Tasarruf kavramının İslam iktisadı perspektifinden değerlendirilmesi
An evaluation of the concept of saving from the perspective of Islamic economics
  1. Tez No: 1008746
  2. Yazar: SERACETTİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SARAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Din, Economics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye, Tasarruf, Tüketim, Capital, Saving, Consumption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, konvansiyonel iktisatla mukayeseli olarak İslam iktisadı açısından tasarruf konusu ele alınmıştır. Tezin amacı tasarruf kavramının mahiyetini ortaya koymak ve bireysel (mikro) bir tasarruf teorisi oluşturabilmektir. Bu çerçevede konvansiyonel iktisadın ve İslam iktisadının meseleye yaklaşımları incelenmiştir. İnceleme neticesinde konvansiyonel iktisatçıların tasarruf konusunu çoğunlukla sermaye birikimine kaynaklık etmesi açısından ele aldıkları tespit edilmiştir. İslam iktisatçıları tasarrufların kaynağının meşruiyetine, bunların atıl kalmamasına ve dinen meşru alanlarda değerlendirmesine dikkat çekmişler, bunun haricinde konvansiyonel iktisatçılar gibi bilhassa gelişmekte olan ülkelerin tasarruf oranlarını nasıl artıracaklarına, tasarrufların büyüme ve kalkınmadaki etkisine, tasarruflara yönelik ortaya çıkan kurumlara ve tasarrufları değerlendirme yöntemlerine odaklanmışlardır. Bu yaklaşım çoğunlukla tasarruf ve sermaye kavramlarını aynı kabul etmiş ve bunların değerlendirilmesinde benzer yöntemleri benimsemişlerdir. Yine bu yaklaşım tasarrufa genellikle makro açıdan yaklaşmış, tasarrufun mahiyetini tam olarak belirlemeden tasarruf oranlarını belirleyen faktörlere ve tasarruflara yönelik ortaya çıkan kurumlara değinmişlerdir. Sonuç olarak her iki alanda da tasarrufun sermaye gibi kabul edildiği ve bu açıdan ele alındığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the issue of savings is discussed from the perspective of Islamic economics in comparison with conventional economics. The aim of the thesis is to reveal the nature of the concept of savings and to create an individual (micro) savings theory. In this context, the approaches of conventional economics and Islamic economics to the issue were examined. As a result of the examination, it was determined that economists mostly discussed the issue of savings in terms of being a source of capital accumulation. Islamic economists have drawn attention to the legitimacy of the source of savings, their not remaining idle and their use in religiously legitimate areas. Apart from this, like conventional economists, they have focused on how to increase the savings rates of developing countries, the impact of savings on growth and development, the institutions that have emerged for savings and the methods of evaluating savings. This approach mostly accepted the concepts of savings and capital as the same and adopted similar methods in their evaluation. Again, this approach generally approached savings from a macro perspective, and touched upon the factors that determine savings rates and the institutions that emerged for savings without fully determining the nature of savings. As a result, it has been determined that in both areas, savings are accepted as capital and are handled from this perspective