Değerler bağlamında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli : Sınıf öğretmenlerinin görüşü
The New Century Educational Model in the context of values: perspectives of primary school teachers
- Tez No: 1009076
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel değerler, Educational values
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, değerler eğitimi bağlamında yeni yüzyılın ihtiyaçlarına yanıt verecek bir maarif modelinin sınıf öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda incelenmesini amaçlamaktadır. Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin değerler eğitimi boyutuna ilişkin algılarını ve deneyimlerini ortaya koymayı amaçladığı için nitel araştırma yaklaşımı temelinde yapılandırılmıştır. Eğitimde bireylerin yalnızca bilgi ve becerilerle donatılması yeterli olmayıp, ahlaki, estetik ve insani değerlerle yoğrulması gerektiği anlayışından yola çıkılmıştır. Çalışmada, sınıf öğretmenlerinin değerler eğitimine yönelik algıları, deneyimleri ve bu sürecin etkinliğine dair önerileri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Araştırma, eğitimde değerler temelli bir dönüşüm için yeni bir maarif modeli önerisi sunmaktadır. Bu modelde, değerler eğitiminin müfredatın temel bir unsuru haline getirilmesi, öğretmenlerin bu alanda mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve eğitim materyallerinin günümüz ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden tasarlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Ayrıca, çalışmada, ahlaki ve insani değerlerin etkili bir şekilde işlenmesinin, bireylerin topluma uyum sağlayan ve aynı zamanda toplumu dönüştüren bir role sahip olmasını sağlayabileceği ifade edilmektedir. Bu bağlamda, araştırma, eğitimin değerler ekseninde yeniden yapılandırılmasına yönelik bir katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu çalışma, Türkiye Yüzyılı bağlamında eğitimin değerler ekseninde yeniden yapılandırılmasına yönelik bilimsel ve pratik bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine a new educational model that will respond to the needs of the new century within the context of values education, based on the views of classroom teachers. This research is structured on a qualitative research approach, aiming to reveal classroom teachers' perceptions and experiences regarding the values education dimension of the“Turkish Century Educational Model.”It is based on the understanding that it is not enough to equip individuals with only knowledge and skills in education; they must also be imbued with moral, aesthetic, and human values. The study examines in detail the perceptions, experiences, and suggestions regarding the effectiveness of values education among classroom teachers. The research proposes a new educational model for a values-based transformation in education. This model emphasizes the need to make values education a fundamental element of the curriculum, support teachers' professional development in this area, and redesign educational materials to meet current needs. Furthermore, the study states that effectively instilling moral and human values can enable individuals to play a role in both adapting to and transforming society. In this context, the research aims to contribute to the restructuring of education along values lines. This study aims to offer a scientific and practical contribution to the restructuring of education along values lines within the context of the Turkish Century.