Kalça cerrahilerinde nöroaksiyel anestezi öncesi ultrason eşliğinde yapılan perikapsüler sinir grubu bloğu ve femoral sinir bloğu etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of ultrasound-guided pericapsular nerve group block and femoral nerve block before neuraxial anesthesia in hip surgeries
  1. Tez No: 1009171
  2. Yazar: GÖKHAN ZAFER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ERBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: kalça kırığı, sinir bloğu, peng, pozisyonel ağrı, analjezi, hip fracture, nerve block, peng, positional pain, analgesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Çalışmamızda, kalça kırığı nedeniyle opere edilecek hastalarda, spinal anestezi öncesi yapılan perikapsüler sinir grubu (PENG) bloğu ve femoral sinir bloğunun (FNB) etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Retrospektif olarak yapılan çalışmaya, etik kurul onayı alındıktan sonra, kalça kırığı sonrası spinal anestezi altında elektif kalça cerrahisi yapılan 58 hasta dâhil edildi. Hastalar PENG blok uygulanan grup (Grup PENG, n=29) ve FNB uygulanan grup (Grup FNB, n=29) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, perioperatif hemodinamik verileri, periferik sinir bloğu uygulaması öncesi ve uygulama sonrası 20. dakikadaki, postoperatif 1, 4, 8 ve 24. saatlerdeki VAS skorları, blok tarama ve performans süreleri, blok öncesi ve uygulama sonrası 20. dakikadaki pasif bacak kaldırma ile ağrı duydukları açılar, intraoperatif ek opioid ihtiyaçları, operasyon süreleri, hastanede kalış süreleri, hasta ve anestezist memnuniyetleri karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş, cinsiyet, ASA skoru verileri iki grup arasında benzerdi. Vücut kitle indeksleri PENG grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). Komorbidite olarak hipertansiyon görülme oranı FNB grubunda daha yüksekti (p<0,05), diğer komorbiditelerin görülme oranı açısından iki grup arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Blok tarama süresi ve blok performans süresi PENG grubunda istatistiksel açıdan çok yüksek düzeyde anlamlı olarak daha kısa bulundu (p<0,001). PENG grubundaki hastaların blok öncesi ve blok sonrası 20. dakika arasındaki pasif bacak kaldırma ile ağrı duydukları açı arasındaki fark istatistiksel açıdan çok yüksek düzeyde anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). İki grup arasında blok öncesi ve blok sonrası 20. dakikada ölçülen VAS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Peroperatif hemodinamik verilerde bazı zaman noktalarında diyastolik arter basıncı PENG grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu (p<0,05), bunun dışındaki hemodinamik veriler istatistiksel açıdan benzerdi. Operasyon süreleri ve intraoperatif opioid ihtiyacı iki grup arasında benzerdi. Postoperatif VAS skorları iki grup arasında 1. saatte benzerken 4. saatte PENG grubunda istatistiksel açıdan yüksek düzeyde anlamlı farkla düşük bulundu (p<0,01). Postoperatif 8 ve 24. saat VAS skorları da PENG grubunda istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha düşük saptandı (p<0,05). Hastanede kalış süreleri iki grup arasında benzerdi. Hasta ve anestezist memnuniyet skorları da iki grup arasında benzerdi. Çalışmaya alınan hiçbir hastada yapılan uygulamaya bağlı komplikasyon meydana gelmedi. Sonuç: Çalışmamızda, kalça kırığı cerrahisine alınan hastalarda spinal anestezi öncesinde hastaya oturma pozisyonu verilmesi esnasında ortaya çıkan ağrının giderilmesinde PENG ve femoral sinir bloklarının birbirine üstünlüğü gösterilemedi. Hem PENG bloğun hem de femoral sinir bloğunun blok öncesine göre pasif bacak kaldırmayla ağrı duyulan açıları önemli ölçüde arttırdığı ve hastaların VAS skorlarını önemli ölçüde azaltarak etkin bir analjezi sağladığı bulundu. Spinal anestezi esnasında ortaya çıkan pozisyon ağrısını önlemek için hem PENG blok hem de femoral sinir bloğu etkili bir şekilde uygulanabilir. Bununla birlikte, çalışmamızdaki bulguları desteklemek için çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: The aim of this study is to compare the efficacy of pericapsular nerve group (PENG) block and femoral nerve block (FNB) before spinal anesthesia in patients undergoing surgery for hip fracture. Materials ve methods: In this retrospective study, 58 patients who underwent elective hip surgery under spinal anesthesia after hip fracture were included after ethics committee approval. The patients were divided into two groups as PENG block group (Group PENG, n=29) and FNB group (Group FNB, n=29). Demographic data, perioperative hemodynamic data, VAS scores before and at 20 minutes after peripheral nerve block application, at 1, 4, 8 and 24 hours postoperatively, block scanning and performance times, angles of pain with passive leg raising before and 20 minutes after block application, intraoperative additional opioid requirements, operation durations, length of hospital stays, patient and anesthesiologist satisfaction were compared. Results: Age, gender and ASA score data were similar between the patients in two groups. Body mass index was significantly higher in the PENG group (p<0.05). The prevalence of hypertension as a comorbidity was higher in the FNB group (p<0.05), while the prevalence of other comorbidities was not significantly different between the two groups. Block scan time and block performance time were found to be very highly significantly shorter in the PENG group (p<0.001). In the PENG group, the difference between the angle at which patients felt pain with passive leg raising between before and at 20 minutes after the block was statistically very highly significantly higher (p<0.001). There was no statistically significant difference between the VAS scores measured before and at 20 minutes after the block between the two groups. In the perioperative hemodynamic data, diastolic arterial pressure was significantly lower in the PENG group at some time points (p<0.05), otherwise the hemodynamic data were statistically similar. Operation durations and intraoperative opioid requirement were similar between the two groups. Postoperative VAS scores were similar between the two groups at the 1st hour and statistically highly significantly lower in the PENG group at the 4th hour (p<0.01). Postoperative VAS scores at 8 and 24 hours were also statistically significantly lower in the PENG group (p<0.05). Length of hospital stay was similar between the two groups. No complications related to the procedure occurred in any of the patients included in the study. Conclusion: In our study, PENG and femoral nerve blocks were not shown to be superior to each other in relieving the pain that occurs when patients are placed in a sitting position before spinal anesthesia in patients undergoing hip fracture surgery. It was found that both PENG block and femoral nerve block significantly increased the angles of pain with passive leg raising and provided effective analgesia by significantly decreasing the VAS scores of the patients. Both PENG block and femoral nerve block can be effectively applied to prevent positional pain that occurs during spinal anesthesia. However, multicenter studies are needed to support the findings in our study.