İki sabit fazlı LC-MS sistemi ile proteinojenik amino asitlerin kiral analizleri
Chiral analysis of proteinogenic amino acids using dual stationary phase LC-MS system
  1. Tez No: 1009238
  2. Yazar: TUĞÇE ÖZTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİRHAN NEMUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Esansiyel amino asit, Kromatografi-yüksek basınçlı-sıvı, Essential amino acid, Chromatography-high pressure-liquid
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
Özet
Amino asitler biyolojik öneme sahip moleküllerdir ve organizmaların yaşamsal süreçlerinde temel bir rol oynarlar. Amino asitlerin eksikliği nadir hastalıklara yol açabilir. Bu bileşiklerin kiralitesi, D/L adlandırma sistemiyle belirtilir ve optik aktiviteye dayanır. Genel olarak, proteinojenik amino asitlerin çoğu doğada L-konfigürasyonunda bulunur, ancak bazı proteinlerde D-amino asitler bulunabilir. Bu nedenle, amino asitlerin enantiyomerlerini ayırmak, biyoloji ve kimya açısından önemlidir. Amino asitlerin ayırılabilmesi için çeşitli kromatografik ve elektroforetik yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerde farklı kolonlar, hareketli fazlar, türevlendirme ajanları, dedektörler ve sabit fazlar kullanılır. Seçim, analizin hassasiyetine, maliyetine ve numunenin karmaşıklığına bağlıdır. HPLC sistemi, genellikle tercih edilen bir yöntemdir ve kiral amino asitlerin türevlendirme ajanı kullanmadan ayrılmasına olanak tanır. Bu tez çalışması, temel amino asitlerin eş zamanlı enantiyoseparasyonunu gerçekleştirmeyi amaçlar. Bu amaçla farklı sabit fazlar ve hareketli faz bileşimleri test edilir ve optimizasyon çalışmaları sonucunda en iyi koşullar belirlenir. Ayrıca, bu yöntem normal ve kanser hücre hatlarında D ve L amino asit miktarlarını belirlemeyi hedefler. Sonuçlar, D-amino asitlerin kanser ve normal hücre hatları arasında farklı oranlarda bulunabileceğini gösterebilir. Bu çalışma, amino asitlerin biyolojik ve kimyasal özelliklerini daha iyi anlamamıza katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Amino acids are molecules of biological importance and play a fundamental role in the vital processes of organisms. Deficiency of amino acids can lead to rare diseases. The chirality of these compounds is specified by the D/L nomenclature and is based on optical activity. In general, most proteinogenic amino acids are found in the L-configuration in nature, although D-amino acids can be found in some proteins. Therefore, separating enantiomers of amino acids is important in biology and chemistry. Various chromatographic and electrophoretic methods are available to separate amino acids. In these methods, different columns, mobile phases, derivatization agents, detectors and stationary phases are used. The choice depends on the sensitivity of the analysis, the cost, and the complexity of the sample. The HPLC system is generally the preferred method and allows the separation of chiral amino acids without the use of derivatization agents. This thesis study aims to realize the simultaneous enantioseparation of essential amino acids. For this purpose, different stationary phases and mobile phase compositions are tested and the best conditions are determined as a result of optimization studies. Additionally, this method aims to determine the amounts of D and L amino acids in normal and cancer cell lines. The results may indicate that D-amino acids may be present in different proportions between cancer and normal cell lines. This study will contribute to our better understanding of the biological and chemical properties of amino acids.