Karabağ meselesi bağlamında Avrupa Birliği-Azerbaycan ilişkileri
European Union-Azerbaijan relations in the context of the Karabakh issue
  1. Tez No: 1008977
  2. Yazar: SUBHAN KHIDIRZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLVİYYE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Karabağ Meselesi, Avrupa Birliği, Azerbaycan Dış Politikası, Güney Kafkasya, Enerji Diplomasisi, Karabakh Conflict, European Union, Azerbaijan Foreign Policy, South Caucasus, Energy Diplomacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Karabağ Meselesi Bağlamında Avrupa Birliği-Azerbaycan İlişkileri Subhan KHİDİRZADE Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı Avrupa Birliği Programı Bu çalışma, Karabağ meselesinin Avrupa Birliği –Azerbaycan ilişkileri üzerindeki etkisini tarihsel, siyasi ve ekonomik boyutlarıyla incelemektedir. XVIII. yüzyıldan itibaren Rus İmparatorluğu'nun yürüttüğü iskan politikaları sonucunda ortaya çıkan demografik değişim, Karabağ'da uzun süreli bir etnik-siyasi gerilim zemini yaratmıştır. Sovyetler Birliği döneminde Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi'nin kurulmasıyla kurumsal bir nitelik kazanan bu sorun, 1991–1994 yılları arasında Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgaliyle uluslararası bir krize dönüşmüştür. Araştırma, Avrupa Birliği'nin bu süreçteki rolünü, dış politika araçlarını ve normatif güç yaklaşımını değerlendirmektedir. AB'nin Güney Kafkasya'daki faaliyetleri, AGİT Minsk Grubu çerçevesinde yürütülen diplomatik girişimler, ENP ve Eap programları üzerinden analiz edilmiştir. Bulgular, AB'nin Karabağ meselesinde barışın tesisine yönelik çabalarının sınırlı kaldığını; buna karşın enerji güvenliği ve ulaştırma koridorları alanında Azerbaycan'la ilişkilerinin derinleştiğini göstermektedir. Çalışmada nitel yöntem kullanılmış; uluslararası belgeler, resmi raporlar ve akademik kaynaklar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 2020 İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan'ın askeri ve diplomatik kazanımları, AB ile ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısını aralamış; enerji iş birliği ve bölgesel ulaştırma projeleri ilişkilerin merkezine yerleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master`s Thesis European Union-Azerbaijan Relations in the Context of the Karabakh Issue Subhan KHİDİRZADE Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of European Union European Union Program This study examines the impact of the Karabakh conflict on the relations between the European Union and Azerbaijan from historical, political, and economic perspectives. The demographic transformation initiated by the resettlement policies of the Russian Empire in the 18th century created a long-term environment of ethnic and political tension in Karabakh. During the Soviet period, the establishment of the Nagorno-Karabakh Autonomous Region institutionalized this tension, while the occupation of Azerbaijani territories by Armenia (1991–1994) turned the issue into an international crisis. The research evaluates the EU's role, foreign-policy instruments, and normative-power approach in the context of the Karabakh problem. The Union's actions in the South Caucasus are analyzed through its involvement in the OSCE Minsk Group, the European Neighbourhood Policy, and the Eastern Partnership initiative. The findings reveal that although the EU's mediation efforts in the peace process remained limited, cooperation with Azerbaijan in energy security and transport connectivity has intensified since the early 2000s. Using a qualitative research design, the study employs official documents, policy reports, and academic literature for comparative analysis. The results indicate that following the Second Karabakh War (2020), Azerbaijan's military and diplomatic achievements opened a new phase in EU–Azerbaijan relations, with energy partnership and regional transport projects emerging as the core pillars of cooperation.