steppe's oral traditions into a written legal code- the meritocratic structure that dismantled tribal solidarity, and the processes by which spiritual authorities were subordinated to secular state rationality are analyzed. Additionally, the relationships established with universal religions such as Islam, Christianity, and Buddhism during the empire's expansion are evaluated not as a theological quest but as a pragmatic religious stance aimed at safeguarding the state's survival and the“Pax Mongolica”order. In conclusion, the thesis demonstrates that the Mongol experience left a lasting political legacy across the Eurasian landscape by synthesizing ancient steppe traditions with the administrative and legal dynamics of the settled world.