Ortaokul öğrencilerinin öğrenme sorumluluklarının değişkenlere göre incelenmesi ve öğrenci görüşleriyle değerlendirilmesi
An investigation of secondary school students' learning responsibilities based on variables and evaluation through student opinions
  1. Tez No: 1008882
  2. Yazar: REHAM AL HUSSIEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT AYDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme sorumluluğu, öz düzenleme, içsel motivasyon, sosyal destek, akademik öz yeterlilik, Learning responsibility, self-regulation, intrinsic motivation, social support, academic self-efficacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Öğrenme sorumluluğu, öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini planlama, düzenleme ve yönetme kapasitelerini belirleyen temel bir faktördür ve akademik başarı üzerinde doğrudan etkilidir. Dolayısıyla, öğrenme sorumluluğunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, öğrencilerin öğrenme sorumluluğu ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişkileri saptamanın yanı sıra, bu süreci etkileyen faktörleri derinlemesine incelemeyi hedeflemiştir. Araştırma amacına ulaşmak için karma yöntem desenleri arasında yer alan açıklayıcı sıralı desen tercih edilmiştir. İlk aşamada öğrencilerin öğrenme sorumluluğu düzeyleri ve demografik özellikleri, Öğrenmeye Yönelik Sorumluluk Ölçeği aracılığıyla 565 öğrenciden toplanmıştır. Araştırmanın ikinci safhasında, elde edilen veriler temel alınarak öğrenme sorumluluğu yüksek ve düşük olan öğrenciler seçilmiş ve yapılan görüşmelerle bu öğrencilerin öğrenme sorumluluklarını şekillendiren faktörler saptanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin öğrenme sorumluluğu düzeyinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğrenme sorumluluğu düzeyi ile yaş ve baba eğitim düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunurken, anne eğitim düzeyi ve sosyo-ekonomik durum ile anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca, öğrencilerin öğrenme sorumluluğunu üstlenmelerini etkileyen faktörlerin yüksek akademik öz-yeterlilik, içsel motivasyon, sosyal destek ve öz-düzenleme stratejileri olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmada, öğrenme sorumluluğu yüksek ve düşük öğrencilerin profilleri belirlenerek uygun öneriler geliştirilmiştir. Araştırma bulguları ve öneriler, okul ve ev ortamlarında öğrencilerin öğrenme sorumluluğunu geliştirmeye hedefleyen ebeveynler ve öğretim elemanları için yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Learning responsibility plays a critical role in academic achievement, as it reflects students' capacity to plan, regulate, and manage their own learning processes. Accordingly, identifying the factors that influence learning responsibility is of considerable importance. Within this framework, the present study aimed to examine the relationships between students' learning responsibility and selected variables, as well as to explore in depth the factors that affect learning responsibility. To achieve this aim, an explanatory sequential mixed-methods design was employed. In the first phase, data regarding students' levels of learning responsibility and demographic characteristics were collected from 565 students using the Learning Responsibility Scale. In the second phase, based on the quantitative findings, students with high and low levels of learning responsibility were selected, and interviews were conducted to identify the factors influencing their learning responsibility. The findings indicated that students generally demonstrated a high level of learning responsibility. While a significant difference was found between students' levels of learning responsibility and the variables of age and father's educational level, no significant relationship was observed with mother's educational level or socio-economic status. In addition, academic self-efficacy, intrinsic motivation, social support, and self-regulation strategies were identified as key factors influencing students' assumption of learning responsibility. In this study, profiles of students with high and low levels of learning responsibility were identified, and appropriate implications were proposed. The findings and recommendations of the study provide guidance for parents and educators aiming to support students in assuming greater responsibility for their learning in both school and home contexts.