Revealing the gender performance by breaking the fourth wall: an analysis of Fleabag
Dördüncü duvarı kırarak cinsiyet performansını ortaya çıkarma: bir Fleabag analizi
- Tez No: 1009051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM KIZILTUNALI SONYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Gender
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Fleabag adlı televizyon dizisinde kadınlığın nasıl inşa edildiğini ve temsil edildiğini inceler. Feminist teoriye, özellikle Judith Butler'ın cinsiyet performansı kavramına dayanarak, araştırma, cinsiyetin sabit bir kimlik değil, tekrarlanan ve sosyal olarak düzenlenmiş bir performans olduğunu ele alır. Çalışma, sahne tabanlı görsel analiz ve söylem analizini birleştiren nitel bir yöntem kullanır. Kadın karakterin bedensel pratikler, duygusal kontrol ve onaylanma ihtiyacı yoluyla kadınlığı nasıl sergilediğine odaklanır. Bulgular, Fleabag'deki kadınlığın tekrar yoluyla şekillendiğini; sosyal beklentiler ve içselleştirilmiş normlarla yakından bağlantılı olduğunu göstermektedir. Çalışmanın temel odak noktası dördüncü duvarın kullanımıdır. Analiz, dördüncü duvarı yıkmanın sadece bir anlatı tekniği değil, aynı zamanda feminist bir strateji olduğunu da ortaya koymaktadır. Bu, karakterin doğrudan izleyiciye hitap etmesini sağlayarak, kadınlık performansını görünür ve sorgulanabilir hale getirir. Bu aynı zamanda izleyicinin rolünü de değiştirir ve izleyici karakterin deneyimine daha fazla dahil olur. Genel olarak, çalışma Fleabag'in kadınlığı kurgusal ve dinamik bir süreç olarak sunduğunu, aynı zamanda çağdaş medyada kadınlığın nasıl sergilendiği, değerlendirildiği ve anlaşıldığına dair sorgulamalar içerdiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how femininity is constructed and represented in the television series Fleabag. Drawing on feminist theory, especially Judith Butler's concept of gender performativity, the research explores how gender is not a fixed identity but a repeated and socially regulated performance. The study uses a qualitative method, combining scene-based visual analysis and discourse analysis. It focuses on how the female character performs femininity through bodily practices, emotional control, and the need for validation. The findings show that femininity in Fleabag is shaped through repetition and is closely linked to social expectations and internalized norms. The key focus of the study is the use of the fourth wall. The analysis demonstrates that breaking the fourth wall is not only a narrative technique but also a feminist strategy. It allows the character to directly address the audience, making the performance of femininity visible and open to questioning. This also changes the role of the viewer, who becomes more involved in the character's experience. Overall, the study argues that Fleabag presents femininity as a constructed and dynamic process, while also challenging how it is performed, judged, and understood in contemporary media.