Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) eğitim modeli ile türev konusu öğretiminin analizi
Analysis of derivation teaching with science, technology, engineering and mathematics (STEM) education model
- Tez No: 1009038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE FAYDAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, FeTeMM, Academic achievement, STEM
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, STEM eğitim modeliyle yürütülen türev öğretiminin lisans düzeyindeki öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma desenlerinden son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Türev eğitimi kontrol grubuna geleneksel yöntemlerle verilirken, deney grubuna STEM modelinin etkinlikleri uygulanmıştır. Bu eğitim modelinin geleneksel eğitim modeline göre başarıyı arttıracağı varsayılmıştır. Birinci bölümde; amaç, problem cümleleri, sınırlılıklar, varsayımlar ve tanımlar bulunmaktadır. İkinci bölümde; matematiğin ve analizin tarihsel gelişimi, türev, STEM eğitim modeli ve matematik öğretimindeki yeri, yurt içinde ve yurt dışında yapılan çalışmalar yer almaktadır. Üçüncü bölümde; çalışmanın deseni, veri toplama süreci, tasarım ve uygulamaları açıklanmıştır. Örneklemi 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Matematik Öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan öğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin akademik başarılarını ölçmek için geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılarak Türev Başarı Testi geliştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 24.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, STEM temelli türev öğretimi uygulanan deney grubunun başarı düzeylerinin, geleneksel öğretim uygulanan kontrol grubuna göre anlamlı biçimde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Dördüncü Bölümde; Türev Başarı Testi'ne ait istatistik ve normallik analizleri yapılmış ve sonuçlar tablolarda verilmiştir. Bulgularda, türev tanımı, geometrik uygulamalar, disiplinler arası problem çözme becerileri ve teknoloji entegrasyonu boyutlarında deney grubunda yüksek düzeyde sonuçlar elde edilmiştir. Beşinci Bölümde ise sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. STEM eğitim modelinin türevin soyut yapısını disiplinler arası teorik ve uygulamalı etkinliklerle somutlaştırarak öğrencilerin kavramsal öğrenmelerini geliştirdiği gözlenmiştir. Literatürde STEM ile ilgili türev konusu çalışmalarının az sayıda olduğu görülmektedir. Dolayısıyla yapılan tezin araştırmacılara önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of teaching derivatives through the STEM education model on the academic achievement of undergraduate students. A quasi-experimental design with a post-test control group, one of the quantitative research designs, was employed. While the derivative instruction for the control group was conducted through traditional teaching methods, STEM-based activities were applied to the experimental group. It was assumed that the STEM approach would enhance academic achievement compared to traditional instruction. The first section contains the objective, problem statements, limitations, assumptions, and definitions. The second chapter covers the historical development of mathematics and analysis also derivatives, the STEM education model, and its place in mathematics teaching, as well as national and international studies on the subject. The third chapter explains the research design, data collection process, and implementation. The sample consisted of students studying in the Department of Mathematics Education at Dokuz Eylül University during the 2024–2025 academic year. To measure students' academic achievement, a Derivative Achievement Test was developed, and its validity and reliability were confirmed. The collected data were analyzed using the SPSS 24.0 package program. The results indicated that the achievement levels of the experimental group, which received STEM-based derivative instruction, were significantly higher than those of the control group that received traditional instruction. In the fourth chapter, statistical and normality analyses related to the Derivative Achievement Test were conducted, and the results were presented in tables. The findings revealed that the experimental group achieved higher levels in the areas of derivative definition, geometric applications, interdisciplinary problem-solving skills, and technology integration. The fifth chapter presents the conclusions and recommendations. It was observed that the STEM education model made the abstract concept of derivatives more concrete through interdisciplinary theoretical and practical activities, thereby improving students' conceptual understanding. The literature review indicated that few studies focus on derivatives within the context of STEM education. Therefore, this thesis is expected to provide a significant contribution to future research in this field.