Dijital dönüşümün dönüşümü: Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde dijital dönüşüm faaliyetlerine ilişkin bir araştırma
Transformation of digital transformation: A research on digital transformation projects in Bursa Metropolitan Municipality
- Tez No: 1008976
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Kamu Yönetimi, Business Administration, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital hizmetler, Çeviri, Digital services, Translation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Dijital dönüşüm literatürü, konuyu genellikle teknik ve doğrusal olgunluk modelleri aracılığıyla ele alırken, sürecin karmaşık sosyal dinamiklerini açıklamakta sınırla kalabilmektedir. Bu çalışma, söz konusu boşluğu doldurmak amacıyla, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ndeki dijital dönüşümü, İskandinav Kurumsalcılığı literatüründeki“çeviri”yaklaşımı aracılığıyla derinlemesine incelemektedir. Araştırma, nitel gömülü tekil vaka analizi desenine dayanmakta ve teze özgü olarak geliştirilen Bütünleşik Çift Düzeyli Analiz Modeli'ni kullanmaktadır. Bu model, dijitalleşme olgusunu hem“örgüt dışı düzey”hem de“örgüt içi düzey”olmak üzere iki farklı analitik düzeyde hem betimleyici hem de keşifsel bir yaklaşımla ele almaktadır. Çalışmanın ana veri kaynağını dokümanlar (193 adet proje metni) ve 18 çevirmenle yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler oluşturmaktadır. Araştırmanın temel bulgusu, dijital dönüşümün, belediye bünyesindeki iki baskın kurumsal kültürel örüntünün; istikrarı ve mevzuata uyumu önceleyen bürokratik kültür ile yeniliği, proje üretmeyi ve fırsatları değerlendirmeyi merkeze alan girişimci kültür etkileşimi ve müzakeresiyle şekillenen dinamik bir çeviri süreci olduğudur. Bu mücadele; proje tetikleyicilerinin (zorunluluk/fırsat), uygulamanın yapıldığı arenanın (hiyerarşik yapı / esnek yapı), ortaya çıkan çıktıların (evcilleştirilmiş adaptasyon/sembolik başarı) ve son olarak bu süreci yürüten öznelerin (yıpranma/gelişim) kaderini belirlemektedir. Bu tez, dijital dönüşümü çok katmanlı bir çeviri süreci olarak ele alarak; literatüre hem göreli olarak özgün bir analitik model önerisi hem de çevirmenlerin dönüşümüne odaklanan farklı bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
While the digital transformation literature typically addresses the subject through technical and linear maturity models, it may remain limited in explaining the complex social dynamics of the process. This study aims to fill this gap by examining in depth the digital transformation at Bursa Metropolitan Municipality through the“translation”approach in Scandinavian Institutionalism literature. The research is based on a qualitative embedded single-case analysis design and employs the Integrated Dual-Level Analysis Model developed specifically for this thesis. This model addresses the digitalization phenomenon at two distinct analytical levels: the extra-organizational level and the intra-organizational level, through both descriptive and exploratory approaches. The main data sources of the study consist of documents (193 project texts) and semi-structured interviews conducted with 18 translators. The fundamental finding of the research is that digital transformation is a dynamic translation process shaped by the interaction and negotiation of two dominant institutional cultural patterns within the municipality: the bureaucratic culture that prioritizes stability and regulatory compliance, and the entrepreneurial culture that centers on innovation, project development, and opportunity exploitation. This struggle determines the fate of project triggers (obligation/opportunity), the arena in which implementation takes place (hierarchical structure/flexible structure), the emerging outputs (domesticated adaptation/symbolic success), and finally the agents who carry out this process (attrition/development). By addressing digital transformation as a multi-layered translation process, this thesis aims to contribute to the literature both by proposing a relatively original analytical model and by offering a different perspective that focuses on the transformation of translators themselves.