Kronik ön görülemeyen stres uygulanan erişkin erkek sıçanlarda Lepidium meyenii'nin davranışsal parametreler ve beyindeki nörotrofik faktörler üzerine etkileri
Effects of Lepidium meyenii on behavioral parameters and neurotrophic factors in the brain in adult male rats subjected to chronic unpredictable stress
  1. Tez No: 1009057
  2. Yazar: BESTE MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Lepidium meyenii, Lepidium meyenii
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Lepidium meyenii (Maca), geleneksel olarak doğurganlığı artırıcı, yorgunluk giderici ve nöroprotektif etkileri için kullanılan tıbbi bir bitkidir. Depresyon ve anksiyete, yaygın ve yaşam boyu etkileri olan önemli halk sağlığı sorunudur. Literatürde depresyon ve farklı stres modellerinde maca köklerinin kullanıldığı çalışmalar olmakla birlikte Macanın antidepresan ve kognitif iyileştirme üzerine etkilerinin mekanizması açık değildir. Bu çalışmanın amacı, Kronik Öngörülemeyen Stres (CUMS) uygulanan erişkin erkek sıçanlarda Maca kullanımının davranışsal parametreler ve hipokampal nörotrofik faktörler üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmada 3 aylık 28 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçan; Kontrol (K), Maca (M), Stres (CUMS) ve Maca+Stres (M+CUMS) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. CUMS ve M+CUMS grubundaki sıçanlara 4 hafta boyunca CUMS protokolü uygulanmıştır. Maca ve M+CUMS grubuna 0,25 mg/kg Maca oral gavaj yoluyla 20 gün verilmiştir. Deneylerin ardından, açık alan, yükseltilmiş artı labirent, zorunlu yüzme, şeker tercih testleri ile davranışsal değişiklikler araştırılmıştır. Hipokampus dokusundaki BDNF seviyeler ELISA ve Western Blot yöntemleriyle ölçülmüş ve plazma kortikosteron seviyelerine bakılmıştır. Nöron sayımı gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel olarak gruplar arasındaki farklar SPSS IBM 27.0 programı ile One-way ve ANOVA, Post-hoc Bonferroni testiyle, normal dağılıma uymayan ve parametrik olmayan veriler Kruskal Wallis testi ile değerlendirilmiştir. Davranış testlerinin bulgularında açık alan testinde sadece maca alan grubun, M+CUMS ve CUMS gruplarına göre merkezde daha fazla vakit geçirmesini verilen macanın enerjiye etkisi ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Yükseltilmiş artı labirent testinde açık kolda geçirilen süre M+CUMS grubunun M ve K gruplarına göre daha fazla olması oral maca alımının fiziksel performansı artırmasının bir sonucu olabilir. Hipokampal BDNF düzeyleri ve nöron sayıları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0.05). Bu sonuçlar, Maca'nın nöro-davranışsal düzeydeki koruyucu etkisinin, sayısal bir nöron artışından ziyade hücresel adaptasyon ve fonksiyonel iyileşme süreçleriyle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Lepidium meyenii (Maca) is a medicinal plant traditionally utilized for its fertility-enhancing, anti-fatigue, and neuroprotective properties. Depression and anxiety represent significant public health challenges with profound and lifelong implications. Although the literature includes studies investigating the use of Maca roots in various depression and stress models, the exact mechanisms underlying its antidepressant and cognitive-enhancing effects remain elucidated. This study aims to investigate the effects of Maca administration on behavioral parameters and hippocampal neurotrophic factors in adult male rats subjected to Chronic Unpredictable Stress (CUMS). In this study, 28 adult male Sprague Dawley rats (3 months old) were divided into four groups: Control (C), Maca (M), Stress (CUMS), and Maca+Stress (M+CUMS). The CUMS and M+CUMS groups were subjected to a CUMS protocol for four weeks. Maca (0.25 mg/kg) was administered via oral gavage for 20 days to the M and M+CUMS groups. Following the experimental period, behavioral changes were assessed using open field, elevated plus maze, forced swim, and sucrose preference tests. BDNF levels in hippocampal tissue were measured using ELISA and Western Blotting techniques, and plasma corticosterone levels were analyzed. Additionally, neuron counting was performed. Statistical analysis was conducted using IBM SPSS 27.0; differences between groups were evaluated using One-way ANOVA followed by Post-hoc Bonferroni tests, while non-parametric data were analyzed using the Kruskal-Wallis test. Behavioral findings indicated that in the open field test, the group receiving only Maca spent significantly more time in the center compared to the M+CUMS and CUMS groups, which is considered to be related to the energy-enhancing effects of Maca. In the elevated plus maze test, the increased time spent in the open arms by the M+CUMS group compared to the M and C groups may be attributed to improved physical performance resulting from oral Maca intake. No statistically significant differences were observed between the groups regarding hippocampal BDNF levels or neuron counts (p > 0.05). These results suggest that the neurobehavioral protective effects of Maca may be associated with cellular adaptation and functional recovery processes rather than a numerical increase in neurons.