Müzik lisans eğitiminin dikkat eksikliği belirtileri ve çalışma belleği üzerine etkileri
Effects on symptoms of attention deficit and working memory of undergraduate music education
  1. Tez No: 370039
  2. Yazar: BAHAR YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Müzik, Psikiyatri, Music, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Attention, working memory, music education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Müzik Lisans Eğitiminin Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Çalışma Belleği Üzerine Etkileri Amaç: Bu çalışmada müziğin dikkat eksikliği belirtilerine ve çalışma belleği işlevine etkileri özbildirim ölçekleri ve nöropsikolojik testler aracılığıyla araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma Şubat 2014- Haziran 2014 tarihleri arasında müzik alanında özel yetenek sınavıyla öğrenci alan İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ve Devlet Konservatuarı Müzik Eğitimi bölümlerinde gerçekleştirilmiştir. Lisans düzeyinde müzik eğitimi almakta olan ve Şubat ayı başında çalışmaya girmeyi kabul eden, 18-30 yaşlar arasında, sigara dışında madde kullanımı olmayan, nörolojik hastalık tanısı almamış, psikiyatrik açıdan duygudurum bozukluğu, psikotik bozukluk tanı ve tedavileri olmayan 104 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Yetişkin DEHB Ölçekleri (Atilla Turgay ve ASRS) uygulanmasının ardından Wechsler Bellek Ölçeği ve Stroop testini içeren standardize bir nöropsikolojiktest bataryası uygulanmıştır. 1. sınıf ve 4. sınıflar arasındaki farka bakılarak müzik eğitiminin uzun süreçte çalışma belleği ve dikkat üzerine etkileri araştırılmıştır. Ayrıca 1. sınıflara 5 ay sonra WMS-R sayı menzili ve WMS 3 mental kontrol testleri uygulanmış, sonuçlar istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: 21-22 yaş grubunda 18-20 yaş grubuna göre AT DE klinik değerlendirme ölçeği puanı anlamlı yüksek saptanmıştır. Katılımcıların cinsiyet, medeni hal, el tercihine göre erişkin dikkat eksikliği ölçek puanlarında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Çocukluk travmasına maruz kalanlarda AT DE ölçeği puanı anlamlı yüksek bulunmuştur. AT DE ölçeği puanları 4. sınıfta anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Çalabildikleri çalgı sayısına göre erişkin dikkat eksikliği ölçek puanlarında anlamlı fark saptanmamıştır. Ana çalgı grubuna göre telli çalgı grubunda katılımcıların AT DE ölçek puanları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sağ elliler Stroop testi 4. aşamasını istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha uzun sürede tamamlamışlardır. Cinsiyete göre Stroop testi 2.,3.,4. aşamaları açısından istatistiksel açıdan belirgin bir fark saptanmazken, WMS-R'nin 'üçerli sayı sayma' ve 'yedişer geri sayma' aşamalarında erkek cinsiyet lehine anlamlı fark saptanmıştır. Madde deneyimine göre Stroop testinde istatiksel anlamlı bir fark saptanmamış ancak WMS-R testi 3. aşaması olan 'üçer ileri sayma' aşamasında anlamlı fark saptanmıştır. 4. Sınıf öğrencileri Stroop testi 3. aşamasını ve WMS 3 mental kontrol testlerinden 'günleri geri sayma' hariç diğerlerini anlamlı daha kısa sürede tamamlamışlardır. ≥23 yaş grubundaki öğrenciler WMS 3 mental kontrol 'üçer ileri sayma' aşamasını anlamlı kısa sürede tamamlamışlardır. Ana çalgı grubuna göre WMS-R ve WMS 3 mental kontrol testinde 'üçerli ileri sayma' aşamasını telli çalgılar grubu anlamlı uzun sürede tamamlamıştır. Görsel-uzaysal gecikmeli bellek ölçümünde 4-5 enstrüman çalan grup anlamlı daha iyi performans göstermiştir. WMS-R ve WMS 3 mental kontrol testi 5 ay sonra tekrarlandığında 1. sınıf öğrencilerinin 'günleri geri sayma' ve 'üçer ileri sayma' aşamalarını anlamlı daha kısa sürede tamamladığı saptanmıştır. Tartışma: Örneklem grubumuzda lisans eğitimi süresince uygulanan 4 yıl süreli sistematik müzik eğitiminin çalışma belleğinde gelişme sağlarken, sadece müzikle uğraşı deneyiminin anlamlı düzeyde katkı sağlamadığı gözlenmektedir. Bu sonuç düzenli, yoğun ve sistemli müzik pratiğinin biliş üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşündürmektedir. Sonuç: Müzik eğitiminin bilişsel işlevler etkisi üzerine etkilerini araştıracak daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Sistemli müzik uygulamalarının çalışma belleği ve yürütücü işlevler gibi önemli bilişsel etkileri olduğunun doğrulanması halinde, müzik eğitiminin ve terapisinin uygun indikasyon alanlarında uygulanmasının yararlı olacağı öngörülebilir. Anahtar Kelimeleri: Dikkat, çalışma belleği, müzik eğitimi
