Investigation of difficulties in projects of solar power plants: an example from Turkey
Güneş enerji santrali projelerinde karşilaşilan zorluklarin i̇ncelenmesi: Türkiye örneği
  1. Tez No: 1008703
  2. Yazar: RÜVEYDA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji sistemleri, güneş enerji santralleri, yüzen güneş enerji sistemleri, Renewable energy systems, solar power plants, floating solar power systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de nüfus, sanayileşme ve teknolojik gelişmeler enerji ihtiyacını artırırken, fosil yakıtlara dayalı enerji üretiminin sürdürülebilirlik açısından yarattığı sorunlar yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi zorunlu kılmaktadır. Bu kaynaklar arasında güneş enerjisi, yüksek potansiyeli ve çevresel avantajlarıyla öne çıkmaktadır. Ancak son yıllarda GES yatırımlarındaki artış yaşanmasına rağmen planlama, kurulum ve işletme süreçlerinde karşılaşılan teknik, ekonomik ve idari kısıtlar, güneş enerjisinin enerji arzındaki payının sınırlandırmaktadır. Bu durum, GES yatırımlarına ilişkin yapısal sorunların bütüncül bir şekilde ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Çalışma kapsamında, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin fotovoltaik (PV) sektörünün durumu, eğilimleri ve geleceği karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Literatür incelemesi, Türkiye'de GES yatırımlarının yalnızca güneş alma potansiyeline değil; yatırım maliyetleri, yerli teknoloji üretimi, devlet politikaları, teşvik mekanizmaları, şebeke altyapısı, prosedür süreçleri ve coğrafi koşullara da bağlı olduğunu göstermektedir. GES yatırımlarını etkileyen teknik, çevresel ve idari zorlukların belirlenmesi amacıyla, sektörde görev yapan mühendisler, yöneticiler ve teknik personelden oluşan katılımcılara anket çalışması ve mülakatlar uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler istatistiksel yöntemlerle, nitel veriler ise içerik ve betimsel analiz yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Analizler, güneş enerjisinin Türkiye'nin enerji arz güvenliğinde daha etkin bir rol üstlenebilmesi için altyapının güçlendirilmesi, yerli üretim kapasitesinin geliştirilmesi, izin ve mevzuat süreçlerinin sadeleştirilmesi, bakım-onarım stratejilerinin iyileştirilmesi ve ayrıca yüzen GES ve tarımsal PV sistemler gibi yenilikçi uygulamaların gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, as population growth, industrialization, and technological advancements increase energy demand, the sustainability problems created by fossil fuel-based energy production necessitate a shift towards renewable energy sources. Among these sources, solar energy stands out with its high potential and environmental advantages; however, despite the increase in solar power plant investments in recent years, technical, economic, and administrative constraints encountered in planning, installation, and operation processes limit the share of solar energy in the energy supply. This situation necessitates a holistic approach to addressing the structural problems related to solar power plant investments. This study comparatively examines the current state, trends, and future of the photovoltaic (PV) sector in Turkey and European countries. A literature review shows that solar power plant investments in Turkey depend not only on solar potential but also on investment costs, domestic technology production, government policies, incentive mechanisms, grid infrastructure, procedural processes, and geographical conditions. To identify the technical, environmental, and administrative challenges affecting solar power plant investments, a survey and interviews were conducted with engineers, managers, and technical personnel working in the sector. Quantitative data were evaluated using statistical methods, while qualitative data were evaluated using content and descriptive analysis approaches. The analyses reveal that for solar energy to play a more effective role in Turkey's energy supply security, infrastructure needs to be strengthened, domestic production capacity needs to be developed, permit and regulatory processes need to be simplified, maintenance and repair strategies need to be improved, and innovative applications such as floating solar power plants and agricultural PV systems are also necessary.