Z kuşağının benimsedikleri liderlik özellikleri ile askerliğe yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the leadership characteristics adopted by generation Z and their attitudes towards military service
- Tez No: 1010955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KALEMLİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ZÖĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Eğitim ve Öğretim, Sociology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Askeri, Askeri liderlik, Askerlik, Kuşak farklılıkları, Kuşaklar, Kuşaklararası iklim, Lider-üye etkileşimi, Liderlik, Liderlik modelleri, Z kuşağı, Askeri, Military service, Generational diversity, Generations, Intergenerational atmosphere, Leader-member exchange, Leadership, Leadership models, Generation Z
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Yeni nesil; yeni değerler, yeni öğrenme stilleri, yeni alışkanlıklar ve kendine özgü yeni liderlik anlayışı demektir. Z kuşağının diğer kuşaklardan önemli ölçüde ayrıştığı iş yaşam dengesi, teknoloji kullanımı, toplumsal/sosyal sorunlara bakış açıları gibi farklılıkları nedeniyle yeniden şekillenen organizasyon ve kurumlara liderlik edenlerin, liderlik yöntem ve becerilerini de yeni neslin yeni özellikleri ve farklılıkları doğrultusunda geliştirerek dönüştürmesi gerekmektedir. Askerlik mesleğinin insan kaynağını oluşturan askerî eğitim kurumlarının da organizasyon ve şirketler gibi bu değişim ve dönüşümde neler yapabileceği konusu önem kazanmaktadır. Yeni neslin askerlik mesleğine yönelik tutumlarının ve bu tutumlara yön veren faktörlerin tespiti, bu tutumların demografik özellikler, sosyal medyada ve savaş/strateji oyunlarında geçirilen süre ile olan ilişkisi araştırmanın temel problemini oluşturmaktadır. Betimsel tarama yöntemi ile nicel olarak tasarlanan araştırmada veri toplama aracı olarak demografik özellikler bilgi formu, örtülü liderlik ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen askerlik mesleği tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri 2025 yılında Ankara ili Etimesgut ilçesinde 1995-2010 yılları arasında doğan 347 Z kuşağı bireye uygulanan ölçeklerle elde edilmiştir. Elde edilen veriler, istatistiksel olarak aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi, Post-Hoc testleri ve pearson korelasyon xvii katsayısı (r) yöntemleri ile SPSS22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Askerlik mesleği tutum ölçeğinin geliştirilmesine yönelik çalışma dört farklı örneklemden (n:42, n:128, n:180, n:140) elde edilen veriler sonucu dört aşamada gerçekleştirilmiştir. Uygulama ve analizler sonrasında 25 soru, 3 faktörden (motivasyon, uyum, karakter özellikleri) oluşan“Askerlik Mesleği Tutum Ölçeği”geliştirilmiştir. Araştırmada Z kuşağının liderde bulunması gerektiğini düşündüğü özelliklerden kişisel ahlak ile ilgili özelliklere diğer liderlik özelliklerine oranla daha fazla önem verdikleri, kişisel ahlak ile ilgili özellikleri sırasıyla beceriklilik, etkileyicilik ve güç alt faktörünün takip ettiği, duyarlılık faktörünün ise en az benimsendiği sonucuna ulaşılmıştır. Z kuşağının, askerlik mesleğine yönelik tutum ölçeğinin alt faktörlerinden motivasyon faktörüne diğer faktörlere oranla daha fazla önem verdikleri, motivasyon faktörünü sırasıyla karakter özellikleri ve uyum faktörünün izlediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The new generation represents new values, new learning styles, new habits, and a unique new understanding of leadership. Generation Z differs significantly from other generations in areas such as work-life balance, technology use, and perspectives on societal issues. Therefore, those leading organizations and institutions that are reshaping themselves must develop and transform their leadership methods and skills in line with these new characteristics and differences. The role of military training institutions, which constitute the human resources of the military profession, in this change and transformation, like organizations and companies, is also gaining importance. Identifying the attitudes of the new generation towards the military profession and the factors shaping these attitudes, and examining the relationship between these attitudes and demographic characteristics, time spent on social media, and time spent playing war/strategy games, constitutes the main problem of this research. This quantitative study, designed using a descriptive survey method, utilized a demographic information form, a covert leadership scale, and a military profession attitude scale developed by the researcher as data collection tools. Research data were xix collected in 2025 from 347 Generation Z in Etimesgut district of Ankara province using these scales. The obtained data were statistically analyzed using arithmetic mean, t-test, one-way analysis of variance, Post-Hoc tests, and Pearson correlation coefficient (r) methods with the SPSS22 software package. The development of the military profession attitude scale was carried out in four stages based on data obtained from four different samples (n:42, n:128, n:180, n:140). Following the application and analysis, the“Military Profession Attitude Scale,”consisting of 25 questions and 3 factors (motivation, adaptability, character traits), was developed. The study found that Generation Z places more importance on personal ethics than other leadership qualities in their opinion. Personal ethics is followed by competence, influence, and power as sub-factors, while sensitivity is the least favored factor. Regarding attitudes towards the military profession and more importance on motivation than other factors, followed by character traits and adaptability.