Fiziksel Tiyatro'da Lecoq Pedagojisi ve bir metnin bu yaklaşımla sahnelenmesi
Lecoq pedagogy in Physical Theater and staging of a text with this approach
- Tez No: 644555
- Danışmanlar: DOÇ. ASLI YILMAZ DAVUTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel tiyatro, Lecoq Pedagojisi, Hareket, Oyun, Beden, Physical Theater, Lecoq Pedagogy, Movement, Play, Body
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın hareket noktası, Fiziksel Tiyatro başlığı altında değerlendirilen 'Lecoq Pedagojsi'nin bir tiyatro prodüksiyonuna nasıl taşınabileceği sorusudur. Bu soru eşliğinde, Melih Cevdet Anday'ın 'Gizli Emir' romanı üzerinden, Jacques Lecoq'un önerdiği araç ve uygulamaların, bir edebî metnin sahnelenmesi sürecinde reji ve oyuncular tarafından nasıl değerlendirilebileceğine ilişkin bir örnek sunulmaktadır. Çalışmada, bir edebî metindeki verili koşulların fiziksel odaklı bir yaklaşımla nasıl ilişkilendirilebileceği; oyundaki sahnelerin, karakterlerin, mekânların, durumların ve atmosferlerin yaratımı için hangi araç ve uygulamalardan yararlanıldığı ve bu tercihlerin altında yatan sebepler açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda öncelikle, özel olarak Lecoq Pedagojisi ve genel olarak Fiziksel Tiyatro'yla ilişkili temel kavramlar mercek altına alınmış, Jacques Lecoq'un yaklaşımını biçimlendiren tarihsel arka-plana değinilmiş, pedagojisinde kullandığı araçlar tanıtılmış ve son olarak, tez boyunca değinilen kavram ve araçların“Gizli Emir”oyununun sahnelenme sürecine nasıl taşındığı gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde, 'Fiziksel Tiyatro' teriminin belirli bir 'tür'den ziyade bir 'yaklaşım' olarak tanımlanması gerektiği, fizikselliğin oyuncunun yaratıcı niteliğinin özünü teşkil ettiği, hareketin analizini ve oyunsuluğu ön planda tutan Lecoq Pedagojisi'nin oyuncuya bu doğrultuda çok sayıda araç ve uygulama imkânı sunduğu görüşleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The starting point of this study is the question of how 'Lecoq Pedagogy', which is evaluated under the title of Physical Theater, can be realized in a theater production. With that question in mind, an example of how the tools and practices proposed by Jacques Lecoq can be evaluated by the director and actors during the staging process of a literary text is presented using Melih Cevdet Anday's novel 'Gizli Emir'. In the study, it is tried to explain how the given conditions in a literary text can be associated with a physically focused approach, which tools and applications are used for the creation of scenes, characters, places, situations and atmospheres in the play and the reasons for the these preferences. In this regard, firstly, the basic concepts, in particular those related to Lecoq Pedagogy and Physical Theater in general were examined, the historical background that shaped Jacques Lecoq's approach was mentioned, the tools he used in his pedagogy were introduced, and finally, how the concepts and tools mentioned throughout the thesis were applied to the staging process of the play“Gizli Emir”is explained. In the conclusion part of the thesis, Lecoq Pedagogy, where the term 'Physical Theater' should be defined as an 'approach' rather than a specific 'genre', where physicality is the core of the actors creative quality, prioritizing the analysis and playfulness of the movement, provides many tools and practices for the actor.