İneklerde tohumlama sonrası GnRH ve nonsteroid-antiinflamatuar uygulamalarının embriyonik ölüm ve fertiliteye etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of post-insemination GnRH and nonsteroid-anti-inflammatory applications on embryonic mortality and fertility in cows
  1. Tez No: 1009007
  2. Yazar: GÖKHAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TAŞAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Embriyonik ölüm, Fötal ölüm, İnek, GnRH, Meloksikam, Cow, Embryonic Death, Fetal Death, GnRH, Meloxicam
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Süt sığırcılığı işletmelerinde en önemli sorun, suni tohumlamalardan optimal gebe kalma oranlarının elde edilememesidir. Optimal gebe kalma oranı başlıca ovulasyon mekanizmasındaki aksaklıklar ve erken/geç embriyonik ölümler nedeniyle elde edilememektedir. Yapılan bu çalışmada ineklerde doğal östrus sonrası suni tohumlamayı takiben ve sonrasında uygulanan GnRH hormonları ve nonsteroid antiinflamatuar ilaç uygulamalarının, embriyonik ölümler ve fertilite oranları üzerindeki etkileri araştırıldı. Çalışma Eylül-Ekim-Kasım aylarında yapıldı. Çalışmanın hayvan materyalini Burdur köylerindeki değişik işletmelerde ırk farkı gözetmeksizin, aynı işletmede, aynı ırktan eşit sayıda, en az postpartum 45. ile 70. gün aralığında olan, en az bir kez doğum yapmış, reprodüktif muayenelerde sağlıklı olarak tespit edilen 2-4 yaş arasındaki inekler oluşturdu. Çalışma ilk tohumlama da gebe kalan hayvanlar kullanıldı. Çalışmada kullanılan hayvanlar 107 adet kontrol ve 107 adet çalışma grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna ait ineklere tohumlama ile birlikte GnRH analoğu intra-muskuler 2 ml (1 ml de 0,1 Gonadorelin acetate / Gestavet) uygulandı. Tohumlanmalarını izleyen 12. günde ise tekrar GnRH analoğu intra-muskuler olarak 2 ml dozunda uygulandı. İlave olarak çalışma grubundaki ineklere tohumlanmaları izleyen 16. günde meloksikam 0,2 mg/kg deri altı uygulandı. Gebelik durumunu değerlendirmek amacıyla tohumlamayı takiben 21. günde korpus luteum varlığının muayenesi yapıldı. Ayrıca her iki gruptaki tüm ineklere 32. ve 60. günlerde embriyonik ölümlerin belirlenmesi ve gebelik tespiti için transrektal ultrasonografik muayene yapıdı. Bulgularda; meloksikam ve GnRH uygulan çalışma grubundaki 107 hayvanın 66 tanesinde gebelik elde edilmiş 41 tanesinde gebelik şekillenmemiştir. Hiçbir uygulama yapılmayan kontrol grubunda ise 107 hayvanın 51 tanesinde gebelik elde edilmiş 56 tanesinde gebelik şekillenmemiştir. Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel farklılık (p<0,05) bulundu. Çalışma grubundaki ineklerde embriyonik ve fötal ölüm saptanmamışken, kontrol grubunda 32. gün ultrason muayenesinde gebe olup 60. gün ultrason muayenesinde boş olduğu tespit edilen 3 inek embriyonik-fötal ölüm olarak kaydedilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada suni tohumlama sırasında ve suni tohumlama sonrası 12. günde uygulanan GnRH analoğu ile ovulasyonun gecikmesi, anovulasyon ve hormonal yetersizlik gibi durumların azaltılması ile gebelik oranını arttırdığı görülmüştür. Ayrıca uygulanan nonsteroid antiinflamatuar ilaç ile siklusun 16. gününde salgılanan prostaglandinlerin sentezini inhibe ederek, embriyonik ölümlerin hormonal kaynaklı olanlarının bir kısmı önlenebileceği ve uygulamaların faydalı olabildiği kanaati oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
The most important problem in dairy cattle farms is the inability to achieve optimal pregnancy rates from artificial insemination. The optimal pregnancy rate cannot be achieved mainly due to disruptions in the ovulation mechanism and early/late embryonic deaths. In this study, the effects of GnRH hormones and nonsteroidal anti-inflammatory drug applications applied after artificial insemination after natural estrus in cows were investigated on embryonic deaths and fertility rates. The study was conducted in September-October-November. The animal material of the study was composed of cows from different farms in Burdur villages, regardless of breed, in equal numbers from the same breed, the study included cows aged 2-4 years that were at least 45 to 70 days postpartum, had given birth at least once, and were found to be healthy during reproductive examinations.The study used animals that became pregnant after the first insemination. The animals used in the study were divided into two groups: 107 control and 107 study groups. GnRH analogue intra-muscular 2 ml (0.1 Gonadorelin acetate / Gestavet in 1 ml) was administered to the cows of the study group along with insemination. On the 12th day following insemination, GnRH analogue was administered again intra-muscularly at a dose of 2 ml. Additionally, meloxicam 0.2 mg/kg was administered subcutaneously to the cows in the study group on the 16th day following insemination. In order to evaluate the pregnancy status, the presence of corpus luteum was examined on the 21st day following insemination. In addition, transrectal ultrasonographic examination was performed on all cows in both groups on the 32nd and 60th days to determine embryonic deaths and pregnancy. In the findings; Pregnancy was achieved in 67 of 107 animals in the study group to which meloxicam and GnRH were administered, and pregnancy did not occur in 40 of them. In the control group, where no application was made, pregnancy was achieved in 51 of 107 animals and pregnancy did not occur in 56 of them. A statistical difference (p<0.05) was found between the study group and the control group. While no embryonic or fetal death was detected in the cows in the study group, 3 cows in the control group that were found to be pregnant on day 32 ultrasound but were found to be empty on day 60 ultrasound were recorded as having embryonic-fetal death. As a result, this study showed that GnRH analogue applied during artificial insemination and on the 12th day after artificial insemination increased the pregnancy rate by reducing conditions such as delay in ovulation, anovulation and hormonal insufficiency. In addition, by inhibiting the synthesis of prostaglandins secreted on the 16th day of the cycle with the nonsteroidal anti-inflammatory drug administered, some of the hormonal-related embryonic deaths were prevented.