Ergenlerin sosyal medya bağımlılığı ve sosyal karşılaştırma düzeyleri ile prososyal davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between adolescents' social media addiction, social acceptance levels and prosocial behaviors
  1. Tez No: 1008753
  2. Yazar: FULYA GÖKÇELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Prososyal Davranış, Sosyal Karşılaştırma, Sosyal Medya Bağımlılığı, Adolescence, Prosocial Behavior, Social Comparison, Social Media Addiction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ergenlerin sosyal medya bağımlılığı, sosyal karşılaştırma düzeyleri ve prososyal davranışlarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi, bu değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi, değişkenlerin prososyal davranışlar üzerindeki yordayıcı etkilerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Bursa'daki devlet liselerine devam eden 14-18 yaş aralığında 395 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği ve Ergen Prososyallik Ölçeği kullanılmıştır. Veriler betimsel istatistikler, t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve regresyon ile analiz edilmiştir. Bulgular: Kız ergenlerin sosyal medya bağımlılığı ve içsel prososyal davranış puanları erkeklere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Dışsal prososyallikte cinsiyet farklılığı saptanmamıştır. Sınıf düzeyine göre 11. sınıf öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı, 10. sınıf öğrencilerine göre daha yüksektir. Sosyal medya kullanım süresi arttıkça bağımlılık artmış, dışsal prososyallik azalmıştır. Günde 1 saatten az sosyal medya kullananların dışsal prososyallik puanları, 4 saat ve üzeri kullananlara göre daha yüksek bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılığı ile sosyal karşılaştırma arasında pozitif ilişki vardır; bağımlılık arttıkça sosyal karşılaştırma da artmaktadır. Sonuç: Bulgular, sosyal medya kullanımının ergenlerin sosyal karşılaştırma eğilimleri ve prososyal davranış örüntülerini etkileyebileceğini göstermektedir. Bu doğrultuda ergenlerin dijital medya ilişkilerinin düzenlenmesi ve sosyal
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate whether adolescents' social media addiction, social comparison levels, and prosocial behaviors differ according to demographic variables, to determine the relationships among these variables, and to examine the predictive effects of these variables on prosocial behaviors. Materials and Methods: The research was conducted using the relational survey model. The study group consisted of 395 students aged 14–18 attending public high schools in Bursa during the 2024–2025 academic year. Data were collected using the Social Media Addiction Scale for Adolescents, the Social Comparison Scale, and the Adolescent Prosocialness Scale. Descriptive statistics, t-test, ANOVA, Pearson correlation, and regression analyses were employed in data analysis. Results: Female adolescents had significantly higher scores in social media addiction and internal prosocial behaviors compared to males, while no gender difference was found in external prosociality. Eleventh-grade students showed higher social media addiction than tenth graders. As social media usage time increased, addiction scores increased, and external prosociality scores decreased. Adolescents using social media less than one hour per day had higher external prosociality than those using it for four hours or more. A positive correlation was found between social media addiction and social comparison, indicating that higher addiction levels were associated with greater social comparison. No significant relationship was found between social media addiction and prosocial behavior. Conclusion: The findings suggest that social media use may influence adolescents' tendencies toward social comparison and prosocial behavior patterns. Preventive interventions are needed to regulate adolescents' digital media use and to support their social skills.