CrePS ve altı kutu şemasının etkinliği üzerine bir kavram kanıtlama çalışması
A proof of concept study on the effectiveness of CrePS and the six-box scheme
- Tez No: 1009156
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KORAY ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: TRİZ yöntemi, TRIZ method
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akıllı Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Akıllı Sistemler Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada yaratıcı problem çözme metodolojileri üzerine kapsamlı bir araştırma ve yeni bir yaklaşım olan CrePS altı kutu şeması süreçleri kullanılarak vaka çalışması yapılmıştır. CrePS altı kutu yaklaşımı üzerine literatürde çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Çalışmaların çoğu yöntemin ortaya atıcısı Nakagawa tarafından yapılmıştır. Bu tez çalışması ile gerçek bir endüstriyel problem üzerinden bu yöntemin etkinliği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yaratıcı problem çözme tekniği olarak bilinen TRIZ metodu üzerine literatürde birçok çalışma yapılmıştır. TRIZ'in problemleri sistematik bir yolla ele alması ve geçmişte benzer sorunlara bulunan çözüm yollarına ait ortak paternler üzerinden ilerlemesi, birçok probleme işe yarar çözümler bulunmasını sağlamıştır. İmkânsız gibi görünen problem senaryolarında gerekli araçların kullanımı ile psikolojik ataleti ortadan kaldırarak elverişli sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmacılar, hibrit yaklaşım ile birden fazla tekniği, sorunu ortadan kaldırmak ya da inovasyonu mümkün kılmak adına beraber kullanmıştır. Bu sayede farklı yöntemlerin üstün özelliklerinden yararlanarak sahip olunan soruna en uygun çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, literatür taraması kısmında TRIZ metodunun detaylı bir incelemesi ve SWOT analizi ile değerlendirmesi yapılmış, ardından TRIZ yöntemi temel alınarak geliştirilen USIT ile ilgili literatürde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. CrePS altı kutu şeması yönteminin temelleri TRIZ tekniğine dayanmaktadır. Bu yöntem, TRIZ'in standart dört aşamalı problem çözme yaklaşımından, ideallik kavramından, çelişkilerden ve çözüm prensipleri gibi araçlarından esinlenmiştir. CrePS altı kutu şeması, TRIZ ve USIT yöntemini çok kapsamlı bir şekilde içinde barındırmaktadır. Çalışmanın uygulama kısmında gerçek bir endüstriyel problem analiz edilmiştir. Ele alınan problem kablo harnes montaj süreçlerinde yaşanmaktadır. Düşük sipariş adetleri ile yüksek çeşitlilikte üretim yapan yerli bir işletmenin montaj hatlarındaki verimsizliği ele alınmıştır. Verimsizliğe sebep olabilecek etmenler sıralanarak bu etmenlerin bir kısmının ortadan kaldırılabilmesi için CrePS altı kutu şeması uygulanmıştır. Seçilen verimsizlik etmeni ürün değişimlerinde yaşanan zaman kayıplarıdır. Yöntemin uygulanması sonucunda 4 farklı kavramsal çözüm fikri üretilmiş ve bu fikirler arasında ağırlıklı karşılaştırma matrisi ile skorlama yapılmıştır. Elde edilen skora göre yüksek yatırım maliyeti gerektiren çözümler yerine düşük maliyetli çözümlerin hibrit olarak uyarlanmasının işletmenin beklenti ve stratejisine daha uygun olduğuna karar verilmiştir. Seçilen çözümlerin hibrit uygulaması ile elde edilecek verimlilik artışı SMED prensiplerine göre teorik olarak hesaplanmıştır. Mevcut durumda yaşanan dahili setuplar harici setuplara dönüştürülerek montaj işlemleri için operatörlere ekstra zaman kazandırılmıştır. Bu zaman kazancının üretime kullanılabilirlik boyutu üzerinden etkisini anlayabilmek adına net üretim kapasite artışı hesaplanmıştır. Çalışmanın temel amacı olan CrePS altı kutu metodolojisinin etkinliğinin değerlendirilmesi, karmaşık bir endüstriyel problem olan kablo harnes montaj hattı verimsizliğine yol açan model değişimlerinde yaşanan zaman kayıpları üzerinden yapılmıştır. Elde edilen çözüm fikirleri ve yapılan hesaplamalar sonucunda CrePS altı kutu yaklaşımın gerçek bir endüstriyel probleme çok boyutlu katkılar sunduğu görülmüştür. Üretim problemlerini sadece teknik bir vaka olarak görmeyip; insan, mekân, zaman ve bilgi boyutlarıyla bütüncül olarak ele almış ve etkili, uygulanabilir çeşitli sonuçlar