Dönüşümcü liderliğin çalışanların performansı üzerine etkisinde duygusal zekânın aracılık rolü: Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Giresun Belediyesi'nde bir alan araştırması
The mediating role of emotional intelligence in the impact of transformational leadership on employee performance: A field study in Ordu Metropolitan Municipality and Gi̇resun Municipality
  1. Tez No: 1009264
  2. Yazar: ARZU TUTKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OZAN CİNEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, Dönüşümcü liderlik, İş performansı, Emotional intelligence, Transformational leadership, Job performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Liderlik, çalışan performansı ve duygusal zekâ konuları işletmeler için çok önem taşımaktadır. İşletmelerin rekabet edebilmeleri ve başarılı olabilmeleri için etkin ve başarılı liderlere ihtiyaç vardır. Ancak tam tersi bir lider profili de zaman zaman işletmelerde ortaya çıkabilmektedir. Dönüşümcü liderler çalışan performansını genellikle olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle dönüşümcü liderliğin çalışan performansına etkisinin incelenmesi önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, dönüşümcü liderliğin çalışanların performansı üzerine etkisinde duygusal zekânın aracılık rolünü incelemek ve alan yazınına katkı sağlamaktır. Liderlik, çalışan performansı ve duygusal zekâ konularında birçok yazar tarafından çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Ancak bu tez çalışmasının önemi, dönüşümcü liderliğin, hem çalışan performansı üzerindeki etkisini hem de bu etkide duygusal zekânın aracılık rolünü inceleyerek ele almasıdır. Yine bu kavramların işletme bilimi alanında inceleme alanı bulan çok önemli konular olması yanında iş hayatında yöneticilere, çalışanlara ve diğer paydaşlara yol göstermesi, bilgilendirmesi ve rehberlik etmesi bakımından önemlidir. Bu çalışmanın birinci bölümünde liderlik, liderliğin yöneticilikten farkı, liderlik özellikleri, seviyeleri, güç kaynakları, tipleri ve kuramları tüm yönleriyle ele alınmıştır. Bu tez çalışmasının ikinci bölümünde, performans, performans değerleme, amaçları, yöntemleri, boyutları, performansı etkileyen faktörler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise duygusal zekâ konusu açıklanmış ve kavramlar arasındaki ilişkiler nitel olarak ele alınmıştır. Son olarak konu ile ilgili yapılmış çalışmalar verilmiştir. Dördüncü bölüm olan alan araştırması bölümünde ise dönüşümcü liderlik ile çalışan performansı arasında, duygusal zekâ ile çalışan performansı arasında, dönüşümcü liderlik ile duygusal zekâ arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ve dönüşümcü liderliğin ve duygusal zekânın birlikte çalışan performansına etkisini araştırmak ve duygusal zekânın aracılık rolünü nicel olarak incelemek amaçlanmıştır. Alan araştırması kısmında iki kamu kurumunun çalışanlarından anket yöntemiyle veriler toplanmış ve SPSS 24 ve R paketi SEMinR ile analizler yapılmıştır. İstatistik analiz tekniklerinden faktör, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır ve aracılık etkisinin incelenmesinde R paketi kullanılmıştır. Sonuç olarak, dönüşümcü liderliğin çalışanların performansı üzerine etkisinde duygusal zekânın aracılık rolü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Leadership, employee performance, and emotional intelligence are crucial issues for businesses. Effective and successful leaders are needed for businesses to compete and be successful. However, the opposite leadership profile can also emerge in businesses from time to time. Transformational leaders generally have a positive impact on employee performance. Therefore, examining the effect of transformational leadership on employee performance is important. The aim of this research is to examine the mediating role of emotional intelligence in the effect of transformational leadership on employee performance and to contribute to the literature. Many authors have conducted various studies on leadership, employee performance, and emotional intelligence. However, the importance of this thesis lies in its examination of both the effect of transformational leadership on employee performance and the mediating role of emotional intelligence in this effect. Furthermore, these concepts are very important topics that find their place in the field of business science, and they are also important in guiding, informing, and directing managers, employees, and other stakeholders in business life. In the first part of this study, leadership, its difference from management, leadership characteristics, levels, power sources, types and theories are discussed in all aspects. In the second part of this thesis, performance, performance evaluation, its purposes, methods, dimensions and factors affecting performance are explained. In the third chapter, the subject of emotional intelligence is explained and the relationships between the concepts are discussed qualitatively. Finally, studies on the subject are given. The fourth section, the field research section, aimed to investigate whether there is a significant relationship between transformational leadership and employee performance, between emotional intelligence and employee performance, and between transformational leadership and emotional intelligence, as well as to examine the combined effect of transformational leadership and emotional intelligence on employee performance and to quantitatively analyze the mediating role of emotional intelligence. In the field research section, data was collected from employees of two public institutions using a survey method, and analyses were performed using SPSS 24 and the SEMinR software package. Factor analysis, reliability analysis, correlation analysis, and regression analysis were performed, and the R software package was used to examine the mediating effect. As a result, the mediating role of emotional intelligence in the effect of transformational leadership on employee performance was determined.