Sıçanlarda kronik öngörülemeyen stres modelinde moringa oleifera'nın davranış parametreleri ve nörotrofik faktörler üzerine etkileri
Effects of moringa oleifera on behavioral parameters and neurotrophic factors in the chronic unpredictable stress model in rats
  1. Tez No: 1009183
  2. Yazar: BUKET NURSU ÇAYLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Davranış testleri, Hayvan davranışları, Hayvan deneyleri, Hipokampus, Kortikosteron, Moringa oleifera, Nörotrofik faktörler, Prefrontal korteks, Sıçanlar, Anxiety, Behavior tests, Animal behaviors, Animal experimentation, Hippocampus, Corticosterone, Moringa oleifera, Prefrontal cortex, Rats
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Depresyon ve anksiyete bozuklukları, yaygın psikiyatrik hastalıklar arasında yer almakta ve genellikle birlikte görülmektedir. Tedavi seçenekleri etkili olmakta ancak çeşitli yan etkiler ve ekonomik yük oluşturabilmektedir. Bu nedenle daha güvenli ve erişilebilir alternatifler araştırılmaktadır. Moringa Oleifera, içerdiği zengin antioksidan ve biyoaktif bileşenlerle nöroprotektif potansiyele sahip olduğu düşünülen bir bitkidir. Bu çalışmada, kronik öngörülemeyen hafif stres modeli uygulanan sıçanlarda Moringa oleifera'nın davranışsal ve nörobiyolojik etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 28 adet Sprague-Dawley erkek sıçan dört gruba ayrılarak ; kontrol, Moringa oleifera, kronik öngörülemeyen hafif stres (CUMS) ve CUMS ile birlikte Moringa oleifera uygulanan gruplar oluşturulmuştur. CUMS protokolü kapsamında hayvanlar 21 gün boyunca 10 farklı ve öngörülemeyen stresöre maruz bırakılmıştır. Aynı süre boyunca ilgili gruplara 250 mg/kg dozunda Moringa Oleifera oral gavaj yoluyla verilmiştir. Deney süresince hayvanların vücut ağırlıkları düzenli olarak kaydedilmiş; davranışsal analizler açık alan testi, yükseltilmiş artı labirent, zorunlu yüzme testi ve sükroz tercih testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Plazma kortikosteron ve hipokampus ve prefrontal korteksteki BDNF düzeyleri incelenmiştir. Moringa Oleifera alan grupları haftalık ağırlık ortalamalarının anlamlı fark bulunması Moringa Oleifera'nın vücut ağırlığı artışını sınırlayıcı bir etki gösterdiğini düşündürmektedir. Zorunlu yüzme testinde CUMS grubunun diğer tüm gruplara göre immobil geçirdiği süre azalmıştır. M ve CM uygulanan grupların diğer gruplara göre mobil geçirilen sürenin anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır. Prefrontal korteks BDNF düzeyi sonuçlarında Moringa Oleifera ve CUMS grubu arasında anlamlı fark bulunmuştur. Elde edilen bulgular, Moringa oleifera uygulamasının CUMS altında vücut ağırlığı değişimini sınırlayabildiğini, ancak davranışsal parametreler üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını ve buna karşın prefrontal kortekste BDNF düzeyleri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Depression and anxiety disorders are among the most prevalent psychiatric conditions and frequently exhibit comorbidity. Although current treatment options are effective, they may lead to various side effects and impose a significant economic burden. Consequently, safer and more accessible alternatives are being investigated. Moringa Oleifera is a plant characterized by its rich antioxidant and bioactive components, and it is considered to possess neuroprotective potential. This study aimed to examine the behavioral and neurobiological effects of Moringa oleifera in rats subjected to a chronic unpredictable mild stress (CUMS) model. In this study, 28 male Sprague-Dawley rats were divided into four groups: Control, Moringa oleifera (M), Chronic Unpredictable Mild Stress (CUMS), and CUMS + Moringa oleifera (CM). Within the scope of the CUMS protocol, the animals were exposed to 10 different unpredictable stressors for 21 days. During the same period, Moringa oleifera was administered to the relevant groups at a dose of 250 mg/kg via oral gavage. The body weights of the animals were recorded regularly throughout the experiment. Behavioral analyses were conducted using the Open Field Test, Elevated Plus Maze, Forced Swim Test, and Sucrose Preference Test. Furthermore, plasma corticosterone levels and Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) levels in the hippocampus and prefrontal cortex were analyzed. The significant difference found in the weekly mean weights of the Moringa oleifera groups suggests that Moringa oleifera exerts a limiting effect on body weight gain. In the Forced Swim Test, the immobility time of the CUMS group decreased compared to all other groups. It was observed that the mobility time in the M and CM groups was significantly higher than in the other groups. Regarding the BDNF levels in the prefrontal cortex, a significant difference was found between the Moringa oleifera and CUMS groups. The findings indicate that while Moringa oleifera administration can limit body weight changes under CUMS, its impact on behavioral parameters remains limited; however, it produces a significant difference in BDNF levels within the prefrontal cortex.