üretmiştir. Bu çalışma ile endüstriyel ve teknik problemlere uygulanabilirliği yeterince araştırılmamış olan CrePS altı kutu yaklaşımının gerçek dünyadaki yaratıcı problem çözüm süreçlerine uygulanması üzerine yapılan sınırlı çalışmalar bir nebze olsun genişletilmiş, yöntemle ilgili bu boşluk doldurularak katkı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study presents a comprehensive investigation into creative problem-solving methodologies and a case study using a novel approach, the CrePS six-box diagram processes. There is a limited body of research on the CrePS six-box approach in the literature; most studies have been conducted by Nakagawa, the originator of the method. This thesis attempts to evaluate the effectiveness of this method through a real-world industrial problem. The TRIZ method, known as a creative problem-solving technique, has been the subject of numerous studies in the literature. TRIZ's systematic approach to problem-solving and its reliance on common patterns found in similar solutions to past problems have enabled the discovery of useful solutions to many issues. In seemingly impossible problem scenarios, the use of necessary tools has eliminated psychological inertia, leading to favorable outcomes. Researchers have used a hybrid approach, combining multiple techniques to solve problems or enable innovation. This allows them to leverage the superior characteristics of different methods to find the most suitable solution to the given problem. This study provides a detailed examination and SWOT analysis of the TRIZ method in the literature review section, followed by information on studies in the literature related to USIT, which was developed based on the TRIZ method. The CrePS six-box diagram method is based on the TRIZ technique. This method is inspired by TRIZ's standard four-stage problem-solving approach, its concepts of ideality, contradictions, and solution principles. The CrePS six-box diagram comprehensively incorporates elements of both TRIZ and USIT methods. The application part of the study analyzes a real industrial problem. The problem in question occurs in cable harness assembly processes. The inefficiencies in the assembly lines of a domestic company that produces high variety of cables with low order quantities are examined. Factors that may cause inefficiency are listed, and the CrePS six-box diagram is applied to eliminate some of these factors. The selected inefficiency factor is time losses experienced during product changes. As a result of applying the method, 4 different conceptual solution ideas were generated, and these ideas were scored using a weighted comparison matrix. Based on the obtained score, it was decided that adapting low-cost solutions in a hybrid manner, instead of solutions requiring high investment costs, is more suitable for the company's expectations and strategy. The efficiency increases to be achieved through the hybrid application of the selected solutions has been theoretically calculated according to SMED principles. Existing internal setups have been converted to external setups, saving operators extra time during assembly processes. To understand the impact of this time saving on production usability, the net increase in production capacity has been calculated. The main objective of the study, evaluating the effectiveness of the CrePS six-box methodology, was carried out by examining the time losses experienced during model changes, which lead to inefficiency in cable harness assembly lines – a complex industrial problem. The solution ideas obtained and the calculations performed showed that the CrePS six-box approach offers multi-dimensional contributions to a real industrial problem. It did not view production problems solely as technical cases; it addressed them holistically, considering human, spatial, temporal, and informational dimensions, and produced various effective and applicable results. This study expands upon the limited research on the application of the CrePS six-box approach to creative problem-solving processes in the real world, filling a gap in the methodology and contributing to the field.