Lecoq pedagojisinde karaktere yaklaşım: William Shakespeare'in Kral Lear oyununun yeniden yorumlanması
Approaching character in Lecoq pedagogy: A reinterpretation of William Shakespeare's King Lear play
- Tez No: 1008691
- Danışmanlar: DOÇ. ALİ BARIŞIK, DOÇ. DR. OZAN ÖMER AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel tiyatro, Physical theater
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
Özet
Bu araştırma, Lecoq Pedagojisi'nin bedeni, eylemi ve oyunu merkeze alan fiziksel anlatı araçları aracılığıyla William Shakespeare'in Kral Lear oyununu Lear ve Soytarı karakterleri üzerinden incelemekte ve bu incelemeyi performatif bir sahne eserine dönüştürmektedir. Çalışma, sözün ve metnin, anlamın temel taşıyıcısı olduğu konvansiyonel tiyatro anlayışı yerine, anlamın beden, eylem ve oyun yoluyla üretildiği bir sahne yaklaşımından hareket etmektedir. Lear'ın iktidarının, kimliğinin çözülüşü ve kimliğini yitirdiği noktadan kendine edindiği yeni varoluş biçimi ile Soytarı'nın hakikat ve“efendi”karşısındaki mevcudiyeti; her iki karakterin ve ilişkilerinin geçirdiği dönüşümler, fiziksel anlatının imkânları çerçevesinde ele alınmaktadır. Bu çalışma, 20. yüzyıl tiyatro düşüncesinde belirginleşen, metin merkezli temsil anlayışı yerine, bedeni ve eylemi önceleyen sahne pratiklerine yöneliş bağlamında konumlandırılmaktadır. Jacques Lecoq'un pedagojik yaklaşımı, bu tarihsel bağlam içinde, fiziksel anlatıyı ve seyirciyle kurulan ilişkide“şimdi ve burada”olmanın önemini ön plana koysa da, bu yaklaşım yeni bir tiyatro estetiği önermekten ziyade, oyunun kendisini ve yaratıcı oyuncu edimini araştırmayı ve önceliklendirmeyi hedeflemesi bakımından ele alınmaktadır. Lecoq Pedagojisi, oyuncunun sahnedeki varlığını nötrlük ve oyun kavramları üzerinden yapılandırmakta; oyuncunun bedensel potansiyellerini anlatı üretiminin temel araçları haline getirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın yöntemi, Lecoq Pedagojisi'nin maskelenmiş oyun kavramından hareket eder. Maskenin/maskelenmiş oyunun talep ettiği form, tansiyon ve oyun seviyelerinin bedensel olarak duyumsanması bu noktada önemsenmektedir. Shakespeare'in karakter evreninde yer alan karnavalesk, grotesk ve prototipleşmiş yapılar, Lecoq Pedagojisi'nin geleneksel tiyatro formlarını bedensel araştırma alanlarına dönüştüren yaklaşımıyla ilişkilendirilmektedir. Bu yöntem doğrultusunda Kral Lear oyunu bağlamında Lear ve Soytarı karakterleri, karnavalesk ve clownesk bir perspektifle ele alınmakta; Lear'ın kimliğini kaybederek“hiçbir şey olma hâli”ve ardından kendi clownesk mevcudiyetini bulduğu dönüşümü ile Soytarı'nın tersyüz edici ve eşitleyici yapısı araştırılmakta, onların arasındaki ilişki ve ilişkinin dönüşümü bedensel anlatı araçları aracılığıyla incelenmekte ve araştırma bu ilişkinin bir performansa dönüştüğü“Clown Lear”adlı eseri ile sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines William Shakespeare's King Lear through the characters of Lear and the Fool, using the physical narrative tools of Lecoq Pedagogy, which center on the body, action, and play, and transforms this examination into a performative stage work. The study proceeds from a stage approach where meaning is produced through the body, action, and play, rather than the conventional understanding of theatre where words and text are the primary carriers of meaning. Lear's power, the dissolution of his identity, and the new form of existence he adopts from the point of losing his identity, as well as the Fool's presence in relation to truth and the“master,”are explored within the framework of the possibilities of physical narrative, encompassing the transformations undergone by both characters and their relationships. This study is positioned within the context of the shift in 20th-century theatrical thought from a text-centered understanding of representation to stage practices that prioritize the body and action. Jacques Lecoq's pedagogical approach, within this historical context, emphasizes the importance of physical narrative and being“here and now”in the relationship with the audience. However, this approach is considered not so much as proposing a new theatrical aesthetic, but rather as aiming to investigate and prioritize the play itself and the creative act of the actor. Lecoq's Pedagogy structures the actor's presence on stage through the concepts of neutrality and play; it aims to make the actor's bodily potentials the fundamental tools of narrative production. The method of this study is based on Lecoq's concept of masked play. The physical perception of the form, tension, and levels of play demanded by the mask/masked play is considered important here. The carnivalesque, grotesque, and prototypical structures in Shakespeare's character universe are linked to Lecoq's Pedagogy's approach of transforming traditional theatrical forms into areas of bodily exploration. In line with this method, the characters of Lear and the Fool in the context of King Lear are examined from a carnivalesque and clownesque perspective; This study explores Lear's transformation—from losing his identity and becoming“nothing”to discovering his own clown-like presence—and the Fool's subversive and equalizing nature. The relationship between them and its transformation is examined through bodily narrative tools, culminating in the work“Clown Lear,”where this relationship is transformed into a performance.