Ruh sağlığı çalışanlarının yapay zekaya yönelik tutumlarını belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirme çalışması
A scale development study to determine mental health professionals' attitudes toward artificial intelligence
  1. Tez No: 1009075
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ÖZLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESENGÜL EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel tutum, Davranışsal tutum, Duygusal tutum, Psikolojik ölçekler, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Cognitive attitude, Behavioural attitude, Emotional attitude, Psychological scales, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ruh sağlığı alanında çalışan profesyonellerin yapay zekaya (YZ) yönelik tutumlarını çok boyutlu biçimde değerlendirebilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Bu kapsamda Ruh Sağlığı Çalışanlarının Yapay Zekaya Yönelik Tutumları Ölçeği (R-YZTÖ) geliştirilmiş ve psikometrik özellikleri incelenmiştir. Analizler sonucunda ölçeğin dört faktörlü bir yapıya sahip olduğu ve iç tutarlılığının yeterli düzeyde bulunduğu görülmüştür. Ayrıca yakınsak geçerlik için Yapay Zeka Tutum Ölçeği (YZTÖ) (Aktay&Gök, 2024) ve Yapay Zeka Genel Tutum Ölçeği(YZGTÖ) (Schepman & Rodway, 2020; Kaya ve ark., 2022); ıraksak geçerlik bulguları için de Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) (Beck ve ark, 1961; Hisli, 1989). Bulgular, R-YZTÖ'nün ruh sağlığı çalışanlarının YZ'ye yönelik tutumlarını değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a valid and reliable scale that can assess mental health professionals' attitudes toward artificial intelligence in a multidimensional manner. Within this scope, the Attitudes of Mental Health Professionals Toward Artificial Intelligence Scale (AMHPAIS) was developed and its psychometric properties were examined. The analyses indicated that the scale has a four-factor structure and demonstrates adequate internal consistency. For convergent validity, the Artificial Intelligence Attitude Scale (AIAS) (Aktay ve Gök, 2024) and the General Attitudes toward Artificial Intelligence Scale (GAAIS) (Schepman ve Rodway, 2020; Kaya ve ark., 2022) were used; for discriminant validity, the Beck Depression Inventory (BDI) (Beck ve ark., 1961; Hisli, 1989) was employed. The findings suggest that the AMHPAIS is a valid and reliable instrument for assessing mental health professionals' attitudes toward artificial intelligence.