Azerbaycan'ın bölgesel politikaları ve Avrupa Birliği ile ilişkileri
Azerbaijan's regional policy and its relations with the European Union in the framework of discussion of the globalization and regionalization
  1. Tez No: 449849
  2. Yazar: HALİT HAMZAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT PURTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Azerbaycan, Bölgeselleşme, Bölgesel Örgütler, Doğu Ortaklığı, Enerji, Küreselleşme, Azerbaijan, Eastern Partnership, European Union, Energy, Globalization, Regionalization, Regional Organizations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Doktora tezimizin temel konusunu Azerbaycan?ın Bölgesel Dış Politikaları ve Avrupa Birliği ile ilişkiler oluşturmaktadır. Ermenistan?la yaşanan Dağlık Karabağ sorunu ve Hazar denizinde sahip olduğu enerji kaynaklarının küresel pazarlara ulaşımı meselesi Azerbaycan bölgesel dış politikasını şekillendiren iki esas faktördür. Avrupa Birliği ile ilişkiler bu iki faktör etrafında gelişmiştir. Özellikle, enerji işbirliği konusu Azerbaycan ? Avrupa Birliği ilişkilerinin ana gündemini teşkil etmektedir. Azerbaycan ve Hazar bölgesi Avrupa Birliği enerji pazarı için alternatif bir kaynak olma özelliği taşımaktadır. Eneri projeleri vasıtasıyla Azerbaycan sahip olduğu petrol ve doğalgaz kaynaklarını Avrupa Birliği ülkelerine ulaştırmaktadır. Azerbaycan Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Avrupa pazarlarına naklinde transit ülke konumundadır. Bu çerçevede Azerbaycan ? Avrupa Birliği işbirliğinin karşılıklı çıkarların ön plana çıktığı pragmatik temelli bir ilişki olması fikri tezimizde vurgulanan hususlardandır. Doktora tezimizde Azerbaycan ? Avrupa Birliği ilişkilerinde yeni bir aşama olan ?Doğu Ortaklığı? Programı teferruatlı bir şekilde incelenmiş, söz konusu Programın amaçları ve hedefleri araştırılmıştır. Azerbaycan ekonomik küreselleşmesini Batı öncelikli ve dünya pazarlarına entegre olarak gerçekleştirmektedir. Azerbaycan dış politikası küreselleşmenin getirdiği fırsat ve meydan okumalara uygun olarak gelişim göstermektedir. Diğer yandan, Azerbaycan çok yönlü ve dengeli dış politika stratejisi çerçevesinde bölgesel aktörlerle işbirliği içerisindedir. Azerbaycan Post ? Sovyet coğrafyayı jeopolitik olarak parçalayan Batı merkezli GUAM örgütü üyesi olmasının yanında, Rusya?nın inisiyatifindeki Bağımsız Devletler Topluluğu?na da üyedir. Kafkasya gibi jeopolitik fay hattında bulunan bir coğrafyada bu arada sıkışmışlığın sunduğu kriz, fırsat ve meydan okumalar Azerbaycan?ın bölgesel dış politikalarını oluşturmakta ve yön vermektedir. Bu bağlamda Azerbaycan?ın çok yönlü ve bölgesel dengeleri göz önünde bulunduran dış politika stratejisine sahip olması oldukça önem kazanmaktadır. Azerbaycan?ın çok yönlü ve dengeli bölgesel dış politikalar çerçevesinde inşa edeceği stratejik çıkarımlar, bu ülkenin geleceği açısından yönlendirici ve belirleyicidir. Doktora tezimizde Azerbaycan?ın küreselleşmeye uyumlu ve buna paralel olarak bölgesel dinamikleri göz önünde bulunduran, çok yönlü bir dış politika stratejisine sahip olmasının öneminden ve zaruretinden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main subject of this thesis is the Azerbaijan Regional Policy and the relations with the European Union. The main two factors which shaped Azerbaijan?s Regional Policy are the Nagorno-Karabakh conflict with Armenia and the access of the Caspian Sea energy resources to the global market. The relations with the European Union are developed around these two factors. In particular the main agenda of the Azerbaijan ? European Union relations constitutes on the subject of the energy cooperation. Azerbaijan and the Caspian Sea are carrying alternative source characteristics for the European Union. Azerbaijan is transporting its gas and fuel resources to the European Countries through owned energy projects. Azerbaijan is also a transit country for the transportation of the Central Asia and Caspian Sea resources to the European market. In this context, the pragmatic idea that the Azerbaijan - European Union cooperation is based on mutual interests is highlighted in this thesis. In this thesis the ?Eastern Partnership?, which is a new stage in the Azerbaijan - European Union relations is detailed examined, and a research of the aims and targets of the mentioned program is conducted. Azerbaijan?s economic globalization is implemented with the West priority and integrated to the world market. Azerbaijan?s foreign policy is developed in accordance to the opportunities and challenges brought by the globalization process. On the other hand, Azerbaijan's foreign policy strategy is multi-faceted and a balanced cooperation within the framework of regional factors. In addition of being a member of the West centred GUAM Organization, which geopolitically broke down the Post-Soviet geography, Azerbaijan is also a member of the Commonwealth of Independent States which is under the initiative of Russia. Being located and cramped in such a geopolitical fault line like Caucasus which is giving chances of crisis, opportunities and challenges is creating and giving direction to Azerbaijan?s Regional Foreign Policy. In this context it is very important that Azerbaijan has a multilateral and regional balance considered foreign policies. It is router and decisive for the country future that Azerbaijan forms strategic implications in the frame work of a multilateral and balanced foreign policy. In accordance to the globalization and regional dynamics the importance and necessity for Azerbaijan to have a versatile foreign political strategy is also highlighted in this thesis.