Bauhaus sanat modeli ışığında tatbiki güzel sanatlar okulu temel sanat eğitimlerine güncel bir bakış
A current look at applied fine arts school basic art education in the light of bauhaus art model
- Tez No: 1009070
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVABİL KARA
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Alman sanatı, Batı resim sanatı, Güzel sanatlar, Çağdaş sanat, German art, Western painting art, Fine arts
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, 20. yüzyılın başlarında Almanya'da kurulan Bauhaus sanat okulunun temel sanat eğitimi anlayışını inceleyerek, bu modelin Türkiye'deki Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bauhaus'un endüstri toplumuna geçiş sürecinde sanat ve tasarımı bütünleştirici bir rol üstlenerek geliştirdiği eğitim modeli, dönemin pedagojik ve estetik anlayışını köklü biçimde dönüştürmüştür. Tezde Bauhaus'un Weimar, Dessau ve Berlin dönemlerindeki gelişimi ile bu kurumdaki hazırlayıcı, teknik ve strüktürel öğretim basamakları ayrıntılı olarak incelenmiş; Itten, Moholy-Nagy, Albers, Kandinsky ve Klee gibi eğitmenlerin katkıları temel sanat eğitimi uygulamaları açısından analiz edilmiştir. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nun kuruluş süreci ve eğitim felsefesi değerlendirildikten sonra, Bauhaus modeliyle olan benzerlik ve farklılıklar karşılaştırmalı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, Bauhaus'un eğitim yaklaşımının Türkiye'deki temel sanat eğitimine teorik ve pratik düzeyde önemli katkılar sunduğu görülmüştür. Bu bağlamda çalışma, çağdaş sanat eğitimi yaklaşımlarını tarihsel bağlamda yeniden değerlendirme fırsatı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the basic art education approach of the Bauhaus art school established in Germany in the early 20th century and to evaluate the assets of this model on the State Applied Fine Arts College in Türkiye. The educational model developed by Bauhaus, which undertook an integrative role in the transition process of art and design to an industrial society, has decisively transformed the pedagogical and aesthetic understanding of the period. In the thesis, the development of Bauhaus in Weimar, Dessau and Berlin and the preparatory, technical and structural education steps in this institution are examined in detail; the contributions of instructors such as Itten, Moholy-Nagy, Albers, Kandinsky and Klee are analyzed in terms of basic art education practices. After the establishment process and education award of the State Applied Fine Arts College are evaluated, it is selected with a treatment that is similar and different from the Bauhaus model. As a result of the research, it is seen that the educational approach of Bauhaus makes significant contributions to basic art education in Türkiye at theoretical and practical levels. In this context, the study offers the opportunity to logically re-evaluate contemporary art education methods.