Mikrogravite koşullarında alt kol kırıkları için pet tabanlı kompozit malzemelerden üretilmiş ve spacer kumaş ile desteklenmiş modüler sabitleme sisteminin geliştirilmesi
Development of a modular immobilization system reinforced with spacer fabrics and manufactured from pet-based composite materials for forearm fractures under microgravity conditions
  1. Tez No: 1008863
  2. Yazar: AHMET GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOLUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine mühendisliği, Ortopedik fiksasyon cihazları, Uzay teknolojisi, Üç boyutlu baskı, Mechanical engineering, Orthopedic fixation devices, Space technology, 3D printing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine ve İmalat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Uzun süreli uzay görevlerinde mikrogravite koşulları, mekanik yük aktarımının büyük ölçüde azalmasına bağlı olarak kas-iskelet sisteminin yük taşıma kapasitesini zayıflatmakta, kemik mineral yoğunluğunda düşüşe neden olmakta ve klasik tıbbi müdahalelerin uygulanabilirliğini sınırlayan özgün operasyonel gereksinimler ortaya çıkarmaktadır. Bu durum, uzay ortamlarında kullanılacak ortopedik destek ve sabitleme sistemlerinin yalnızca fonksiyonel iyileştirme sağlamasını değil; aynı zamanda kütle ve hacim kısıtları, modülerlik, görev sırasında üretilebilirlik ve uzun süreli mekanik kararlılık gibi uzay mühendisliğine özgü tasarım kriterlerini de karşılamasını zorunlu kılmaktadır. Bu tez çalışmasında, söz konusu gereklilikler doğrultusunda mikrogravite koşullarına uyumlu, ayarlanabilir mekanik davranış sergileyen çok katmanlı ve modüler bir sabitleme sistemi geliştirilmiştir. Tasarlanan sistem; üç boyutlu yazıcı ile üretilmiş zincir örgü (scalemail) çekirdek yapı, spacer tekstil ara katmanı ve termokromik kaplama bileşenlerinden oluşmaktadır. Zincir örgü çekirdek yapı, yük altında adaptif rijitlik ve kontrollü deformasyon sağlayarak mekanik uyarının tamamen ortadan kalkmasını önlemeyi hedeflerken, spacer tekstil katmanı temas basıncını homojenleştirerek konforu ve doku korunumu sağlamaktadır. Termokromik kaplama ise enerji gerektirmeyen pasif bir izleme arayüzü sunarak lokal sıcaklık değişimlerinin görsel olarak izlenmesine olanak tanımakta ve dolaşım, basınç veya inflamasyon kaynaklı risklerin erken aşamada tespit edilmesine katkı sağlamaktadır. Eklemeli imalat tabanlı üretim yaklaşımı sayesinde geliştirilen sistem, hafif, taşınabilir ve görev sırasında kişiselleştirilebilir bir yapı kazanmış; bu yönüyle sınırlı ekipman hacmi ve stok kapasitesine sahip uzay görevleri için uygulanabilir bir mühendislik çözümü olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, önerilen çok katmanlı sabitleme mimarisinin mikrogravite koşullarında mekanik uyum, yük paylaşımı ve izlenebilirlik gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla ele aldığını ve uzay ortamlarına yönelik ortopedik sistem tasarımlarına mühendislik temelli bir çerçeve sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In long-duration space missions, microgravity conditions substantially reduce mechanical load transmission, weakening the load-bearing capacity of the musculoskeletal system, decreasing bone mineral density, and creating unique operational constraints that limit the applicability of conventional medical interventions. These challenges necessitate that orthopedic support and fixation systems used in space not only provide functional rehabilitation but also meet space engineering-specific design criteria, including mass and volume limitations, modularity, in-mission manufacturability, and long-term mechanical stability. In this thesis, a multilayered and modular fixation system exhibiting adjustable mechanical behavior, compatible with microgravity conditions, has been developed in accordance with these requirements. The designed system consists of a 3D-printed scalemail lattice core, a spacer textile interlayer, and a thermochromic coating. The scalemail lattice core provides adaptive stiffness and controlled deformation under load, preventing the complete loss of mechanical stimulus, while the spacer textile layer homogenizes contact pressure, enhancing comfort and tissue protection. The thermochromic coating serves as a passive, energy-free monitoring interface, enabling visual detection of local temperature changes and contributing to the early identification of risks associated with circulation, pressure, or inflammation. The system, manufactured using additive manufacturing techniques, is lightweight, portable, and configurable during the mission, making it a feasible engineering solution for space missions with limited equipment volume and storage capacity. The results indicate that the proposed multilayer fixation architecture addresses the requirements of mechanical adaptation, load distribution, and monitoring in microgravity conditions in a holistic manner, providing an engineering-based framework for the design of orthopedic systems intended for space environments.