Özet (Çeviri)
Effects on Symptoms of Attention Deficit and Working Memory of Undergraduate Music Education Objective: In this study, through self-report scales and neuropsychological tests, effects on attention deficit symptoms and working memory of music were investigated. Materials and Methods: Study was performed at Inonu University, Faculty of Arts and Education, Music Education department and Conservatory, Music Education department between February 2014 - June 2014. 104 students who study music education at the undergraduate level, and accepted entry to study at the beginning of February were included in this study. These students aged 18-30 years do not use any substances except smoking and undiagnosed neurological disorders, psychiatrically mood disorder, and do not have any diagnosis and treatment of psychotic disorders. A standardized neuropsychological test battery containing Wechsler Memory Scale and the Stroop test to participants was applied after applying sociodemographic data form, Adult ADHD Scale (Atilla Turgay and ASRS). By looking at the difference between class 1 and class 4, effects on working memory and attention in the long process of music education were investigated. Moreover WMS-R number range and WMS 3 mental control tests to 1st class students were applied after 5 months, results were compared statistically. Results: In the 21-22 age group compared to 18-20 age group, AT DE clinical rating scale scores were statistically higher. There was no statistically significant difference in adult attention deficit scores according to participants' gender, marital status, hand preference. AT DE scale score in students exposed to childhood trauma was significantly higher. AT DE scale scores in 4th class were found to be significantly higher. There was no significant difference in adult attention deficit scores by the number of instruments which students can play. In the group of stringed instruments compared to the main instrument groups, AT DE scale scores of the participants were found to be significantly higher. Right-handers have completed 4th stage of Stroop test in longer statistically significant level. There was no statistically significant difference for Stroop Test 2, 3, 4. steps by sex, whereas significant difference was found at the stages of“counting in threes”and“counting down in sevens”of WMS 3-R in favor of the male gender. A statistically significant difference was not found in the Stroop test compared to substance use however significant difference was found at the stage of“counting in threes”that is a 3rd stage of WMS-R test. 4th class students completed 3rd stage of Stroop Test and WMS 3 mental control tests except“counting down in days”in a significantly shorter time. Students in the age group ≥23 had significantly higher scores at the stage of“counting in threes”of WMS 3 mental control. According to the main instrument group, stringed instruments group completed WMS-R and WMS 3 mental control test at the stage of“counting in threes”in a significantly longer time. The group that plays 4-5 instruments showed significantly better performance in visual-spatial delayed memory measuring. When WMS-R and WMS 3 mental control test was repeated after 5 months, it was determined that 1st class students completed the stages of“counting down in days”and“counting in threes”in significantly less time. Discussion: While 4-year systematic music education during undergraduate education develops in working memory in our sample group, it is observed that only music experience effort does not significantly contribute. These results suggest that regular, intensive and systematic music practice have positive effect on cognition. Conclusion: More studies are required to investigate the effects of music education on cognitive functions. If it is confirmed that systematic music practices have important cognitive effects such as working memory and executive functions, it can be expected that applying of music education and therapy can be useful in the areas of appropriate indication.