Bireylerde kullanılan pasif kapaklı Damon Ultıma SL ve Damon Q2 SL braketlerin kapak açılma dirençlerindeki değişimlerin karşılaştırılması
A comparative evaluation of changes in slide-opening resistance of passive self-ligating Damon Ultima SL and Damon Q2 SL brackets used in individuals
  1. Tez No: 1008785
  2. Yazar: KEMAL BULUT ÇIRPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEJAT ERVERDİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kapaklı braket, Damon, kapak açılma kuvveti, ağız içi ortam, Self-ligating bracket, Damon, slide-opening force, intraoral environment Date: January, 2026
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmamızın amacı, Damon Q2 ve Damon Ultima adıyla piyasaya sunulmuş olan iki farklı pasif kapaklı braket sisteminin kapak mekanizmalarının açılma dirençlerini ağız içi ortamda karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Her iki braket sisteminin klinik kullanımı sırasında karşılaşılan kapak açma kuvvetleri ölçülerek, ortodontistler için klinik uygulamalarda daha güvenilir braket seçimi yapabilmesi adına bilimsel veriler sağlanması hedeflenmektedir. Çalışmamızın materyallerini kurumumuzda tedavi görmekte olan 20 hastanın tedavisinde kullanılan iki farklı pasif kapaklı üst birinci premolar braketi üzerinde yapılan ölçümler oluşturmaktadır. Damon™ Q2 SL (Ormco, Corporation, California, ABD) ve Damon™ Ultima SL (OrmcoCorporation, California, ABD) üst birinci premolar braketlerinin istatistiksel karşılaştırma için gerekli olan braket kapaklarının açılması için gereken kuvvet, kurulan deney düzeneği üzerinde dijital kuvvet ölçer kullanılarak gram cinsinden kaydedildikten sonra braketler üst premolar dişlerin palatinal yüzeylerine yapıştırılmıştır. Deney düzeneği; paralel konumlu iki siyah akrilik blok, hareketi sağlayan step motor, motor kontrol ünitesi ve dijital kuvvet ölçerden oluşmaktadır. Sabit bloğa braket kapağını açmaya yönelik mekanizma, hareketli bloğa ise kuvvet ölçer monte edilmiştir. Step motor, 5 mm/dakika sabit hızda lineer hareket üretmiştir. Kuvvet ölçer ise braket kapağının açılması için gereken kuvvetlerin hassas biçimde kaydedilmesini sağlamıştır. Braketler 3ay sonra sökülmüş ve başlangıçta yapılan ölçümler tekrarlanmıştır. Her braket için toplamda 6 ölçüm yapılmış ve gram cinsinden kaydedilmiştir. Braketlerin yapıştırma öncesi ölçümleri (T0) ve söküm sonrası ölçümleri (T1) tamamlandıktan sonra elde edilen veriler Damon Ultima braketinin T0 zamanındaki kapak açılma kuvveti ortalamasının Damon Q2 braketinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermiştir. Braketlerin arasında T1 zamanındaki kapak açılma kuvveti ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmamasına rağmen Damon Q2 braketinde T0 zamanına göre T1 zamanındaki kuvvet değişim miktarı, Damon Ultima braketinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively evaluate, under intraoral conditions, the opening resistance of the clip mechanisms of two different passive self-ligating bracket systems marketed under the names Damon Q2 and Damon Ultima. By measuring the forces required to open the clips of both bracket systems during clinical use, the study seeks to provide orthodontists with scientific data that may facilitate more reliable bracket selection in clinical practice. The materials of the study consist of measurements obtained from two different passive self-ligating maxillary first premolar brackets used in the treatment of 20 patients receiving orthodontic care at our institution. For statistical comparison, the force required to open the clips of Damon™ Q2 SL (Ormco Corporation, California, USA) and Damon™ Ultima SL (Ormco Corporation, California, USA) maxillary first premolar brackets was recorded in grams using a digital force gauge on the experimental setup, after which the brackets were bonded to the palatal surfaces of the maxillary premolar teeth. The experimental apparatus consisted of two parallel black acrylic blocks, a step motor that provided motion, a motor control unit, and a digital force gauge. A mechanism designed to open the bracket clip was mounted on the fixed block, while the force gauge was attached to the movable block. The step motor generated linear movement at a constant speed of 5 mm/min, allowing precise recording of the forces required to open the bracket clips. The brackets were debonded after three months, and the initial measurements were repeated. A total of six measurements were performed for each bracket and recorded in grams. After completing the pre-bonding (T0) and post-debonding (T1) measurements, the data demonstrated that the mean clip-opening force of the Damon Ultima bracket at T0 was statistically significantly higher than that of the Damon Q2 bracket. Although no statistically significant difference was found between the two brackets in terms of mean clip-opening forces at T1, the magnitude of force change from T0 to T1 in the Damon Q2 bracket was statistically significantly greater than that observed in the Damon Ultima bracket.