The effect of repetitive touch on texture description in office interior environments
Ofis iç mekanlarında tekrarlanan dokunmanın doku tanımlaması üzerindeki etkisi
- Tez No: 1008694
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLER UFUK DEMİRBAŞ, DR. GÖKÇE ATAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Dokunma duyusu, Yüzey dokusu, Sense of touch, Surface texture
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
İç mekânlar insanların beş duyu organı aracılığı ile deneyimlenir ve son yıllardaki çalışmalar çoklu duyuya yönelik tasarımın öneminin tanınmasına yönelik bir değişimi göstermektedir (Spence 2020; Xu et al. 2025). Bu nedenle söz konusu çalışma, tekrar eden ve sıklıkla gerçekleşen fiziksel etkileşimin dokunma duyusuna odaklanmakta ve ofis iç mekânlarındaki doku algısında ayırt edici (duyusal) dokunmanın rolünü araştırmaktadır. Çalışma, tekrarlanan ve sık fiziksel etkileşim ile ofiste bulunan mobilyaların uzun süreli kullanımının kullanıcıların dokuları nasıl tanımladığını etkileyip etkilemediğini, dokunsal deneyimin çevredeki ofis iç mekânının görsel bağlam ile veya görsel bağlam olmaksızın elde edildiğinde doku tanımının değişip değişmediğini incelemektedir. Çalışma, Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasında, akademik personel ile iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada katılımcılar tasarlanmış bir ortamda yalnızca dokunma duyusunu kullanarak doku örneklerini duyusal dokunsal tanımlayıcılar (sıfatlar) ile tanımlamışlardır. İkinci aşamada ise, aynı dokular, gerçek ofis iç mekânlarında dokunma ve görme duyuları ile dokunma sıklığı değerlendirmeleri de göz önüne alınarak incelenmiştir. Veriler, parametrik olmayan istatistiksel analiz yöntemleriyle çözümlenmiştir. Sonuçlar, ofis dokularıyla günlük sık temasın dokuların tanımlanmasında etkili olmadığını göstermiştir. Ne dokunma sıklığı ve tanımlayıcıların benzerliği arasında, ne de farklı aşamalardaki sayıları arasında bir bağlantı bulunamamıştır, bu da duyusal dokunsal deneyimin sabit olmayan duyusal bir deneyim olarak algılandığı izlenimi vermektedir. Görsel bağlam eklendiğinde, doku tanımlaması daha istikrarlı ve net bir hale gelerek, bağlam farkındalığının duyusal dokunma deneyiminin istikrarında oynadığı rolü vurgulamıştır. Genel olarak, bu çalışma, ofis iç mekânlarında duyusal dokunmanın, özellikle uzun süreli maruz kalınma ve sık günlük fiziksel etkileşimler bağlamında yeterince keşfedilmediği ve bağlamsal görsel bilgiye bağlı olduğuna işaret etmektedir. Bu bulgular, iç mekân tasarımında dokunsal niteliklerin dikkate alınmasının önemini vurgulamakta ve dokunma duyusunun mekânsal deneyimin ayrılmaz bir boyutu olduğunu gösteren çok duyusal bir uygulama sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Interior facilities are experienced through the five human senses and recent studies have shown a shift toward recognizing the crucial role of multisensory design (Spence 2020; Xu et al. 2025). Hence, this study focuses on the sense of touch and investigates the role of discriminative (sensory) touch in texture perception in office interior environments. It explores whether repeated and frequent physical interaction and long periods of using office objects and furniture pieces impact how users describe their textures. Furthermore, it examines whether texture description changes when tactile experience is achieved with and without the visual context of the surrounding interior office environment. The study was conducted in two stages with academic staff members in the Architecture Faculty building at Çankaya University. In stage 1, participants described texture samples using sensory tactile descriptors (adjectives) through the sense of touch alone in a prepared setup. In stage 2, the same textures were evaluated within real office interiors using touch and vision, along with frequency of touch ratings. The data were analyzed with nonparametric statistical analysis methods. The results showed that everyday frequent contact with office textures does not impact texture description. No connection was found between touch frequency and the descriptor similarity, nor their numbers across stages, suggesting that sensory tactile experience is perceived as a non-fixed sensory experience. Texture description became more stable and clearer when visual context was introduced, emphasizing the role of being aware of the context in stabilizing the discriminative touch experience. Altogether, this study suggests that discriminative touch is underexplored in interior office environments, especially in relation to long periods of exposure and frequent everyday physical interactions, and it is dependent on visual information of the surrounding interior contexts. These findings emphasize the importance of considering tactile qualities in interior design and provide a multisensory application that shows the sense of touch as an essential aspect of the spatial experience.