The effects of mood, age and executive functions (working memory and cognitive flexibility) on emotion regulation
Duygu durum, yaş ve yönetici işlevlerin (çalışma belleği ve bilişsel esneklik) duygu düzenlemeye etkisi
- Tez No: 1008912
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMŞAFAK ÇUKUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme stratejileri, zamansal mesafe, duygu durum, yönetici işlevler, çalışma belleği, bilişsel esneklik, ergenlik, Bilişsel duygu düzenleme, Duygudurum, Emotion regulation strategies, temporal distance, mood, executive functions, working memory, cognitive flexibility, adolescence, Cognitive emotion regulation
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, duygu durum, yaş ve yönetici işlevlerin (bilişsel esneklik ve çalışma belleği) duygu düzenleme üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu amaçla iki farklı çalışma yürütülmüştür. Çalışma 1 (N = 179), duygu durum (pozitif ve negatif) (Derogatis Duygulanım Denge Ölçeği) ile duygu düzenleme stratejileri (yeniden değerlendirme ve bastırma) ve yönetici işlevler (çalışma belleği ve bilişsel esneklik) arasındaki ilişkilerin araştırıldığı korelasyonel bir çalışmadır. Çalışma 2 (N = 191), duygu durum manipülasyonunun (pozitif, negatif ve control) (Cyberball paradigması) ergenlerin duygu düzenleme stratejilerini ve yönetici işlevlerini nasıl etkilediğinin araştırıldığı deneysel bir çalışmadır. Buna ek olarak, yönetici işlevlerin duygu durum ve duygu düzenleme stratejileri arasındaki ilişkideki düzenleyici rolü analiz edilmiştir. Yaşın duygu düzenleme stratejileri üzerindeki rolünü ortaya çıkarmak için, küçük (10-12 yaş) ve büyük ergen (18-21 yaş) gruptan toplanan veriler karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışma bulguları, ilk olarak, büyük ergen katılımcıların mevcut pozitif duygu durumları, algılanan bastırma stratejisiyle negatif yönde ve orta derecede ve algılanan yeniden değerlendirme stratejisiyle ise pozitif yönde ve zayıf derecede ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, küçük ergen katılımcıların mevcut pozitif duygu durumları, algılanan yeniden değerlendirme stratejisiyle pozitif yönde ve orta derecede bir ilişkili bulunmuştur (1. Çalışma). 2. Çalışmada, duygu durum manipülasyonunun (negatif ve kontrol) (Cyberball) yeniden değerlendirme ve bastırma stratejilerini anlamlı düzeyde etkilemediği ancak zamansal mesafe duygu düzenleme stratejisini anlamlı bir şekilde etkilediği görülmüştür (2. Çalışma). İkinci olarak, pozitif duygudurum ile çalışma belleği (WM) ve bilişsel esneklik (CF) arasında anlamlı düzeyde, pozitif yönde ve zayıf bir korelasyon bulunurken, negatif duygu durum ile WM arasında anlamlı düzeyde, negatif yönde ve zayıf bir korelasyon bulunmuştur. Ayrıca, negatif duygu durum ile CF arasında orta derecede ve negatif yönde bir korelasyon bulunmuştur (1. Çalışma). Duygu durum manipülasyonunun ayrıca WM ve CF'yi pozitif yönde etkilediği görülmüştür (2. Çalışma). Üçüncü olarak, literatürle tutarlı biçimde, yönetici işlevler ve zamansal mesafe ER stratejisi yaşla birlikte iyileşirken, algılanan bastırma stratejisi yaşla birlikte azaldığı görülmüştür. Algılanan yeniden değerlendirme stratejisinin ise yaşla birlikte anlamlı şekilde farklılaşmadığı görüldü (hem Çalışma 1, hem de Çalışma 2). Dördüncü olarak, CF'nin, büyük ergen grupta, pozitif duygu durum ile algılanan yeniden değerlendirme stratejisi arasındaki ilişkide ve ayrıca küçük ergen grupta, negatif duygu durum ile algılanan bastırma stratejisi arasındaki ilişkide anlamlı bir düzenleyici role sahip olduğu görülmüştür (Çalışma 1). Bununla birlikte, WM'nin duygu durum (pozitif veya negatif) ve algılanan ER stratejileri (yeniden değerlendirme veya bastırma) arasındaki ilişkide düzenleyici rolü anlamlı düzeyde bulunamamıştır (hem Çalışma 1 hem de Çalışma 2). Sonuç olarak, bu iki çalışma, duygu durumun algılanan ve manipüle edilen ER stratejileri ve yönetici işlevler ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, duygu durum, duygu düzenleme stratejileri ve yönetici işlevler açısından büyük ve küçük ergen grupları arasında anlamlı bir fark olduğu ve bu farkın yaşla birlikte olumlu bir gelişme gösterdiği görülmüştür. Elde edilen bulgular önceki araştırma bulgularıyla genel itibariyle örtüşmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of mood, age, and executive functions (cognitive flexibility and working memory) on emotion regulation. For this purpose, two different studies were conducted. Study 1 (N = 179) is a correlational study in which mood was measured with a self-reported scale named Derogatis Affect Balance Scale (DABS). The relationship between mood (positive and negative) and perceived emotion regulation strategies (reappraisal and suppression) and executive functions (working memory and cognitive flexibility) was investigated. Study 2 (N = 191) is an experimental study, and how the mood manipulation (Cyberball paradigm in positive, negative, and control) affects adolescents' emotion regulation strategies (reappraisal, suppression and temporal distance) and executive functions was investigated. Additionally, the moderating role of Executive Functions (EFs) in the relationship between mood and emotion regulation (ER) strategies was analyzed. To reveal the role of age on emotion regulation strategies, the data were collected from both younger adolescents (10-12 ages) and older adolescents (18-21 ages) in both Study 1 and Study 2. The results shown that, firstly, the current positive mood was moderately and negatively related to the perceived suppression strategy and weakly and positively related to the perceived reappraisal strategy in the older adolescent group. Positive mood was also moderately and positively related to the peceived reappraisal strategy in the younger adolescent group (Study 1). However, mood manipulations (negative and control) do not have a significant effect on perceived ER strategies (reappraisal and suppression). Conversely, mood manipulations (negative and control) made a significant effect on temporal distance ER strategy task (TDERT) (Study 2).Secondly, positive mood was significantly weakly and positively correlated with working memory (WM) and cognitive flexibility (CF), and negative mood was negatively and weakly correlated with WM and negative mood was also negatively and moderately correlated with CF (Study 1). Mood manipulations also affected WM and CF scores (Study 2). Third, consistent with the literature, EFs and temporal distance ER strategy were improved, while perceived suppression strategy decreased with age. Perceived reappraisal strategy also stayed similar with age (both Study 1 and Study 2). Forth, CF has a significant moderating role on the relationship between positive mood and perceived reappraisal strategy in older group and also a significant moderator role on the relationship between negative mood and perceived suppression strategy in younger group (Study 1). However, WM does not have any significant moderating role in the relationship between moods (positive or negative) and ER strategies (reappraisal or suppression) (both Study 1 and Study 2). As a result, these two studies have showed that mood has an effect on perceived and manipulated ER strategies and EFs. Furthermore, there are significant differences between younger and older adolescents in terms of mood, EFs and ER strategies, and this difference shows positive development with age. These findings are consistent with previous literature.