Şiirsel bedenin kolektif alandaki keşfi: Lecoq pedagojisi ve çocuk tiyatrosu kapsamında bir model olarak don quijote uyarlaması
The discovery of the poetry body in the collective field: Lecoq pedagogy and the adaptation of don quijote as a children's theater
- Tez No: 798018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞRUL KARANFİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Şiirsel beden, Çocuk tiyatrosu, Yaratıcılık, Kolektif alan, Don Quijote, PoeticBody, Children'sTheatre, Creativity, Collective Space, Don Quixote
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada temel olarak, Lecoq Pedagojisi yaklaşımı olan şiirsel bedenin keşfinde çocuk seyircinin yaratıcılığını harekete geçiren unsurlar irdelenmektedir. Özgün bir ifade ve özgür bir yaratım aracı olarak şiirsel bedenin hareketine dayalı sahneleme yaklaşımı, oyunun özgün yapılandırma biçimini oluşturur. Bu tezde, yönetmen, oyuncu, çocuk seyirci üçlemesinin deneyimine dayalı, yaratım süreci ve sahnelenme biçimi üç bölümde incelenir. Birinci bölümde, oyuncunun bireysel yolcuğuna açılan yaratıcı eğitim sürecinde şiirsel bedenin unsurları ve oyun yapılandırmalarındaki teknik yaklaşımlar incelenmektedir. İkinci bölümde, çocuk tiyatrosuna genel bakış; çocuk seyircinin nitelikleri ve Lecoq Pedagojisinde çocuk seyircinin yaratıcılığını harekete geçiren unsurlar değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde ise Don Quijote oyununun uyarlaması incelenir ve bu uyarlanmanın çocuk seyirci bağlamı üzerinden yaratıcılığı harekete geçiren etkenleri irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the elements that activate the creativity of the child audience in the poetic body exploration, which is the approach of Lecoq Pedagogy, are examined. The staging approach based on the movement of the poetic body as a means of original expression and free creation constitutes the original configuration of the play. In this thesis, the process of creation and the way it was staged, based on the experience of the trilogy of director, actor, and child audience, are examined in three parts. In the first part, the elements of the poetic body in the creative education process that opens to the individual journey of the actor and the technical approaches in the game configurations are examined. In the second part, an overview of children's theater; the qualities of the child audience and the elements that activate the child's creativity in the context of pedagogy are evaluated. In the third part;in the play Don Quixote, in which the actor works by activating his creativity, the original staging style of the director is examined.