Anonim şirket pay rehninde alacaklının korunması
Protection of the creditor in the pledge of shares in joint stock companies
  1. Tez No: 1009020
  2. Yazar: EZGİ DELİPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN DEMİRKAPI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk ticaret hukuku, Turkish commercial law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Anonim şirketin sermayesi paylara bölünmüş olduğundan; paylar başlı başına ekonomik değer olarak kullanılabilmektedir. Anonim şirket payı, teminat olarak önemli bir araçtır. Bu pay üzerinde rehin tesis edilerek, alacaklıya aynî teminat sağlanmaktadır. Anonim şirket payının rehni, hukuki niteliği itibarıyla bir taşınır rehni olup, hem rehin hukukunun hem de şirketler hukukunun uygulama alanını oluşturmaktadır. Bu nedenle rehin hakkının kurulması, rehnin kapsamı ve rehne uygulanacak hükümlerin belirlenmesinde, her iki alanda ortaya çıkan görüş ayrılıklarının birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Nitekim şirketler hukukundan kaynaklanan bazı hukuki işlemler ve yapısal değişiklikler payın hukuki durumunu etkilemekte; buna bağlı olarak rehinli alacaklının menfaati ve rehin hakkının akıbeti de değişebilmektedir. Aynı şekilde, rehnin sona ermesi bakımından da hem şirketler hukukundan hem de rehin hukukundan doğan sebepler önem arz etmektedir. Taşınmaz rehnine yönelik TMK m. 865-867 maddelerinde düzenlenen alacaklının korunmasına ilişkin hükümler taşınır rehninde yer almamaktadır. Bu doğrultuda, taşınır rehninde alacaklının bu düzenlemelerden de yararlanıp yararlanamayacağı doktrinde tartışmalıdır. Dolayısıyla, pay rehninin incelenmesinde öncelikle paydan doğan malvarlığına ilişkin haklar ile yönetsel haklar arasındaki ayrımın açık biçimde ortaya konulması önem taşımaktadır. Taşınmaz rehni hükümlerinin kıyasen uygulanabileceği ölçüde, pay sahipliği haklarının rehinli alacaklının hukuki konumu üzerindeki etkileri ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Bu kapsamda, rehnin kurulmasıyla birlikte pay sahibine ait hak ve yetkilerin hangi ölçüde rehinli alacaklıya geçtiği, rehinli alacaklının pay üzerindeki rehin hakkından doğan yetkilerini ne şekilde kullanabildiği ya da kullanamadığı durumlarda bu hakların hangi koruma mekanizmalarıyla güvence altına alındığı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Since the capital of a joint stock company is divided into shares, shares may be used as assets possessing independent economic value. Joint stock company shares constitute an important instrument for security purposes. By establishing a pledge over such shares, an in rem security is provided to the creditor. The pledge of joint stock company shares is, by its legal nature, a type of movable pledge and falls within the scope of application of both pledge law and company law. For this reason, the establishment of the pledge right, the scope of the pledge, and the determination of the rules applicable to the pledge require a joint evaluation of the doctrinal divergences arising in both fields. Indeed, certain legal transactions and structural changes originating from company law directly affect the legal status of the share; accordingly, the interests of the pledgee creditor and the fate of the pledge right may also change. Likewise, with regard to the termination of the pledge, reasons arising from both company law and pledge law are of significance. The provisions concerning the protection of the creditor set forth in Articles 865–867 of the Turkish Civil Code, which are designed for immovable pledges, are not expressly regulated for movable pledges. In this respect, whether creditors may benefit from these provisions in the context of movable pledges is a matter of doctrinal debate. Therefore, in examining the pledge of shares, it is of primary importance to clearly distinguish between proprietary (economic) rights arising from the share and managerial rights. To the extent that the provisions on immovable pledges may be applied by analogy, the effects of shareholders' rights on the legal position of the pledgee creditor should be assessed separately. Within this framework, the study examines the extent to which the rights and powers belonging to the shareholder pass to the pledgee creditor upon the establishment of the pledge, how the pledgee creditor may exercise the powers arising from the pledge over the share, and, in cases where such powers cannot be exercised, by which protective mechanisms these rights are secured.