Solfej öğretim yöntemlerinin Bando Okullar Komutanlığı 9. sınıf müziksel işitme okuma ve yazma derslerinde kullanılabilirliği
The use of solfege teaching techniques in 9th grade musical hearing, reading and writing classes in band schools
- Tez No: 278181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Müziksel Okuma, Bando Okulları Kom, Musical Education, Musical Reading, Band School Command
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, Slh. Kuv. Bando Okulları Komutanlığı'nda uygulanmakta olan Müziksel İşitme Okuma ve Yazma eğitiminin daha verimli bir şekilde sürdürülebilmesi ve okuldan mezun olan öğrencilerin almış oldukları solfej eğitimini meslek yaşantılarında en verimli şekilde uygulayabilmeleri için belirli bir ?solfej öğretim yöntemi? ile eğitilmelerini sağlamayı amaç edinmiştir.Araştırma, literatür taramasının ardından Bilkent Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Müzik Ana Sanat Dalı, Gazi Üniversitesi G.S.F. Müzik Eğitimi Bölümü ve Slh. Kuv. Bando Okulları Komutanlığı solfej-dikte öğretim elemanlarına uygulanan görüşme formu neticesinde alınan sonuçlar ile Slh. Kuv. Bando Okulları Komutanlığı 9. Sınıfta öğrenim görmekte olan toplam 50 öğrenciyle yapılan deneysel çalışma sonucunda elde edilen bulguların işlenerek yorumlanmasından oluşmaktadır.Araştırma sonucunda, Slh. Kuv. Bando Okulları Komutanlığı'nda uygulanan Müziksel İşitme Okuma ve Yazma eğitimi değerlendirildiğinde yeterli bir Müziksel İşitme Okuma ve Yazma eğitim yönteminin olmadığı, uygulanan yöntemlerin dersin hedef davranışlarını tam olarak kazandıramadığı sonucuna varılmış ve varılan sonuçlara ilişkin olarak öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to maintain Musical Hearing Reading and Writing education in Band Schools Command more effectively, and in order fort he graduate students to apply their educations in their proffessional life in an effective way.After the literature survay, the resarch was interpreted trough the findings of interview held with the Musical Hearing Reading and Writing intructures in Bilkent University stage Arts Faculty Music Department, Hacettepe University Ankara State Conservatory, Gazi University Music Education department and Band Schools Command, and experimental study with 50 9th grade students studing in Band Schools Command.İn the result of the research, when Musical Hearing Reading and Writing education in evaluated, it has been concluded that Musical Hearing Reading and Writing education is insufficient and that the applied methods do not supply with target behaviours, and some suggestions have been put forward related to gained results.