Impact of chemotherapy in a tumor-immune interaction model with allee effect
Allee etkisi içeren bir tümör-bağışıklık etkileşim modelinde kemoterapi etkisi
  1. Tez No: 1008797
  2. Yazar: CEYDA NUR DEMİREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KARAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan dinamik sistemler ve yöntemler, Matematiksel modelleme, Sistem modelleme, Nonlinear dynamical systems and methods, Mathematical modelling, System modelling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Beyin metastazları, hızlı büyümeleri, çabuk yayılmaları ve çoğu zaman standart tedavilere zayıf yanıt vermeleri nedeniyle ciddi bir klinik sorundur. Bu çalışmada, bağışıklık sistemi, kemoterapi etkileri ve Allee etkisi ile ortaya çıkan eşik davranışını içeren bir matematiksel model geliştirilmiştir. Model, tümör hücreleri, hasar görmüş hücreler, nekrotik doku, bağışıklık hücreleri ve ilaç konsantrasyonunu tanımlayan beş bağlı doğrusal olmayan adi diferansiyel denklemden oluşmaktadır. Sistemin denge noktaları ve kararlılığı incelenmiş, sonuçlar sayısal simülasyonlar ve duyarlılık analizi ile desteklenmiştir. Bulgular, tedavi yoğunluğu ya da başlangıç tümör büyüklüğündeki küçük değişimlerin bile uzun vadede farklı sonuçlara yol açabileceğini göstermektedir. Bir diğer önemli nokta ise kemoterapi ile bağışıklık sistemi arasındaki dengedir. Bu denge bozulduğunda tedavi etkinliği azalabilmektedir. Son olarak, Allee etkisi tümörün büyümeye devam edip etmeyeceğini ya da gerileyip gerilemeyeceğini belirleyen kritik bir eşik sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Brain metastases are a serious clinical problem because they grow rapidly, spread quickly, and often respond poorly to standard treatments. In this study, we develop a mathematical model that includes immune response, chemotherapy effects, and population-threshold behavior through the Allee effect. The model consists of a nonlinear system of five coupled ordinary differential equations describing tumor cells, damaged cells, necrotic tissue, immune cells, and drug concentration. We study the equilibrium points and stability of the system and support the results with numerical simulations and sensitivity analysis. The findings show that even small changes in treatment intensity or initial tumor size can lead to different long-term outcomes. Another key point is the balance between chemotherapy and the immune system. If this balance is disrupted, treatment may become less effective. Finally, the Allee effect introduces a threshold that determines whether the tumor continues to grow or begins to decline.