Marka bağımlılığı üzerine karşılaştırmalı bir araştırma Türkiye-Pakistan örneği
A comparative study on brand addiction: The case of Turkey and Pakistan
- Tez No: 1008651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA ÖZELMAS KAHYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası öğrenciler, International student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Marka bağımlılığı, farklı kültürlerdeki tüketici davranışlarını etkileyen ve giderek yaygınlaşan bir olgudur. Bu çalışma, Türkiye ve Pakistan'da marka bağımlılığını karşılaştırmalı olarak analiz ederek, tüketicilerin markalara karşı güçlü duygusal ve davranışsal bağlılıklarını tetikleyen faktörleri araştırmaktadır. Nicel bir yaklaşım kullanılarak, araştırma marka bağımlılığını incelemektedir. Veriler, Türk ve Pakistanlı tüketiciler arasındaki marka bağımlılığı modellerinin benzerlikleri ve farklılıkları hakkında bilgi sağlayan anketler aracılığıyla toplanmaktadır. Bulgular, tüketici davranışları ile ilgili mevcut literatüre katkıda bulunmakta ve çeşitli pazarlarda sürdürülebilir marka-tüketici ilişkileri kurmayı amaçlayan pazarlamacılar için pratik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Brand addiction is a growing phenomenon influencing consumer behavior across different cultures. This study conducts a comparative analysis of brand addiction in Turkey and Pakistan, exploring the factors that drive consumers' strong emotional and behavioral attachment to brands. Using quantitative approach, the research examines brand addiction. Data is collected through surveys providing insights into the similarities and differences in brand addiction patterns between Turkish and Pakistani consumers. The findings contribute to the existing literature on consumer behavior and offer practical implications for marketers aiming to build sustainable brand-consumer relationships in diverse markets.