Kivi bahçesi mikroklimatik koşullarının fenolojik ve pomolojik özelliklere etkisi
Effect of kiwifruit orchard microclimatic conditions on phenological and pomological characteristics
  1. Tez No: 1008696
  2. Yazar: ESRA MADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ZEKİ BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pomoloji, Pomology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kivi bahçelerinin mikroklimatik koşullarının, 'Hayward' çeşidinin fenolojik ve pomolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma 2024 yılında vejetasyon döneminde Ordu ili Kayabaşı Mahallesi, Sağırlı Mahallesi ve Şenocak Mahallesinde 3 ayrı üreticiye ait olan üç farklı kapama kivi bahçesinde yürütülmüştür. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. Seçilen bahçeler mikroklimatik koşullar yönünden (gün boyu güneş alan, günün yarısında güneşli ve gölgeli) farklı, kültürel ve teknik uygulamaları yönünden benzerdir. Bahçelerin mikroklimatik özelliklerinin belirlenmesi için, sıcaklık, nem ve fotosentetik aktif radyasyon ölçen cihaz kullanılmıştır. Fenolojik gözlemler sonucunda, yüksek ve orta düzeyde güneşlenen bahçeler arasında fenolojik gelişme tarihleri bakımından önemli farklılıklar görülmezken, düşük düzeyde ışık alan bahçede 3 güne kadar gecikmelerin olduğu belirlenmiştir. Kivi asmasında toplam meyve sayısı, omca başına verim ve verim etkinliği değerleri ışıklanma düzeyi azaldıkça önemli düzeyde azalmıştır. Ekstra sınıf meyve oranı orta ışıklanma düzeyinde en yüksek olurken ıskarta ve fanlı meyve oranları düşük ışıklanma koşullarında belirgin şekilde artmıştır. Meyve ağırlığı orta ışıklanma düzeyinde, meyve kabuğu L*, b* ve C* değerleri de yüksek ışıklanma koşullarında daha yüksek bulunmuştur. Suda çözünür kuru madde (%SÇKM), askorbik asit, toplam fenolik bileşikler, flavonoid ve antioksidan kapasite (FRAP ve DPPH) değerleri yüksek ışıklanma düzeyinde en yüksek değerlere ulaşmıştır. Elde edilen bulgular, ışıklanmanın kivinin hem verim hem de kalite parametreleri üzerinde belirleyici bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, yeni kivi bahçesi tesisinde yeterli güneş alan yerlerin seçilmesi, bitkilerin sıra arası ve üzeri mesafelerinin maksimum düzeyde güneşlenmeye uygun şekilde ayarlanması; kurulu bahçelerde budama ve terbiye sistemlerinin güneş ışınlarının bitkiye nüfuz edecek şekilde ayarlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects of microclimatic conditions in kiwifruit orchards on the phenological and pomological characteristics of the 'Hayward' kiwifruit variety. The study was conducted in 2024 during the vegetation period in three different kiwifruit complete orchards belonging to three separate producers in Kayabaşı, Sağırlı, and Şenocak neighborhoods in Ordu province (Türkiye). The experiment was designed as a randomized block design with three replications. The selected orchards were different in terms of microclimatic conditions (full sun, half sun, and shade) but similar in terms of cultural and technical practices. To determine the microclimatic characteristics of the orchards, devices measuring temperature, humidity, and photosynthetically active radiation were used. As a result of phenological observations, no significant differences were observed in phenological development dates between high and medium sunlight orchards, while delays of up to 3 days were determined in the low light orchard. The total number of fruits kiwifruit vine, yield per kiwifruit vine, and yield efficiency values decreased significantly as the light level decreased. The percentage of extra-class fruit was highest at medium light levels, while the percentages of discarded and fan-shaped fruit increased significantly under low light conditions. Fruit weight was found to be higher at medium light levels, while fruit peel L*, b*, and C* values were higher under high light conditions. Water-soluble dry matter (TSS%), ascorbic acid, total phenolic compounds, flavonoids, and antioxidant capacity (FRAP and DPPH) values reached their highest levels under high light conditions. The findings revealed that light has a decisive effect on both the yield and quality parameters of kiwifruit. Consequently, it is recommended that locations with sufficient sunlight be selected for new kiwifruit orchards, and that the inter-row and intra-row distances of plants be adjusted to maximize sunlight exposure. In established orchards, pruning and training systems should be adjusted to allow sunlight to penetrate the plants.