Uluslararası siyaset ve teknopolitik: Sosyal medya çağında komputasyonel psiko-sosyal gücün yapay zekâ ve büyük veri analizi
International politics and technopolitics: computational psycho-social power in the social media age - artificial intelligence and big data analysis
  1. Tez No: 1008695
  2. Yazar: NURETTİN OĞUZHAN AKOĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM KANAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Yönetim Bilişim Sistemleri, International Relations, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük veri, Milli güvenlik politikası, Psikolojik güvenlik, Siber güvenlik, Siber istihbarat, Uluslararası güvenlik, Yönetim bilişim sistemleri, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Big data, National security policy, Psychological safety, Cyber security, Cyber intelligence, International security, Management information systems, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital çağda her türlü verinin stratejik bir güç unsuruna dönüşmesi bu araştırmanın bilimsel önemini ortaya koyarken; özellikle kişisel verilerin algoritmik manipülasyonlar aracılığıyla toplumsal zihni dizayn edebilecek bir kapasiteye ulaşması çalışmanın temel motivasyonunu oluşturmaktadır. Klasik güç teorilerinin, yapay zekâ çağının operasyonel hızını ve matematiksel kesinliğini açıklamada yetersiz kalması, söz konusu teknolojik dönüşümün disiplinler arası bir yaklaşımla çözümlenmesini elzem kılmıştır. Bu gereksinimden hareketle araştırmanın temel sorunsalı, yapay zekâ ve büyük veri teknolojilerinin siyasal iktidarın doğasını ve toplumları yönlendirme kapasitesini nasıl dönüştürdüğü üzerine inşa edilmiştir. Çalışmada test edilen genel hipotez ise; bu teknolojilerin bireyleri atomize edip, süreçleri otomatize ederek ve etkiyi ölçeklendirerek rıza üretimini matematiksel bir kesinliğe taşıyan“Komputasyonel Psiko-Sosyal Güç”adında yeni bir iktidar formu yarattığı yönündedir. Siyaset Bilimi ile Bilgisayar Bilimleri disiplinlerini sentezleyen araştırmada, karma yöntem (mixed-method) deseni benimsenmiştir. Çalışmanın ampirik boyutu; Python kütüphaneleri, Doğal Dil İşleme (NLP) ve BERT tabanlı duygu analizi teknikleri kullanılarak T.C. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) raporlarının (2022-2025) derinlemesine analiz edilmesinden oluşmaktadır. Elde edilen bulgular, bu yeni güç formunun siyasal rekabeti geleneksel zemininden kopararak bir“bilişsel savaş sahasına”taşıdığını kanıtlar niteliktedir. Nitekim Türkiye özelindeki vaka analizi; ilgili aralıkta dezenformasyonun rastgele bir bilgi kirliliğinden ziyade, sistematik biçimde göç, ekonomi ve seçim güvenliği gibi toplumsal fay hatlarını hedef alan ve negatif duygusal tonlar (korku/öfke) üzerinden yayılan stratejik bir yönlendirme aracı olduğuna ilişkin çıktılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
While the transformation of all forms of data into an element of strategic power in the digital age underscores the scientific significance of this research, the study's primary motivation stems from the capacity of personal data to engineer the social mind through algorithmic manipulation. The inadequacy of classical power theories in explaining the operational speed and mathematical precision of the artificial intelligence era necessitates an interdisciplinary analysis of this technological transformation. Driven by this necessity, the primary research problem investigates how artificial intelligence and big data technologies are transforming the nature of political power and its capacity to steer societies. The overarching hypothesis tested in this study posits that these technologies engender a novel form of authority termed“Computational Psycho-Social Power,”which elevates the manufacturing of consent to a mathematical certainty by atomizing individuals, automating processes, and scaling impact. Synthesizing the disciplines of Political Science and Computer Science, this research adopts a mixed-methods design. The empirical dimension of the study consists of an in-depth analysis of the reports (2022–2025) published by the Center for Combating Disinformation (DMM) under the Turkish Presidency of Communications, utilizing Python libraries, Natural Language Processing (NLP), and BERT based sentiment analysis techniques. The findings substantiate that this new form of power detaches political competition from its traditional foundation, relocating it to a“cognitive battlefield.”Indeed, the case study specific to Türkiye yields evidence that disinformation during the specified period was not merely random information pollution; rather, it functioned as a strategic manipulation tool systematically targeting societal fault lines such as migration, the economy, and election security—and propagating through negative emotional valences (fear/anger).