Anglosakson ceza hukukunda ceza sorumluluğunu etkileyen hâller
Circumstances affecting criminal liability in Anglo-saxon criminal law
  1. Tez No: 1009143
  2. Yazar: UBEYDULLAH TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan hukuku, Anglosakson, Ceza hukuku, İngiliz hukuku, American law, Anglo-Saxon, Criminal law, English law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
Özet
Anglosakson ceza hukukunda, ceza hukuku savunmaları, suç teşkil eden bir fiil işleyen failin ceza sorumluluğunu etkilemektedir. Ceza hukuku savunmalarının bir kısmı, hukuka uygunluk savunması niteliğinde olup, failin işlediği fiili hukuka uygun hâle getirmekte ve cezai bakımdan sorumlu tutulmamasını sağlamaktadır. Ceza hukuku savunmalarının diğer kısmı ise, mazeret savunması niteliğinde olup, failin işlediği fiili hukuka uygun hâle getirmemekle birlikte failin mazur görülmesini sağlayarak ceza sorumluluğu üzerinde etkili olmaktadır. Mazeret savunmaları, ceza sorumluluğunu farklı şekillerde etkileyebilmektedir. Bu savunmaların bir kısmı, tam savunma niteliğinde olmaları dolayısıyla ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran bir etki göstermekteyken; diğer kısmı ise, kısmi savunma niteliğinde olmaları dolayısıyla ceza sorumluluğunu azaltan bir etki göstermektedir. Bu çalışmada, hukuka uygunluk savunmaları ve mazeret savunmaları ayrımı çerçevesinde, Anglosakson ceza hukukunda ceza sorumluluğunu etkileyen hâlleri teşkil eden ceza hukuku savunmaları incelenecek ve her bir ceza hukuku savunmasının uygulanma şartları ile hukuki sonuçları ayrıntılı bir şekilde açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
In Anglo-Saxon criminal law, criminal law defences affect the criminal liability of the perpetrator who commits a criminal act. Some of the criminal law defences are in the nature of justification defences, which render the act committed by the perpetrator lawful and ensure that the perpetrator is not held criminally responsible. The other part of the criminal law defences are in the nature of excuse defences, although they do not render the act committed by the perpetrator lawful, they have an effect on criminal liability by ensuring that the perpetrator is excused. Excuse defences may affect criminal liability in different ways. While some of these defences have an effect that eliminates criminal liability since they are in the nature of complete defence, others have an effect that reduces criminal liability since they are in the nature of partial defence. In this study, within the framework of the distinction between justification defences and excuse defences, the criminal law defences that constitute the circumstances affecting criminal liability in Anglo-Saxon criminal law will be examined and the conditions of application and legal consequences of each criminal law defence will be explained in detail.