Yoğun bakım hemşirelerine verilen eğitimin hemşirelerin fiziksel tespit edici kullanımına ilişkin bilgi düzeyi, tutum ve uygulamalarına etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of training provided to intensive care nurses on their knowledge level, attitudes, and practices regarding the use of physical restraints
  1. Tez No: 1008745
  2. Yazar: HATİCE EDA EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİLE AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, tutum, uygulamalı hemşirelik, yoğun bakım hemşiresi, Attitude, critical care nurse, knowledge, practical nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fenerbahçe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma, yoğun bakım hemşirelerine verilen eğitimin, hemşirelerin fiziksel tespit edici kullanımına ilişkin bilgi düzeyi, tutum ve uygulamalarına etkisinin belirlenmesi amacıyla yarı deneysel bir araştırma olarak planlandı. Bu araştırma Haziran 2025- Temmuz 2025 tarihleri arasında bir kamu hastanesinin 3. basamak erişkin yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini 95 hemşire oluşturmuştur. Eğitim iki oturum şeklinde planlandı. Çalışmaya gönüllü olarak katılan 47 hemşire araştırmaya dahil edilmiştir. Fiziksel kısıtlama eğitimi ve yoğun bakım hemşireliği sertifikası alanlar dışlanarak 38 kişi ile araştırma tamamlanmıştır. Araştırmanın verileri“Katılımcı Bilgi Formu ve ”Hemşirelerin Fiziksel Tespit Edici Kullanımına İlişkin Bilgi Düzeyi, Tutum ve Uygulamaları Ölçeği" kullanılarak SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis (Basıklık) ve Skewness (Çarpıklık) değerleri incelenmiştir. Hemşirelerin eğitimden hemen sonrasında fiziksel tespit edici kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve uygulama puan ortalamalarının eğitim öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir (p<0,05). Elde edilen bu bulgular hemşirelere verilen fiziksel tespit edici uygulaması eğitiminin istatistiksel bir değer olmaktan ziyade klinik uygulamalarda da anlamlı ve önemli bir farklılık oluşturduğunu göstermektedir. Fiziksel kısıtlama eğitiminin yıllık hizmet içi eğitimlerle planlanması, fiziksel tespit uygulamalarının düzenli aralıklarla izlenmesi ve eğitim programlarının yalnızca bilgi aktarımı ile sınırlı kalmayıp, tutum ve davranış değişikliğini de hedeflemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was designed as a quasi-experimental research to determine the effect of the training provided to intensive care nurses on their knowledge level, attitudes, and practices regarding the use of physical restraints. The research was conducted between June 2025 and July 2025 in the tertiary adult intensive care units of a public hospital. The study population consisted of 95 nurses. The training program was planned in two sessions. A total of 47 nurses who voluntarily agreed to participate were included in the study. After excluding those who had previously received training on physical restraint or held an intensive care nursing certificate, the study was completed with 38 participants. Data were collected using the Participant Information Form and the Scale for Nurses' Knowledge, Attitudes, and Practices Regarding the Use of Physical Restraints, and analyzed with the SPSS 22.0 statistical software. Frequency and percentage analyses were employed to identify the descriptive characteristics of the nurses, while mean and standard deviation statistics were used for the evaluation of the scale. The Kurtosis and Skewness values were examined to determine whether the research variables showed a normal distribution. It was found that the nurses' post-training mean scores for knowledge, attitudes, and practices regarding the use of physical restraints increased significantly compared to their pre-training scores (p<0.05). These findings indicate that the training on physical restraint application provided to nurses resulted in not only statistically significant but also clinically meaningful improvements in practice. In conclusion, it is recommended that physical restraint training be incorporated into annual in-service education programs, that physical restraint practices be monitored at regular intervals, and that educational programs aim not only to impart knowledge but also to promote changes in attitudes and behaviors.