Helicopter Parenting and Narcissistic Tendencies in Türkiye and the USA: A Self-Determination Theory Perspective
Türkiye ve ABD'de Helikopter Ebeveynlik ve Narsisistik Eğilimler: Öz-Belirleme Teorisi Perspektifi
  1. Tez No: 1009178
  2. Yazar: EZGİ BOSTANCI ÇALIŞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüklenmeci narsisizm, Helikopter ebeveyn, Kendini belirleme kuramı, Kırılgan narsizm, Grandiose/overt narcissism, Helicopter parents, Self-determination theory, Fragile narcissisim
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Helikopter ebeveynlik ya da aşırı ebeveynlik, gelişimsel açıdan uygun olmayan düzeylerde ebeveyn müdahalesi, yardımı ve denetimi içeren bir ebeveynlik tarzıdır. Bu ebeveynlik tarzının olası olumsuz sonuçlarından biri aşırı ebeveynliğe maruz kalan çocuklarda hak iddiası ve narsistik özelliklerin gelişmesidir. Helikopter ebeveynlik temel psikolojik ihtiyaçların karşılanmasını engelleyerek uyumsuz özdüzenleme stratejilerinin benimsenmesine neden olabilir. Bu durumda narsisizm, aşırı müdahaleci davranışların yol açtığı azalan öz-yeterlik duygusunu telafi etmek için uyumsuz özdüzenleme stratejisi olarak ortaya çıkabilir. Bireylerin karşılanamayan ihtiyaçlarını telafi etmek için narsisizmin büyüklenmeci ya da kırılgan formlarından hangisine yönelecekleri, kültürel normlarla ilişkili olabilir. Çalışmanın hipotezlerini test etmek amacıyla Türkiye'den (N=350) ve ABD'den (N=251) genç yetişkinlerden özbildirim yoluyla veri toplanmıştır. İlk olarak, bulgular helikopter ebeveynliğin her iki örneklemde de temel psikolojik ihtiyaçları engellediğini göstermiştir. Temel psikolojik ihtiyaçların aracılık rolü her iki örneklemde de kırılgan narsisizm için anlamlıyken, büyüklenmeci narsisizm için sadece Türkiye örnekleminde anlamlı bulunmuştur. ABD örnekleminde helikopter ebeveynlik büyüklenmeci narsisizmi anlamlı düzeyde yordasa da, psikolojik ihtiyaçların aracılık etkisi anlamlı bulunmamıştır. Son olarak, kültürel bağlamın ihtiyaçların engellenmesi ile kırılgan narsisizm arasındaki ilişkide düzenleyici bir rol oynadığı bulunmuştur. Türkiye'de ilişkisellik ihtiyacının, ABD'de ise yetkinlik ihtiyacının engellenmesinin kırılgan narsisizm üzerinde daha belirgin etkiye yol açtığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Helicopter parenting is characterized by developmentally inappropriate levels of parental involvement, assistance, and monitoring. A critical negative outcome of this parenting style is the growth of entitlement and narcissistic traits in children exposed to overparenting. Helicopter parenting may promote narcissism by frustrating basic psychological needs, which in turn leads children to develop maladaptive self-regulatory strategies. Narcissism might serve as a maladaptive self-regulatory strategy to compensate for diminished self-efficacy stemming from over-intrusiveness. However, whether individuals will engage in more grandiose or vulnerable components of narcissism to compensate for their frustrated needs might be related to cultural norms. To test these arguments, young adult participants from Türkiye (N = 350) and the US (N = 251) completed several questionnaires. First, the findings revealed that helicopter parenting frustrates the basic psychological needs across both cultural contexts, suggesting a context-free negative effect. Furthermore, the mediating role of basic psychological needs was significant for vulnerable narcissism in both samples, whereas it was significant for grandiose narcissism only in the Turkish sample. Although helicopter parenting significantly predicted grandiose narcissism in the US sample, the mediation effect was not significant. Finally, cultural context moderated the relationship between need frustration and vulnerable narcissism. Specifically, relatedness frustration in Türkiye and competence frustration in the US had a prominent effect on vulnerable narcissism.