Farklı yaşlandırma yöntemlerinin monolitik zirkonyanın mekanik dayanımına ve faz dönüşümüne etkisi
The effect of different aging methods on the mechanical strength and phase transformation of monolithic zirconia
  1. Tez No: 1009144
  2. Yazar: HALİTCAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA YÖNDEM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 5Y-TZP, monolitik zirkonya, yaşlandırma, eğilme dayanımı, faz dönüşümü, XRD, 5Y-TZP, monolithic zirconia, aging, flexural strength, phase transformation, XRD
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı yaşlandırma yöntemlerinin üç farklı 5Y-TZP monolitik zirkonya materyalinin eğilme dayanımı ve kristal faz yapısı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Her bir materyalden 40'ar adet olmak üzere toplam 120 adet disk örnek (12 mm çap; 1,2 mm kalınlık) Katana UTML (Kuraray Noritake, Japonya), Vita YZ XT ML (VITA Zahnfabrik, Almanya) ve Dental Direkt DD Cube X² ML (Dental Direkt GmbH, Almanya) blokları kullanılarak bilgisayar destekli tasarım – bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) ile üretildi ve üretici talimatlarına uygun olarak sinterlendi. Örnekler her bir materyal için rastgele olmak üzere 4 alt gruba ayrıldı (n=10): kontrol, termal siklus (5–55 °C arasında 10.000 döngü), hidrotermal yaşlandırma (otoklav; 134 °C, 2 bar, 5 saat) ve kimyasal yaşlandırma (%4 asetik asit; 80 ± 5 °C, 168 saat). Faz yapısı değerlendirmesi için her gruptan rastgele birer örnek seçildi. Toplamda 12 örneğe X-ışını kırınımı (XRD) analizi uygulandı ve difraktogramlar 10°–90° 2θ aralığında kaydedildi. Eğilme dayanımı, ISO 6872 standardına uygun olarak üç top üzerinde piston testi ile üniversal test cihazında kırılana kadar yük uygulanarak belirlendi ve değerler MPa cinsinden hesaplandı. Verilerin istatistiksel analizi iki yönlü ANOVA ile yapıldı; gruplar arası karşılaştırmalar Tukey HSD testi ile değerlendirildi (α=0,05). Ayrıca eğilme dayanımı verileri Weibull analizi ile değerlendirildi (α=0,05). İki yönlü ANOVA sonuçlarına göre eğilme dayanımı materyale/markaya göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,001); yaşlandırma yönteminin ana etkisi (p=0,133) ve materyal×yaşlandırma yöntemi etkileşimi (p=0,116) anlamlı bulunmamıştır. En düşük ortalama eğilme dayanımı Vita YZ XT ML'de (353,802 MPa) gözlenmiş ve diğer iki materyalden anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0,05). En yüksek ortalama değer DD Cube X² ML'de (415,468 MPa) elde edilmiş olup Katana UTML (387,123 MPa) ile arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). XRD bulguları, tekil örnek temelli değerlendirme kapsamında yaşlandırma sonrası belirgin faz dönüşümü bulgusunun izlenmediğini göstermiştir. Sonuç olarak, incelenen koşullarda yaşlandırma yöntemleri eğilme dayanımını anlamlı düzeyde değiştirmezken, materyal/marka faktörü eğilme dayanımını anlamlı olarak etkilemiştir. İncelenen koşullarda yapay yaşlandırma yöntemleri 5Y-TZP monolitik zirkonyaların eğilme dayanımını anlamlı düzeyde etkilememiş, buna karşın materyal/marka faktörü belirleyici bulunmuştur. XRD'de tekil örnek temelli değerlendirmede yaşlandırma sonrası belirgin faz dönüşümü izlenmemiştir. Bu durum, aynı jenerasyon zirkonya materyallerinde dahi üreticiye özgü üretim ve işleme parametrelerinin mekanik performansı etkileyebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of different aging methods on the mechanical strength (flexural strength) and crystalline phase structure of three different 5Y-TZP monolithic zirconia materials. A total of 120 disc-shaped specimens (12 mm in diameter; 1.2 mm in thickness) were produced (40 per material) from Katana UTML (Kuraray Noritake, Japan), Vita YZ XT ML (VITA Zahnfabrik, Germany), and Dental Direkt DD Cube X² ML (Dental Direkt GmbH, Germany) blocks using CAD/CAM and were sintered according to the manufacturers' instructions. Specimens were randomly assigned into four subgroups per material (n=10): control, thermocycling (10,000 cycles between 5–55 °C), hydrothermal aging (autoclave; 134 °C, 2 bar, 5 h), and chemical aging (4% acetic acid; 80 ± 5 °C, 168 h). For phase evaluation, X-ray diffraction (XRD) analysis was performed on one randomly selected specimen from each group (total n=12), and diffractograms were recorded within 10°–90° 2θ. Flexural strength was determined according to ISO 6872 using the piston-on-three-balls test in a universal testing machine; values were calculated in MPa. The statistical analysis of the data was performed using two-way ANOVA; between-group comparisons were evaluated using Tukey HSD test (α = 0.05). Flexural strength data were additionally evaluated by Weibull analysis (α=0.05). Two-way ANOVA showed that flexural strength differed significantly among materials/brands (p<0.001), whereas the main effect of aging method (p=0.133) and the material×aging interaction (p=0.116) were not significant. The lowest mean flexural strength was observed for Vita YZ XT ML (353.802 MPa) and was significantly lower than the other two materials (p<0.05). The highest mean value was obtained for DD Cube X² ML (415.468 MPa), with no significant difference compared to Katana UTML (387.123 MPa) (p>0.05). Based on single-specimen XRD assessment, no pronounced evidence of phase transformation was observed after aging. In conclusion, under the conditions of this study, aging methods did not significantly affect flexural strength, while the material/brand factor had a significant effect. Under the conditions investigated, the artificial aging protocols did not significantly affect the flexural strength of 5Y-TZP monolithic zirconia; however, the material/brand factor was found to be determinative. In the XRD analysis based on single-specimen evaluation, no pronounced phase transformation was observed after aging. This finding suggests that, even among zirconia materials of the same generation, manufacturer-specific production and processing parameters may influence mechanical performance.