Ankara çevresindeki ammonitlerin ve belemnitlerin sistematiği ve paleoekolojisi
Systematics and paleoecology of ammonites and belemnites around Ankara
  1. Tez No: 1008717
  2. Yazar: UMUT YEGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Paleoekoloji, Sistematik, İzotop analizi, Ankara, Paleoecology, Systematics, Isotope analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma sahaları Ankara ili merkezine bağlı Alacaatlı ve Kösrelik çevrelerini kapsamaktadır. Araştırmada Triyas-Jura yaşlı çökellerde bulunan ammonit ve belemnitler konu edilmiştir. Ammonit ve belemnitlerin sistematik incelemesi ve izotop çalışmaları ile jeokimyasal analizlere dayalı paleoekolojisinin ortaya konması tezin amacını oluşturmaktadır. Her iki sahada Alacaatlı Akkaya Tepe ve Kösrelik Köyü yakınları olmak üzere iki ayrı ölçülü kesit gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Alacaatlı ve Kösrelik Köyü çevrelerinde noktasal örnekler de derlenmiştir. Çalışma konusunu oluşturan formasyon Bayırköy formasyonu ve Akkayatepe sedimanter melanjıdır. Bayırköy formasyonu Kösrelik çevresinde incelenmiş olup, formasyon Çoraklıktepe, Kösrelik, Beytepe, Hacıkavağı ve Turnaçeşme üyelerini içermektedir. Jura yaşlı çökeller transgresiften regresife değişen tam seri özellikli bir istif sunarlar. Derlenen ammonit ve belemnit örnekleri Beytepe üyesi çökellerinde toplanmıştır. Akkayatepe çevresinde ise sedimanter melanja karışmış yapılar içerisinde gözlenmiştir. Ammonitlerden Sowerbyceras tortisulcatum d'Orbigny,1840, Calliphylloceras bicicolae (Meneghini, 1875), Phylloceras (Zetoceras) cf. anatolicum Meister, 1913, (Meister, 1913), Lytoceras fimbriatum (Sowerby, 1817) ve belemnitlerden Hibolithes sp. tür ve cinslerinin sistematik tanımlamaları yapılmıştır. Jura yaşlı çökellerin litolojik ve fauna verileri, Jura istifinin temelini ve en üst kesimlerini oluşturan çökellerin sığ deniz ortamında, ammonit, krinoid ve belemnitce zengin ammonitikorosso fasiyes özelliğindeki çökellerin ise açık-derin deniz ortamında çökeldiğini işaret eder. Ayrıca, XRF, Raman, İzotop verileri ile Jura dönemi paleosıcaklıkları ve paleoekolojik özellikleri tahmin edilmiştir. Tezde açıklanan stabil izotop analizleri ile paleosıcaklıkların Alacaatlı için 18.6 0C ile 33.7 0C arasında, Kösrelik için 15.2 0C ile 23.4 0C arasında değiştiği ortaya konmuştur
Özet (Çeviri)
The study areas comprise the surroundings of Alacaatlı and Kösrelik, located within the central district of Ankara Province. This research focuses on ammonites and belemnites found within Triassic–Jurassic aged sediments. The main objective of the thesis is to reveal the paleoecological characteristics of ammonites and belemnites based on systematic investigations, isotope studies, and geochemical analyses. Two measured stratigraphic sections were conducted in both areas, namely at Akkaya Tepe in Alacaatlı and near Kösrelik Village. In addition, spot samples were collected from the surroundings of Alacaatlı and Kösrelik Village. The formations examined in this study are the Bayırköy Formation and the Akkayatepe sedimentary mélange. The Bayırköy Formation was investigated in the Kösrelik area and includes the Çoraklıktepe, Kösrelik, Beytepe, Hacıkavağı, and Turnaçeşme members. Jurassic-aged sediments display a complete stratigraphic succession ranging from transgressive to regressive sequences. The collected ammonite and belemnite specimens were obtained from the sediments of the Beytepe Member. In the Akkayatepe area, these fossils were observed within blocks incorporated into the sedimentary mélange. Systematic descriptions were carried out for the ammonites Sowerbyceras tortisulcatum d'Orbigny, 1840, Calliphylloceras bicicolae (Meneghini, 1875), Phylloceras (Zetoceras) cf. anatolicum Meister, 1913, Phylloceras (Zetoceras) lavizzarii (Meister, 1913), Lytoceras fimbriatum (Sowerby, 1817), and the belemnite Hibolithes sp. Lithological and faunal data from the Jurassic sediments indicate that the basal and uppermost parts of the Jurassic succession were deposited in shallow marine environments, whereas ammoniticross facies rich in ammonites, crinoids, and belemnites were deposited in open to deep marine environments. Furthermore, Jurassic paleotemperatures and paleoecological conditions were estimated using XRF, Raman, and isotope data. According to these data, paleotemperatures range between 18.6 °C and 33.7 °C for Alacaatlı, and between 15.2 °C and 23.4 °C for Kösrelik