Gerçek matematik öğretimine göre tasarlanmış etkinliklerin 10. sınıf öğrencilerinin akademik başarı, matematik kaygısı ve matematik motivasyonlarına etkisi
The effect of activities designed according to real math teaching methods on the academic achievement, math anxiety, and math motivation of 10th-grade students
- Tez No: 1008704
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ ORHON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ortaöğretim 10. sınıftaki“2. Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler”ve“Çokgenler ve Dörtgenler”konularında Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) yaklaşımı des-tekli öğretimin öğrencilerin matematik kaygısına, matematik motivasyonuna, akademik ba-şarılarına ve Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) yaklaşımı ile ilgili görüşlerine etkisini araştırmaktadır. Ayrıca öğretmenlerin de GME yaklaşımı ile ilgili görüşleri alınmıştır. Çalışma, karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel karma desene göre tasarlanmıştır. Çalışmanın nicel kısmında gerçekçi matematik eğitimine göre sürdürülen öğretim faaliyetle-rinin etkisini belirleyebilmek için yarı deneysel desenlerden biri olan ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Çalışma grubu, Burdur'daki bir devlet lisesinde öğrenim gören 50 öğrenciden oluş-maktadır: 26'sı deney grubu, 24'ü kontrol grubunda yer almaktadır. Deney ve kontrol grubundaki öğrenciler, amaçlı örneklem seçimiyle belirlenmiştir. Çalışma da görüşleri alınan öğretmenler de Burdur ilinde devlet liselerinde görev yapan 20 öğretmendir. Çalışmanın nitel verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Akademik başarılarındaki değişimi gözlemlemek için 21 soruluk matematik ve geometri başarı testlerinden faydala-nılmıştır. Ayrıca matematik kaygılarını ve motivasyonlarını belirlemek için Matematik Kay-gı Ölçeği ve Matematik Motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Dersler, deney grubunda gerçekçi matematik eğitimi destekli, kontrol grubunda mevcut öğretim programına dayalı olarak yü-rütülmüştür. Deney grubundaki öğrencilerle yapılan görüşmeler, araştırmanın nitel verilerini oluşturmuştur. Nicel veriler betimsel istatistikler, t- testi ile nitel veriler içerik analizi yön-temiyle incelenmiştir. Çalışma, Gerçekçi Matematik Eğitimi yaklaşımı destekli öğretimin, mevcut öğretim programına dayalı öğretime göre öğrencilerin akademik başarısında daha etkili olduğu ve öğrencilerin motivasyonunu artırdığı ve fakat kaygıyı olumsuz etkilediği sonucuna varılmış-tır. Görüşme sonuçlarına göre öğrencilerin GME yaklaşımı hakkında görüşlerinin olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fakat öğretmenler olumlu görüşler belirtmelerinin yanında GME yaklaşımının ülkemizde uygulanmasına ilişkin eksiklikler olduğunu belirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of Realistic Math Education (RME)-supported in-struction on math anxiety, math motivation, academic achievement, and opinions about the RME approach in the subjects of“Quadratic Equations with One Unknown”and“Polygons and Quadrilaterals”in 10th-grade secondary school. Teachers' opinions on the RME ap-proach were also obtained. The study was designed according to a convergent parallel mixed methods design. In the quantitative part of the study, a pre-test-post-test control group de-sign, a type of quasi-experimental design, was used to determine the effect of teaching activ-ities conducted according to realistic mathematics education. The study group consisted of 50 students attending a public high school in Burdur: 26 in the experimental group and 24 in the control group. The students in the experimental and control groups were selected using purposive sampling. The teachers whose opinions were obtained in the study were 20 teach-ers working in public high schools in Burdur. Qualitative data for the study were obtained using a semi-structured interview form. Twenty-one-item mathematics and geometry achievement tests were used to observe chang-es in academic performance. Additionally, the Mathematics Anxiety Scale and the Mathe-matics Motivation Scale were used to determine mathematics anxiety and motivation. Les-sons were conducted in the experimental group with support for realistic mathematics in-struction, while the control group followed the existing curriculum. Interviews with students in the experimental group constituted the qualitative data of the study. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics and t-tests, while qualitative data were analyzed using content analysis. The study concluded that instruction supported by the Realistic Math Education (RME) approach was more effective in improving students' academic achievement and in-creasing their motivation compared to instruction based on the existing curriculum, but it negatively affected their anxiety. Interview results indicated that students had positive opin-ions about the RME approach. However, while teachers expressed positive views, they also noted shortcomings in the implementation of the RME approach in our country.